Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 537/Inte mycket till ljus idag...

Och då fick det bli skjutande med full öppning på kanonen. Ja nån exponering kunde jag blända ner ett par steg på. Annars full fräs med fritt utblås. Eller fritt insläpp kanske man ska säga i det här fallet. En Zeiss Jena Biotar ska väl sitta på en Praktica-kamera, i mitt fall en PLC 3. Den kameran gillar jag, fast den har lite ovanliga batterier till exponeringsmätaren, och den elektroniska överföringen av bländarvärdet vid fullöppningsmätning med electric-optik. Men dom finns om man letar på webben. Jag beställde tre st förra sommaren så jag klarar mig ett tag till. Har funderingar på att köpa ett PLC3-hus till, man får dom för några få hundralappar på ebay t.ex.



Eastman 5222 i kameran. Men negativen blev lite kontrastlösa i det grådisiga vädret, trots att jag förlängde framkallningen rejält. Både för kontrasten och för att 7-8 filmer gått genom D96:en. Så jag fick öka kontrasten ganska mycket när jag redigerade och då blir det grövre korn, vilket syns tydligt här. En av bilderna, den fjärde i ordningen med grenarna mot himlen, behövde dock inte justeras så mycket, vilket mera visar hur kornigheten egentligen blir med den här filmen.



Idag var jag mest ute för att kolla hur den här Zeiss Jena Biotar 75mm f/1,5 från början av 1950-talet,  tecknar? Den är ganska eftertraktad av porträttfotografer pga den speciella bokehn på full glugg. Och jag har precis fått den så detta är den första filmen jag tagit med den skapelsen. Det speciella swirlet kommer fram bara i vissa förhållanden kamera-motiv-bakgrund, och nästan bara på full glugg eller väldigt måttligt nedbländad. Man kan få fina porträtt med den tror jag, om bakgrunden är den rätta. Bakgrundsbokehn verkar häftig även om den inte alltid snurrar.



Man har samlat på sig ett antal såna här gluggar nu, med speciella egenskaper, även en del gamla ljusstarka projektor-objektiv. Jag tycker det är kul att experimentera med dom och de fungerar ju lika bra på analoga M42-kameror som på i stort sett vilken digital systemkamera som helst med lämplig adapter. Det finns mycket att välja bland på marknaden idag. Men tyvärr så stiger priserna i takt med att allt fler digitalfotografer upptäcker de här gamla fina objektivens egenskaper. För bara något 10-tal år sen så var efterfrågan inte alls lika stor och objektiv som idag kan gå för 10.000 SEK kunde man då handla för bara några hundralappar.



Hur många 85:or behöver man, var det någon som frågade i en Fb-grupp häromdan? Och han svarade själv: Fler! Så kan det kanske vara. Jag har ju ett antal med olika ljusstyrkor att välja mellan i det här brännviddsområdet nu. Men ändå är det en jag suktar lite efter och som jag sett härliga bilder från. Konica Hexanon 85mm f/1,8. Problemet med den är att det verkar vara väldigt svårt att hitta adaptrar från Konicas AR-fattning till M42. Till Canon RP finns, men har inte hittat något som kan ansluta en optik med AR-bajonett till en M42-kamera. Kanske fungerar det inte? Så vill man använda den till film, så är det till att ha ett Konica-hus, och det har man ju också. En T3 som min far fick av grannen för många år sen, och som jag nu fått ärva. Så jag har mina funderingar.



Sen får man ju även inse, att dom här objektiven gör en inte till någon bättre fotograf. Dom har bara speciella egenskaper som rätt utnyttjat kan bli väldigt effektfullt och intressant. Och det är väl mest för porträtt och andra bilder där man vill avteckna ett motiv mot en bakgrund i oskärpa, som dom här egenskaperna kommer fram.



Om jag inte fått perfekt skarpt här, så beror det nog mera på att slutartiderna pendlade ner till 1/60 och 1/30, och med kameran på fri hand samt den höga ljusstyrkan som ger extremt kort skärpedjup, är det inte optimalt.
//

Inlagt 2020-12-20 21:12 | Läst 517 ggr. | Permalink
Flera bilder som går hem hos mig. Mest två första och dom två sista. För några dagar sedan hittade jag en bild där min granne ( på 60 talet ) studerar min Praktica nova . Tyvärr kommer jag inte ihåg vart den tog vägen. Blir väldigt sugen på att skaffa en, mest för att hålla i och minnas. Framkalla några filmer blir det nog inte. Alla förstoringsapparater och doser är för länge sedan slängda. Har faktiskt objektivet till förstoringsapparaten kvar. Nikon 50mm. Minns inte om det är bländare 1,8 eller 2,8 förmodligen det sista.
Sten
Svar från Nils Bergqvist 2020-12-20 23:32
Kul med Praktican. Jag har aldrigt ägt en Praktica förrän nu på de senaste åren. Hade först en Canon som blev stulen, sen en Konica och en Minolta, sen Contax och den sista har jag kvar sen tidigt 1980-tal