Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 359/Mitt första Stockholmsplank

Lite nervös anlände man till Lilla Mejtens Gränd strax efter kl 9 på lördagsmorgonen. Efter en liten stund bildades kö till platslottningen och det tog en stund innan man fick dra sin lott. Under väntan i kön träffade jag en kvinna som var med på de fem första Planken och som skulle vara med nu också, Anette Urbach de Maré. Hon berättade och jag lyssnade intresserat hur det var då i början på 1980-talet. Att det var samma bilder i två dagar, inga byten mellan dagarna alltså. Och att det var fest långt in på söndagsmorgonen i en lya som Christer Strömholm disponerade där alldeles i närheten. Fantastisk att som nykomling få en så fin och personlig berättelse av en som varit med från allra första början.

Mina funderingar om vad jag skulle visa på Planket hade till slut landat i 6 st bilder som är helt nykopierade för i år, de sista gjorde jag så sent som bara några dagar innan. Men de är fotograferade mellan 2006 och 2019, fyra st med en av mina gamla Diana-kameror från 1960-talet, och två med dels en spegelreflex från 1970-talet, dels en kompakt från 1990-talet.  Jag ville ha lite enhetlighet så det blev lithprintar på Slavich Unibrom 160BP matt, precis som den bild jag skickade med i samband med anmälan i våras.



Här visar jag dom, precis som dom hängde på Planket ute vid Malmgårdsvägen, där jag fick min plats lottad, mellan Lisa Arfwidson och natur/konstfotografen Björn Persson. Lisa hade fö. en jättefin bild av en flicka som satt på en brygga vid en insjö, fotad i Åsedatrakten alldeles i närheten av mina hemtrakter i sydöstra Småland. Så man kände sig hemma när man såg hennes stora bild, trots att man befann sig i huvudstaden, 50 mil norröver.




Vid invigningen fick jag syn på Gunnar Smoliansky, en fotograf som man beundrat hela sitt liv och fått mycket inspiration från. Jag frågade om jag fick ta en bild och det gick bra. Jag tog två exponeringar och sen när han kom förbi mina bilder och betraktade dom så tog jag en tredje. Det kändes stort att just han rullade in och tog sig tid en liten stund. En del gick snabbt förbi medan andra stannade och betraktade dom lite längre. Så är det ju, man stannar vid det man vid en första anblick verkar se något i medan annat bara glider förbi mer eller mindre obemärkt. Man gillar olika saker och har olika intressen, även inom fotografin, det ser man inte minst på den stora variation av bilder som fanns på Planket. Man fick också många trevliga pratstunder med personer som man bara är bekant med via webben. Kul att man även får träffas in real life.




Hur många som var där och tittade på bilderna vet jag inte, men det måste ha varit tusentals. En tät ström av besökare skred förbi i princip hela eftermiddagen mellan 12 och 18 där ute på Malmgårdsvägen. Det verkade aldrig ta slut så det kan man inte klaga på. Tänk om jag haft bara en bråkdel av detta på mitt Fotogalleri i Skruv där jag visat mina bilder de senaste 10 åren, det skulle varit kul. Vet ännu inte om det blir nån mer utställning där? Kanske blir det en sista innan jag tar pension nästa år, med en bild från varje av de 14-15 utställningar som varit där? Vi får se. Planket var i alla fall en väldigt positiv upplevelse som ger mersmak. Att vädret var fint bidrog säkert också till att det blev så lyckat.

Ps. Bilderna på Gunnar Smoliansky tog jag med min Zeiss Ikon SL706 och Carl Zeiss Ultron 1,8/50mm. Film Eastman Double-X 5222 framkallad i D96.
//

Inlagt 2019-08-19 20:14 | Läst 3617 ggr. | Permalink
Suveränt fina bilder du visade Nils!
Några jag kommer att minnas ur allt som visades från PLANKET 2019.
Plus att jag gillar lith.

Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-19 23:46
Kul att du tycker det! Dina egna bilder var ju riktigt bra också, de ger smak på mera från de tillfällen de togs.
Härliga bilder Nils!
Och en riktigt fin bild på Gunnar Smoliansky.
Jag var lite ur slag och missade planket i år, vilket var tråkigt.
/Affe
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-20 15:02
Tack för det! Jag var själv lite ur slag dagen efter och skippade därför söndagsplanket. Hade varit kul att se även dom bilderna, men planerad hemresa kring 2-3 snåret (för att slippa mörkerkörning) samt att man givetvis även vill umgås lite med dotter och barnbarn, gjorde att det blev som det blev. Ha det fint!
Härligt att se dina underbart fina bilder i verkligheten. Kul att du fick träffa Smoliansky.
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-20 15:04
Tack så mycket! Jo det var väldigt inspirerande och roligt att han stannade och tittade på mina bilder.
Så fina bilder Nils! Jag är glad att jag fick se dem "live". Alltid kul att få möta fotografen bakom verken.
Må så gott!

Hälsar
Eva
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-21 20:50
Tackar! Bilder på papper är alltid bäst tycker jag, fast det är lite lurigt med utställningar i dagsljus ute. Kan gärna bli lite för ljusa printar ibland. Ja visst är det kul att mötas in real life, även om det inte hinns växlas så många ord.