Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 164/Svartvitt direkt i kameran...

Fick ett tips på fb, hur man kunde få bra resultat med svartvitt direkt i kameran från X-T2! Filmsimuleringsinställning Acros i menyn, med högadagrar och skuggor lyfta +1 till +2. Slutligen ökad kontrast genom underexponering ½ - 1 steg med exponeringskompensationsratten. Man är ju nyfiken på hur man kan använda den nya digitalkameran även för svartvitt, och provade några bilder efter tipset. Redigering i efterhand givetvis, men ändå tycker jag det blev ett bra utgångsmaterial. Måste även skaffa en råformatskonverterare av något slag för att prova hur det är att redigera bilder  (både färg och svartvitt) från råfiler. Bästa möjliga slutresultat eftersträvas, men många säger att dessa Fujifilmkameror i X-serien fungerar i princip lika bra att fota med i JPEG.





Inlagt 2017-08-06 18:32 | Läst 2302 ggr. | Permalink
Hej Nils - fina toner i dessa bilder.
Du har funnit Fujits uppfattning med sin film simulering - använd jpg. Förresten fungerar Acros och de andra filmsimuleringarna bara i jpg. Du kan naturligtvis ta både RAW och jpg direkt. Jag har sett massor av Youtube, där en fotograf efter den andra inte kan se den stora skillnaden mellan behandlade RAW-filer i FS contra de jpg-filer som kameran utför. Om du är så "omhyggelig" med kamerainställningarna som det indikerar att du är.
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-688-jpg-is-my.htm#comments
Med många vänliga foto hälsningar från Erik / DK
PS: Har du försökt att bearbeta en RAW-fil med den inbyggda RAW-processorn? Vet inte om den fins i T2eren.
Svar från Nils Bergqvist 2017-08-13 21:16
Har inte börjat använda raw än, har inget konverteringsprogram, ska kolla om kameran har RAW-processor. Verkar fungera bra att fota i JPEG med denna kamera, både färg och svartvitt. Har inte sett så mycket på youtube, men däremot sett bilder av skickliga fotografer som använder svartvitt direkt i kameran och får snygga bilder som duger bra.
https://fujilove.com/why-i-recommend-shooting-in-bw-with-your-fuji-even-if-you-plan-to-process-in-color-nsfw/