Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 122/Träsket som fick vara ifred...

Vid mitten av 1990-talet planerade man att röja upp i Lessebo Träsk och göra om marken till något som närmast kan liknas vid en parkanläggning. Ett ALU-projekt (ArbetsLivsUtveckling) som var till för att ge arbetslösa sysselsättning, främst för att undgå utförsäkring, skulle startas upp där. I och för sig lovvärt att arbetslösa får sysselsättning, men när man bara tittar på den aspekten och i övrigt är försedd med skygglappar, då kan det gå väldigt fel. Lessebo Träsk har bildats efter att man dämt upp sjön Läen och Lesseboån när den första pappersmaskinen installerades vid bruket i början av 1800-talet. På bägge sidor av ån och dammen blev det då väldigt sankt och en svårtillgänglig och vildvuxen träskmark med mestadels lövskog skapades. Området har sedan i stora delar påverkats väldigt lite av människor. Bland naturvärdena kan nämnas att bortåt 50 fågelarter samt över 175 olika kärlväxtarter observerats i området enligt en inventering som Naturskyddsföreningen gjorde när det var tal om att röja där (jag deltog själv i inventeringen). En mindre del blev också röjd men sen satte markägaren Lessebo Bruk stopp, efter att Naturskyddsförening framfört synpunkter på projektet.

De flesta tycker nog att det är ett skräpigt och fult område, men det är såna områden som oftast har de högsta naturvärdena och är mest bevarandevärda vad gäller våtmarksskogar. Så nu har Lessebo Träsk fått vara ifred till fördel för naturen ytterligare ett tag. Men säkert finns det en del som fortfarande tycker det skulle vara bra om det rakas rent och blir ett fint och städat, parkliknande område. Det tycker inte jag! Mångfalden i både växt- och djurliv är stor, och man hoppas att fler ska inse värdet i det så att Lessebo Träsk kan få vara kvar i så orört skick som möjligt även i framtiden.Bilden på Missnebladen tog jag igår fredag. Blommorna hade inte kommit upp, så jag får ta mig dit igen om ett par veckor.  Men jag höll på att drunkna i träsket när jag tog bilden. Tog ett steg åt sidan för att få en annan vinkel och då försvann benet ner. Sen stod jag till midjan i gyttja och dy men lyckades hålla kameran ovan vesan och med den andra handen fick jag tag i en trädrot och kunde dra mig upp igen. En lätt skräckupplevelse innan man var uppe. Jag tror träsket ville ta mig igår, men jag ville annat.

       

     

  

Bilderna är alltså helt färska. Det är scannade gelatinsilverprintar i stl 27x27 cm som jag gjort i mörkrummet igår och idag.
Kamera: Lomo LC-A 120 + Fomapan 200 Creative/Ultra i Rodinal 1+50 (här Adox APH09).
Papper: Fomabrom Variant 111.
Miljöanpassad framkallare: Moersch EKO 4812.
Lätt tonade i selen 1+20.

Det tar inte så lång tid att få fram ett 10-tal kopior i mörkrummet, om man (som jag gjort här) bara gör en av varje och om man kan kopiera negativen i princip rakt av med enbart kontrastjustering. Har man bara allt bra organiserat och rutin och erfarenhet så funkar det fint med mörkrumsarbete. Jag ska fortsätta ta lite bilder i Lessebo Träsk den närmsta tiden. Har bara betat av 1/4 av området så där finns mer att hämta. Får bli ett projekt att pyssla med framöver.

Nils/


   

Inlagt 2015-05-30 22:23 | Läst 2969 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Stämningsfulla och snygga bilder Nils.
-affe
Vackra bilder av den småländska djungeln!
Ta det försiktigt, vi vill inte glädja framtiden med en ny Bockstensman!
Svar från Nils Bergqvist   2015-05-30 23:22
Tack för det! Jag har fått förmaningar från både min syster och min kusin.
ojanson   2015-07-04 15:43
Inte från frun..?
Väldigt fina bilder som passar i svartvitt och det fyrkantiga formatet.
Sten
Trevligt att läsa och se..Ska bli intressant med fortsättningen.
Mv/G
Fina o stämningsfulla, i min smak! Må gott, LO
Fina bilder, mystisk stämning. hälsningar, Marie.
Sköna bilder, Nils.