Lite prylar, lite text och alltid bilder

Spretig och planlös fotografi!

Torbjörn Olsson skrev ett inlägg om att hitta hem i sin fotografering, och visst kan det vara så att man för att få till bra bilder måste fundera på vad man egentligen vill fotografera och vad man är bra på. Jag är själv en ganska "spretig" fotograf som försöker fotografera det mesta, med mer eller mindre lyckat resultat.

Jag är nog lika intresserad av själva tekniken bakom fotograferandet som slutresultatet vad gäller mina egna bilder, och det kan säkert vara en av orsakerna till spretigheten. I och med att jag nyligen köpt en ny kamera har det kanske blivit mer planlöst fotograferande än vanligt, men framför allt mer fotograferande över huvud taget (som det ofta blir med nya prylar - åtminstone för mig).

I söndags fotograferade jag en massa snabba cyklister i centrala Uppsala. Jag är intresserad av cykling, och ville också testa om det går att fotografera dylikt med en liten NEX-7. Passade också på att prova ett par lånade Canonobjektiv på Sonykameran.

Det här var tredje varvet tror jag. De såg tröttare ut i slutet av de trettio varven ... NEX-7 med Canon FDn 200 mm f/4

Sportfoto är ganska roligt, och något jag tycker mig vara rätt bra på. Det är dock inte helt enkelt att ägna sig åt med den typ av utrustning jag nu föredrar (med så liten utrustning som möjligt).

Tisdagen ägnades fotografiskt åt att försöka få ihop tio bilder till aday.org - ett världsomspännande projekt där vem som helst kunde deltaga. Jag hade tänkt försöka ta lite bilder på jobbet, men det blev inte av (mina arbetskamrater är rätt less på mig och mina kameror ...).

I stället för att plåga mina kollegor gick jag en promenad på stan efter jobbet och gav mig på lite gatufoto. En genre jag gillar, men tycker är svår.

Mobilt café på gågatan i Uppsala med några olika generationer kunder. NEX-7 med 18-55 mm.

Jag knallade vidare till Uppsala Centralstation. Det kanske kan ses som lite lättköpt och klichéartat att ägna sig åt gatufoto på en tågstation, men där finns åtminstone mycket folk som inte har tid att bry sig om folk med kameror :)

I det här elaka ljuset blev det bäst att göra en svartvit bild. NEX-7 med 18-55 mm.

Tisdagskvällen var också årets premiär för veteranbilsträffen på Ulva Kvarn. Där brukar det finnas många intressanta människor och bilar. Den här gången blev det mest bilbilder för mig. Jag pratade med en del folk, men kom mig inte för att fotografera dem. Det är helt klart något jag måste lära mig att göra - be okända människor om att få ta en bild och inte bara smygfotografera.

En fin Saab, en fin bubbla och en rostig bubbla. NEX-7 med Nikkor 105 mm f/2.5

Bilar är något jag är intresserad av och gillar att fotografera. Jag har däremot vare sig tid, pengar eller kunskap att ägna mig åt att själv pyssla om gamla bilar så jag nöjer mig med att ha dem på bild :)

Idag var det mer prylnörderi än fotografering. Jag köpte en Sony 50 mm f/1.8 för att ha framför allt som porträttobjektiv, eller i allmänhet när jag vill ha något som är skarpare än kitzoomen. Det finns visserligen många bra manuella alternativ till NEX:en, men för ett sånt här objektiv vill jag gärna ha stabilisering för att kunna göra porträtt i dåligt ljus. Jag har dock ännu inte testat objektivet till just porträtt ... ;)

Börjar med lite smygfoto utanför stationen. Objektivet verkar hyfsat skarpt då det inte är några problem att se vem som skrivit boken hon läser om man pixelpeepar. NEX-7 med 50/1,8 @ f/2.5

Folk som pratar i telefon eller SMS:ar är kanske lite uttjatat vid det här laget. NEX-7 med 50/1,8 @ f/2,5

50 mm på en NEX är egentligen lite för långt för gatufoto i klassisk bemärkelse (men funkar rätt bra för smygfotografering). Jag åkte hem i stället för att se om jag hittade något kul att testa objektivet med där i stället.

Jag hittade min bil (vilket kanske inte var så konstigt eftersom jag just parkerat den). NEX-7 med 50/1,8 @ f/2

Det är inte alltid helt lätt att hitta intressanta motiv i sin hemmamiljö, kanske för att man sett dem för ofta. Djur kan förstås alltid vara kul att fotografera, och jag har sån tur att jag bor granne med ett stall. Om jag hade varit flugfotograf hade jag haft hur många motiv som helst att välja på en stor del av året.

En häst. Blev möjligen lite frontfokus här ... NEX-7 med 50/1,8 @ f/2

Vardagliga saker som väggar, gatubrunnar, rostiga burkar och annat kan vara roligt att fotografera. Jag gav mig på en gammal basketkorg som sitter hemma på gaveln och konstaterar så här i efterhand att den nog inte var så spännande.

Trist faluröd vägg med basketkorg. NEX-7 med 50/1,8 @ f/2,8

När jag tittade upp någon meter ovanför basketkorgen såg jag att vår yngste familjemedlem var synnerligen intresserad av vad jag pysslade med. Katten Nony är ett år gammal och har bott hos oss i en knapp vecka, och har ännu inte vågat sig utomhus (mest beroende på att våra gamla katter inte är så förtjusta i honom).

