Lite prylar, lite text och alltid bilder

Windows 8 suger?

Det är många som tycker illa om Windows 8, fast egentligen tycker de nog mest illa om ersättaren till startmenyn - det som Microsoft kallar Modern UI (arbetsnamn Metro).

Jag har använt Windows 8 i några månader nu, och tycker det fungerar bra. De skillnader som finns i gränssnittet har både jag och mina kollegor vant oss vid, och generellt upplevs datorerna snabbare med Windows 8 än med Windows 7.

Något jag ser som en stor fördel med åttan i jämförelse med det äldre operativsystemet är hastigheten när jag kör 4G. Här ser ni en jämförelse jag gjorde med några minuters mellanrum på först en Windows 7 installerad i VMWare och sedan Windows 8 i samma VMWare. 4G-dongeln var kopplad till de virtuella maskinerna:

Som ni ser är uppladdningshastigheten ungefär densamma, men nedladdning går bra mycket snabbare. Detta är ju trevligt inte minst om man tittar på mycket bilder på nätet :)

För att ytterligare snabba upp min hemdator köpte jag lite nya prylar till den. Mycket minne är aldrig fel vid bildbearbetning, och en snabb CPU gör också sitt till.

Jag tycker inte om att vara ute och fotografera i det ruggiga novembervädret, men november är en ypperlig månad för datorbyggande!

Nästa inlägg ska jag försöka hålla lite med bildmässigt. Jag lovar - nästan ...

Inlagt 2012-11-16 16:35 | Läst 14568 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant paket! Håll oss gärna uppdaterade hur bygget går. :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-11-16 17:01
Bygget gick utmärkt. Den startade snällt på första försöket och Windowsinstallationen gick på ungefär 7 minuter :)
Kenneth T 2012-12-24 22:28
Jag byggde om min trötta AMD-baserade dator, nytt moderkort som stödjer AM3+, kraftigare processor, mer minne, och det bästa av allt, en SSD-disk till operativet och de viktigaste programmen som bildbehandling och officepaket m,m.
Övrigt som inte används så ofta, eller inte är så krävande hamnade på en vanlig HDD. Datorn startar blixtsnabbt, den är väldigt pigg och går väldigt stadigt. Jag är nöjd med Win 8 även om jag inte är helt överens med det nya gränssnittet ännu.
En smidig ren installation.
Med SSD-disken följde ett smidigt kloningsprogram som lyfte över operativet på den nya disken på tio - femton minuter, bort med windows old och en hel del mer utrymme till förfogande.
Under tre hundra kr för operativet. Tidigare har jag kört med uppgraderingar som varit slöa och i grunden byggde på gamla Vistan.
MS Sämsta operativ någonsin, troligen sämre än Win 95.
Jag rekommenderar windows 8.
Vad det gäller uppkopplingen mot 4G så undrar jag om det verkligen har med Windows 8 att göra.
Mer troligt att Telenor har uppgraderat i masten eller liknande.
Möjligen har det med någon drivrutin att göra.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-11-16 18:45
Drivrutinen är installerad från modemet, och testerna är gjord med två minuters mellanrum ;) Jag har återskapat det många gånger.
SportSkjutaren 2012-11-16 19:29
Har du återskapat det så är det ju en sak :)

Men det finns fortfarande en del frågetecken kring det här i mina ögon.
Mest tycker jag att det är märkligt att du inte fick högre hastighet neråt i Win 7.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-11-16 19:35
Ja, jag tycker också det är märkligt. Men där den här datorn är placerad har jag aldrig kommit upp i högre hastigheter än så där med Windows 7. När jag installerade Windows 8 trodde jag som du att det var Telenor som uppgraderat masten, i och med att det var länge sedan jag kört 4G på den datorn. Det var därför jag testade med två virtuella maskiner , och då upptäckte att det gick mycket bättre med Windows 8.

Från årsskiftet går jag över helt från ADSL till 4G, och då kommer jag att köra en dator med Windows 8 och Internet Connection Sharing för att få så hög hastighet som möjligt.
{Sätt in klickoptimerad rubrik här}

;)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-11-16 20:39
Hehe, visst är det så att den här rubriken ger fler klick än om det skulle handla om något så trivialt som bilder. Rubriken (och den första meningen som syns i bloggöversikten) är nog det som avgör om man får några läsare (eller åtminstone inklickare) eller inte.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-11-16 22:20
Du har ju förresten skrivit några inlägg där du klagar på Windows 8 - har du testat att köra det någon längre tid?
ztenlund 2012-11-17 13:32
Det stämmer att jag har framfört kritiska synpunkter på gränssnittet. Annars har jag också skrivit följande i ett annat forum: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=88220#1026756

Jag har det installerat på en gammal bärbar och egentligen tänkte jag lägga in det i VmWare Player på den stationära också. Felet är bara att jag inte lyckas uppdatera VmWare då min Windowsinstallation är lätt trasig (avinstallationen ballar ur). Detta beror i sin tur på en reparation jag gjorde som var missriktad, då det visade sig vara hårdvarustrul (minnen som inte ville köra enligt specifikation) som låg bakom. Installationen har varit så i flera månader, men det har inte blivit av att installera om den. Jag ska göra det, men först ska en SSD in i burken tänkte jag...

På den bärbara (som jag normalt använder) kommer inte gränssnittet störa lika mycket med tanke på hur jag använder den. Därför funderar jag på att stoppa in det där för att byta ut XP. Sämre ställt är det med den stationära, som jag ser det. Gränssnittet ter sig där gravt missanpassat. Fast M$ verkar ju ha bestämt att alla ska sitta och peta på skärmen... På något annat sätt är det ju svårt se det och jag tror att idén med gränssnittet handlar om att man ska tvinga på folk det så att marknaden för appar kan påstås vara stor. Det går ju långsamt med telefonerna och Apple respektive Google har ett stort försprång både där och på surfplattor... För mig luktar beslutet marknadsavdelning lång väg. Sedan får det var hur mycket bra under huven som helst, men bismaken kvarstår. Det var någon som påstod att Vista var ett antal bra idéer implementerade på ett dåligt sätt, medan Windows 8 är en dålig idé implementerad på ett bra sätt. :D

Att man sedan i princip ska gissa sig fram till hur saker och ting fungerar är ju bara genomkorkat. Det är som ett gammalt äventyrspel med att jaga pixlar. Jag kan/kunde förstås lista ut hur saker fungerar, men jag kan föreställa mig när vanliga datorilliterata användare får tag i detta. ;) Att man stänger av datorn (med musen) under inställningar är ju bara ännu dummare än det gamla skämtet med att man stänger av genom att trycka på Start.

Frågan är ju inte om det går att stå ut med, utan om det är en förbättring eller inte. Man kan förstås kriga mot operativsystemet och försöka få det att bli som den förra versionen, men är det verkligen meningen? Och som sagt, jag tror säkert att det här är en utmärkt idé på plattor, men vad det ska göra i min stora full tower ter sig mer oklart...