Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 320/Gräv där du står...

Kanske kan man säga att det uttrycket präglar mycket av min fotografi? Jag är ingen person som reser land och rike (eller fördenskull hela världen) runt för att hitta något att fotografera. Jag nöjer mig med det jag har i min vardag, även om jag givetvis ibland tar en tur till huvudstaden eller nån tripp till Öland på vårkanten eller så. Nån utlandssemester har det väl blivit också ibland. Men det är ändå bilderna på hemmaplan som jag "brinner" för. Som exempelvis det jag skrev om i förra blogposten, mina "Svenska Landsbygdskort". Idag (eller igår) blev det några "Svenska Landskapskort" istället. Och det räckte med att gå 150m från huset innan något intressant kom för mina fötter som jag blev tvungen att föreviga med kameran. Trots otaliga turer i närområdet så hittar man alltid något nytt, eller nån ny infallsvinkel/utsnitt. Variationerna kommer också med naturens föränderlighet.Jag provade ju min Zeiss Distagon 25mm med den kinesiska brännviddsförkortaren från Zhongyi i den förra posten. Nu körde jag med bara en vanlig adapter, och då får jag inte ut hela brännvidden 25mm med en APS-C sensor som ju X-T2:an har. Gammal analog småbildsfotograf som jag är så räknar jag fortfarande allt med småbildsformatets utsnitt 24x36mm som utgångspunkt. En 25mm är för mig en ganska vidvinklig brännvidd, men här blir det ungefär en vanlig 35:a. Och det ser ju ut att fungera ganska bra med nästan 50 år gamla objektiv också. Distagon 25mm med ljusstyrka f:4 och M42-fattning, gjordes för Zeiss Ikons sista kameror, Icarex35S och SL706. En väldigt anonym glugg som inte finns någon info alls om på webben. I alla fall har inte jag hittat något, möjligen mycket få exemplar tillverkade? Den ljusstarkare 2,8/25, som finns för både de samtida Zeiss Contarex och de nyare Yashica/Contax-kamerorna, är desto mera omskriven.
//

Inlagt 2019-01-12 00:24 | Läst 290 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar verkligen kompositionen i den sista. Det svartvita gör den inte sämre. Mycket snyggt.
Sten