Lite prylar, lite text och alltid bilder

Snabbtest av NIK Software Collection (varning för bild av tjock fotograf X 4)

Det är många här som visat mycket lyckade bilder de efterbehandlat i NIK Softwares olika pluginer till Photoshop, Lightroom eller Aperture. Jag har testat demoversioner tidigare och tyckt de varit bra, men tyvärr lite för dyra (typ 500 dollarer för hela paketet eller 300 eurosar för bara plugins till Lightroom).

Tjock fotograf bildbehandlad i Lightroom enligt mitt "standardrecept.

För ett tag sedan köptes Nik Software upp av Google, vilket var lite oroväckande för de som oroar sig för Googles världsherravälde. Än så länge har de inte haft sönder programmen, men i måndags gick de ut med information om att de sänker priserna på hela paketet ordentligt.

Tjock fotograf som körts genom RAW Presharpen, Silver Efex och Output Sharpener

Innan prissänkningen kostade det paket som innehåller alla moduler 500 dollar eller något liknande, och det paket jag var intresserad av (med plugins för Lightroom) kostade 300 eurosar. Nu får man hela klabbet för 149 dollar vilket blir ungefär en svensk lusentapp (med rabattkod som går att hitta i forumet går det ner till 126 dollar). Efter att ha suktat efter de här modulerna till LR och PS under en längre tid kunde jag förstås inte hålla mig längre utan beställde och installerade (och lyckades förstås missa det där med rabattkoden men det kan jag leva med).

Samma tjockis som i de andra bilderna men efterskärpt med sharpener pro.

Jag har inte gjort några noggranna tester av vad som händer med det dynamiska omfånget eller några mätningar av brusnivåer då jag dels är tämligen ointresserad av det och dels inte har vare sig kunskap eller utrustning för att göra detta. Jag har bara gått efter det jag tycker ser vettigt ut på mina profilerade skärmar från Dell (U2410).

Här har tjockisen passerat flera produkter i flödet - RAW Presharpener, Color Efex, och output sharpener.

Jag har ännu inte kommit på något bra recept för efterskärpning av bilder som ska visas på FS (eller andra sajter som inte klarar mer än 1024 pixlars bredd eller höjd på bilderna), vilket ni nog ser på bilderna i inlägget - jag tycker de ser överskärpta ut. Om ni kollar på bilderna i originalformat (som ni som vanligt hittar på min flickr ser det bättre ut tycker jag.

I samlingen av plugings ingår också HDR Efex (för HDR-bilder förstås), Dfine (för brusreducering) och Viveza (för färgkorrigering). Dessa har jag inte testat ännu, då jag inte har tagit några nya vettiga bilder som passar för det (och det är trist att hålla på med gamla bilder).

Som recension är det här inlägget nog ganska trist och meningslöst, men det kanske ger ett hum om vad som går att göra med vad jag tycker är de bästa pluginsen till LR och Photoshop :)

Jag är fullt medveten om att det skulle gå att få snyggare resultat från alla konverteringar jag visat här - de är exempel på hur olika bilderna kan bli med de olika filtren som ingår.

/afe

Inlagt 2013-03-28 00:37 | Läst 12810 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
För mig ser ju den första mest naturlig ut.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-28 16:02
Det är ju inte alltid en bild blir bättre för att man efterbehandlar den mer :)
Ser man på, skaplig prissänkning. Känns mer prisvärt nu. Jag har provat en demo av silver efex, den svartvita konverteraren. Dessvärre har jag inte testat den tillräckligt för att få till så där fantastiska sv/v bilder som vissa får till. Sen gick demotiden ut, jag hade nog inte tillräckligt med tålamod dessvärre. :)
Lycka till med dina konverteringar!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-28 16:03
Ja, en tusenlapp tycker jag definitivt hela paketet är värt - det var för dyrt tidigare.
Tack för tipset, även jag har tänkt ladda ner demoversionen av Silver Efex men jag har inte känt att det har funnits tid att testa ordentligt så det har inte blivit av, nu är det väl bara att slå till & sen så har jag ngt att pyssla med då höstrusket återkommer, nu är det alldeles för fint ute för att jag ska vara inomhus mer än nödvändigt...
Glad Påsk!!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-28 16:04
Usch ... höstrusket vill jag inte börja tänka på ännu, men bildbehandling måste man ju göra under våren och sommaren också - annars blir det inga bilder att visa :)
Jag hade köpt Color Efex Pro, och HDR Efex Pro och fick resterande program gratis! =)
Jag har provat på dom allihop och jag måste säga att jag är djupt imponerad av alla program faktiskt!
Sharpener Pro tyckte jag var grymt, men man ska nog tänka på om man har en bild med mycket detaljer, eller lite och anpassa skärpningen därefter. Jag använder penslen och målar skärpan på de detaljer som ska vara skärpta och låter resten bara var grundskärpt från Lightroom.
Glad Påsk på Dig!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-28 16:06
Ja, skärpningen kan lätt gå överstyr, men jag tycker RAW Presharpener gjorde ett bättre jobb än Lightrooms egen grundskärpning. Har man brusiga bilder är det nog klart bättre att skärpa selektivt så man inte skärper bruset :)
Blundie 2013-03-29 15:32
Ett bra arbetsflöde som jag vill minnas rekommenderas (rekommenderades?) av NIK software är att stänga av grundskärpning i LR/cameraRAW öppna bilden i sharpener pro, använda presharpener, brusreducera med DFine, göra eventuella ytterligare justeringar, skala om bilden, slutskärpa, återställa till grundstorlek.

På så vis får man rätt skärpning för t ex web-bilder men förstör aldrig orginalbilden.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-29 15:39
Nja, om jag tolkade Niks sidor rätt så ska man börja med brusreduceringen (vilket är logiskt eftersom man inte vill skärpa brus i onödan). Allt görs i en kopia av den justerade råfilen, så det är alldrig någon risk att man förstör den. Det sista man ska göra är slutskärpningen, så jag förstår inte riktigt vad du menar med återställa till grundstorlek?
Mycket intressant. Jag kommer nog att köpa paketet.
Däremot tycker jag nog som Erik, att den första versionen är bäst. 8-P
Men det innebär ju inte alls att grejorna är oanvändbara.