Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 385/Att frilägga saker med full glugg och bokeh...

Kanske lite tjatigt det här, men visst blir det snyggt att poppa fram detaljer med hjälp av bokehn på full glugg. Den här 50 år gamla Ultronen 1,8/50mm verkar dessutom vara högst kompetent redan fullt öppen. Att det blir speciellt med större sensor/negativformat har man ju förstått, men det går att få fram såna här poppa ut-effekter även med fullformatsensor/småbild 24x36. Bilden i förra posten t.ex, men den var ju tagen på ganska kort avstånd. Hur blir det då med fokus ställt på lite längre? Det beror givetvis på gluggens ljusstyrka och dess konstruktion. Ultronen tycker jag blir behaglig, trots inte allt för hög ljusstyrka. Jag tog några provbilder på jobbet idag.







Men det finns ju annat med högre ljusstyrka att använda. T.ex en Porst 55mm/1,2. Har inte använt den så mycket men den ska provas mera, speciellt nu när man skaffat fullformat och slipper använda brännviddsförkortaren (som ju inte förbättrar bildkvalitén) för att få ut brännvidden. Även de gamla filmprojektorlinser jag fått tag på måste bli mera utvärderade i digitalt fullformat. De är ju ganska ljusstarka och saknar bländare så man har inte mycket annat att välja på än full öppning, Har hittat ett 10-tal såna med olika brännvidder och konstruktioner som jag försöker lära mig, hur de tecknar motiven i olika situationer och miljöer. Dom har jag annars kört en del analogt svartvitt med i höst. Lite kortare brännvidder kring 50-70mm, men även vissa uppåt 90, kan vara omöjligt att få fokus med på längre avstånd när man använder spegelreflexer. Med spegellöst fullformat försvinner det bekymret. Intressant med de här filmprojektorlinserna är inte bara att de är ganska ljusstarka, utan även att de ofta har konstruktioner av Petzval-typ som ger en del säregna effekter som kan utnyttjas bildmässigt. Vi får se vad det blir av det framöver, men spännande är det i alla fall.
//

Inlagt 2019-12-09 21:15 | Läst 944 ggr. | Permalink