Fönsterkatt, ganska ordentligt upprätad i efterbehandlingen då jag stod ett par meter lägre än fönstret. NEX-7 med 50/1,8 @ f/5,6

Makrofotografering är ytterligare ett fotografiskt område jag kan tycka är lite kul. Inget av de objektiv jag har tillgängliga till NEX:en är dock gjorda för sådant, men jag testade i alla fall en närbild för att se hur oskärpan beter sig.

Vindruvor som inte ser helt aptitliga ut. NEX-7 med 50/1,8 @ f/5,6. I bakgrunden en produkt vi gör av med hiskeliga mängder av (framför allt sonen). Oskärpan funkar bra :)

Jag har som ni kanske anar inte riktigt bestämt mig för någon speciell motivtyp, men jag tycker det är roligt att fotografera och visa upp det jag gör. Någon gång emellanåt blir det bra bilder också, men jag vete tusan om det är det viktigaste ...

Jag fortsätter nog spreta på och plåta allt möjligt! :)

Ni som vill pixelpeepa hittar bilder i jättestort format här.

Inlagt 2012-05-18 20:46 | Läst 21072 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tufft med ett mobilt kafé!
Klart man ska fotografera allt möjligt och samtidigt ha kul, det är ju hela grejen, ha kul alltså ;)
Är det tabasco som konsumeras i stora mängder?
Trevlig helg!
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-18 21:12
Visst är det Tabasco som konsumeras i mängder som knappt kan vara hälsosamma. Jag har letat efter såna stora flaskor som de har på en del restauranger, men inte hittat någon butik som saluför dem till vanliga dödliga :/

"Problemet" med att fotografera allt är kanske att det är svårt att bli riktigt duktig på något ...

Trevlig helg du också :)
Bild nr 2 är ju hur bra som helst. Sen gillar jag basketkorgen utan nät. Sånt får igång mig. Man undrar vem som kastade sista bollen, innan alla gick hem.

//Tommy
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-18 21:38
Tack! Kaffebilden blev rätt kul - jag hade tur att där råkade stå en sån samling olika människor just när jag lämnade kontoret :)

Det var nog någon av sönerna som kastade sista bollen för rätt många år sedan, och jag har inte orkat bry mig och plocka ner korgen ...
tomazon 2012-05-18 21:45
Då hade jag rätt. Jag hade det på känn. Sätt i ett nytt nät istället och börja spela själv vettja :-) Motion är bra.
Gillar också bilden på det rullande cafeet och för min del är det mannen med rullatorn som gör bilden intressant. Den trinda katten i fönstret är också kul. Killen i ståndet vid Resecentrum brukar jag köpa fin, kallpressad rapsolja av ;). Jag ska nog också skaffa mig 50/1,8 till min Nex 5N vad det lider men jag har för mig att det är svårt att få tag i. Jag är också tämligen spretig i mitt fotograferande, som bekant, och jag ser inget fel i det. Men visst kanske det hindrar en från att bli riktigt duktig. Eller så är det tvärtom ;)?

/Torbjörn
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-18 22:04
Katten är inte särskilt trind än så länge, men han sitter lite märkligt :) Jag trodde också det var svårt att få tag på en 50/1,8, men när jag ringde till Sony Center på Bangårdsgatan i förrgår hade de en på hyllan. Den är lite segare i AF än kitzoomen (förmodligen p.g.a. större snäckgång), men väldans mycket skarpare känns det som.

Det är nog egentligen bra att fotografera olika saker, men man blir nog som med allt annat bättre (eller åtminstone säkrare) på sådant man gör ofta. Sen finns ju å andra sidan risk att man fastnar i samma gamla tänkt, och då kan det vara nyttigt att plåta på helt annat sätt - se gärna Joakims inlägg om hans gatufotografering med stor kamera och blixt :)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-18 22:23
Visst är det den kostymklädde herren med rullator som gör den bilden! Jag kanske har fördomar, men många som går med rullator verkar ha givit upp kampen om hållning och utseende - så icke denne farbror :)
Gillar ditt sätt att plåta - har själv alltid (nästan) kameran med. Tycker väl att både slutresultatet och processen är intressant liksom tekniken bakom resultatet. Det är väl vägen som är målet som någon kines lär ha uttryckt sig.

Många av dina bilder är fina - gillar särskilt det mobila fiket som du fått till fint.
//Leif
Svar från Anders F. Eriksson 2012-05-18 22:26
Tack, Leif!

Jo, vägen är nog ofta målet för mig. Vad tänker du på när du skriver "ditt sätt att plåta"? Jag visste inte att jag hade ett sätt :)
Leif Eliasson 2012-05-19 00:10
Jag får känslan, rätt eller fel att du gärna går runt med kameran för att fånga det som dyker upp oavsett vilken genre det är och så gör jag också.
//Leif
Det där med att jobba fram en egen stil är en återkommande diskussion. Det man kan göra är att titta på fotografer som har en tydligt utpräglad stil och fundera över hur de jobbar.

Väldigt ofta kör de samma typer av bilder år ut och år in. De jobbar medvetet fram sin grej.
Härligt Jocke!

Du är en av mina stora inspirationskällor. Bara så att du vet. Jag har också en särskilt plats i mitt hjärta för Parr.
Jag har också lattjat lite med blixt den senaste tiden. http://www.penatwork.se/temp-page31.html kan inte påstå att jag är nöjd med bilderna, men det beror inte på blixten...

P-E