Lite prylar, lite text och alltid bilder

Sony A6000, följande autofokus och kort skärpedjup (och kattjävlar)

I mitt förra inlägg tog jag upp trivialiteter som politik och yttrandefrihet, men dagens inlägg handlar om betydligt viktigare saker - prylar och kattbilder!

Jag har som en del av er säkert sett köpt en Sony A6000 som komplement till min NEX-7 (snarare ersättare, men jag behåller sjuan eftersom begagnatvärdet är så lågt). Det som framför allt imponerat på mig med A6000 är den oerhört snabba fokuseringen jämfört med andra spegellösa kameror jag testat (och den träffar ofta rätt också), och att den är klart bättre på höga ISO (fast idag körde jag inte högre än ISO 250).

Med A6000 kan jag äntliiiigen köra med AF-C aktiverat hela tiden och tumfokus (på AEL-knappen) på samma sätt som jag gjort i många år med spegelreflexkameror. Tyvärr går det bara att välja om kameran ska använda fokuspunkterna i centrum eller över hela sensorn - det går alltså inte att välja enstaka punkter. För det mesta gissar kameran rätt vad jag vill ha i fokus, men om ni förstorar t.ex. den första bilden ser ni att den inte lyckades gissa att det var ögat som var viktigt ;)

Det som hamnar i fokus visas med ett knippe gröna fyrkanter som fladdrar omkring på skärmen, och det fungerar riktigt bra tycker jag. När jag vill att skärpan ska ligga kvar där den är släpper jag helt enkelt tumknappen.

Nu är ju inte det här jättesvåra bilder att få till, men de är tagna på nära håll och med stor bländaröppning så skärpedjupet är som ni ser väldigt kort. Det är ganska utmanande för autofokusen (särskilt när den ska gissa vad som är viktigt). Det fungerade dock ändå bra med min 50/1,8 OSS (efter att objektivet firmwareuppdaterats).

I porträttet av Nony ligger skärpan på nosen, vilket jag såg redan när jag tog bilden. Där skulle jag vilja kunna manuellt justera skärpan genom att använda det Sony kallar DMF (Direct Manual Focus), men se det går inte med följande AF inställt. Nu har jag löst det genom att ställa in en knapp så att jag snabbt kan växla till manuell fokus, men det gäller att komma ihåg det också ...

På det hela taget är både jag och Nony nöjda med dagens session med A6000 och 50/1,8. När jag först testade objektivet med den nya kameran tyckte jag det var lite segt, men det berodde nog på att det var väldigt dåligt ljus. För mina behov räcker nog snabbheten till i 99% av fallen :)

Ha det gott!

Inlagt 2014-05-13 20:07 | Läst 15754 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kattjävlar är inte det lättaste att plåta så jag tycker absolut du ska vara nöjd med både bilderna & utrustningen, ja & så dom fina modellerna då... =)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-13 20:44
Jag är nöjd - det är en ypperlig kattkamera (i synnerhet jämfört med NEX:en där jag i princip var tvungen att förinställa skärpan eller limma fast katten). :D
A6000 levererar fint ser jag...skulle ha velat klämt på den på Dagnys senast, men du jag jagade väl kattjäveln ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-13 21:02
Hehe, nä, men det går garanterat fler tåg. Jag är lika besviken varje gång jag missar Dagnys :/

En A7r hade garanterat levererat sämre i det här läget, då autofokusen på den inte är direkt kattoptimerad :)
Kattjäveln gör sig bra på bild :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-13 21:15
Ja, och han är alltid villig att posera (mot lite mutor).
Jag vet inte om det är psykologiskt, men bilderna ser förbannat bra ut, både tekniskt, och som vanligt bildligt också.
A6000 verkligen inte dum i händerna på en duktig fotograf =)
Väldigt fina kattbilder!
Kameran verkar ju vara bra!
/Niklas
Fina kattbilder, nony är en riktig kameralus! LO
Fina bilder Och 6000 verkar intressant, men jag vill vänta in RX 100 III innan jag skaffar ngt mindre/ Björn T
Fantastiska bilder!! Hmmmm, sa du 6000? :) Inte utan att man blir sugen!! Hur mycket segare blir AF med de äldre objektiven?? Det skulle väl va det som avgör för mig. Ja, också om även hundar blir skarpa.... :)
Ha en bra dag!! //Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-14 09:26
Det finns FW-uppdateringar till alla Sonys objektiv med E-fattning, och då blir inget av dem så där värst sega :)
Peter-L 2014-05-14 14:06
Hmmmm, det låter ju Väldigt bra!!! :)
Fina bilder! Får man fråga vad du kör för settings i kameran? Kör du med NR t.ex? Jag lyckas inte få till den där skärpan med min a6000 som du har. /Fredrik
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-14 18:05
Jag kör uteslutande i råformat, så alla sådana inställningar saknar betydelse.
Trevliga bilder, den andra uppifrån är riktigt tjusig i skärpa, position och färg, i nämnd ordning. Det där korta skärpedjupet ser ju bra ut till t ex kattporträtt. Mycket bra att du skriver hur du gör, så att man fattar. Undrar om du hört talas om Nikons 1 -serie som jag fått för mig är bra till rörelse, lär vara en jättesnabb kamera, 1J1 tror jag den första hette. Alla verkar bra utom 1JS som hade någon brist, och var billigast. Men du behöver inte ha den snabbaste som finns, du skriver att det här räcker för dig .... Tack för titten ..Hälsning, Jeanna
Jag råkar ha en E50/1.8 liggande och funderar på en A6000; hur uppgraderade du firmware? Med A6000 ansluten till en dator?
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-15 13:13
Ja, precis så går det till.
Vilka vackra bilder och vilken vacker katt.