Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 302/Funkar fint efter 60 år...

Ja Trioplanens grundkonstruktion är ju ännu äldre än så, Harold Dennis Taylors Cooke-Triplet lanserades redan 1893. Meyer-Optik Görlitz Trioplan kom sedan 1916 och Trioplan 2,9/50mm för småbildskameror 24x36 kom under de sista åren av 1950-talet om jag läst historien rätt? Vid samma tid såg deras Telefogar 3,5/90mm dagens ljus, vilken ju är en förenklad Sonnar-konstruktion. Meyer-Optik Görlitz hamnade efter WW2 i den ryska intressesfären av Tyskland och kring 1970 införlivades företaget med östtyska Pentacon-koncernen, varvid de flesta optikkonstruktioners namn försvann och ersattes med nya namn. Trots att både Trioplanen och Telefogaren är 60 år gamla så funkar dom fint att använda.


Vildparken på Öster i Växjö. Telefogar 3,5/90mm.

Sonen och jag tog en promenad (efter dagens motions-träning) från Öster ner till Växjösjön där en superb lördagsmiddag spisades på restaurang 4 Krogar. Blev tillfälle att ta en del bilder på vägen också, samt några efter maten då solen gått ner. Med de fina kameror som tillverkas idag behöver man heller inte bekymra sig så mycket för att ljuset inte ska räcka till. Bara att skruva upp ISO-ratten några steg och fortsätta knäppa utan stativ.


Växjösjön. Trioplan 2,9/50mm.

Växjö är egentligen en ganska vacker stad, trots rivningshysterin på 1960-talet. Det finns många fina små inkilade naturparker och trädgårdsparker. Och Växjösjön samt sjön Trummen vid Teleborg ligger centralt och bjuder på fina miljöer som kan bli fina motiv för den som är intresserad av att fånga dom med sin kamera. Det är ingen slump att vårt stolta hockeylag Växjö Lakers heter just Lakers. Växjösjön ligger i princip mitt i centrum, och bara nån halvkilometer sydostöver ligger Trummen. Ytterligare nån kilometer åt sydväst ligger Bergundasjöarna och några kilometer norrut finns den stora Helgasjön med Kronobergs slottsruin. Hoppas kunna ta lite bilder i Växjö framöver, för jag besöker stan rätt ofta då sonen bor där och vi motionerar en gång i veckan tillsammans. Idag blev det en extra tur ner mot centrum för att äta en bit och tillfälle till lite snabbfotande.
//

Inlagt 2018-11-03 22:31 | Läst 2528 ggr. | Permalink
Snygg siluettbild den andra.
Sten
En intressant aspekt på detta är att när Dennis Taylor arbetade fram den senare så klassiska tripletten, så var det en reaktion på på den tidens så dyra månglinsiga fotoobjektiv av typen dubbelanastigmater (kunde innehålla upp till tio linder). Dessa objektiv var för tidens förhållanden utmärkta – men svindyra. Nu ville Taylor ta fram ett objektiv som vanligt folk kunde ha råd med. Det gjorde han med den äran – den kulturhistoriska insatsen kan knappast övervärderas. Sedan följde Tessar, Ernostar, och Sonnar i den ursprungliga triplettens fotspår – konstruktioner som har utgjort milstolpar i fotoobjektivens utveckling.
Svar från Nils Bergqvist 2018-11-04 23:31
Alltid kul att ta del av ditt kunnande vad gäller historien kring dessa gamla optikkonstruktioner🙂👍