Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 498/Mörkrummet får vänta när dessa är hemma...

Det har varit dåligt med aktivitét i vår groventré (tjänar som mörkrum för mig) de senaste dagarna. När barnbarnen är hemma har man inte tid med det. Men rasta digitalkameran går bra när dom är här. Jag har ju en del lite speciell optik som jag använder till den via adaptrar av olika slag. Ofta är det bokeh-egenskaperna man är ute efter och här syns det nog tydligt vad som är så speciellt med det. Fullformat är det som gäller för att få ut allt, här duger det inte med mindre än att man utnyttjar objektivets hela skärpecirkel.


Porst Color Reflex Auto MC 1,2/55mm + Canon RP.


Rathenower Optische Werke Visionar 1,6/109mm + Canon RP.


Carl Zeiss Jena Kipronar 1,9/120mm + Canon RP.


Carl Zeiss Jena Kipronar 1,9/90mm + Canon RP.


Carl Zeiss Jena Kipronar 2,2/165mm + Canon RP.

Visionaren och Kipronarerna är gamla projektorobjektiv för biovisning av 35mm-film. De kräver specialbyggd adpater där man skruvar fast optiken i en tub, som har en gänga för focuseringen. Porst-normalen däremot har vanlig PK-bajonett så där fungerar det med standardadapter. Jag har ytterligare en Kipronar på 140mm, samt en rysk Lomo 140mm, alla med 62,5mm diameter för fastsättning i filmprojektor. Dessa är alla också av Josef Petzvals formula från 1840, vilket ger den typiska snurren i bokehn. Vsionaren däremot har annan formula. Sen har jag ytterligare ett par med lite grövre diameter (82,5cm) och en särskild adapter för dom. Det är en Rysk Lomo P5  och en tjeckisk Meopta Meostigmat, men de har inte kommit till användning den här gången. Dom har precis som Visionaren en modernare formula. Jag tycker det är kul att fotografera med dom här gamla projektorgluggarna, och det kommer säkert bli mera försök längre fram. De passar bäst för porträtt- och modellfoto eftersom de saknar bländarfunktion och man bara kan köra på full öppning.
//

Inlagt 2020-10-27 14:35 | Läst 1298 ggr. | Permalink
Fantastisk fina barnbilder med härlig bokeh! Och kul med dessa gamla Kinoobjektiv! Grattis!
Jag har själv haft fyra barn att fota men det har blivit något helt annat nu i digitalåldern. Har två nya barnbarn nu som jag får träna på. Roligast tycker jag nog är tjejen som hänger upp och ner. Men fina alla naturligtvis.
Sten
Kul och speciell använvändning av originella glas.
Det blev fina bilder.
Mvh Janne
Mycket fina barnbilder! Precis som Sten är tjejen som hänger upp och ner också min favorit, hälsningar/ Björn
Kul att ni gillar bilderna. För det gör jag också, kanske mest för att det är jag som är morfar ;-) Men ärligt talat så är dessa ljusstarka gluggar ganska intressanta, och man får leta för att hitta det man är ute efter. Jag har inte betalat speciellt mycket, de flesta hade en dam i Tyskland som tog 500 kr styck. Något kom från Ukraina också och ett från en tjeckisk säljare. På ebay brukar priserna bli hutlösa, så där lönar det sig att pruta (om det finns best offer) de brukar ge sig om det legat ute länge. Någon glugg därifrån också.
Fin resultat med dessa glas..uppåner tjejen blev min favorit också..
Mvh/Gunte..