Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 372/Lördagsmorgon i slutet av oktober...

När man sitter och dricker sitt morgonkaffe och tittar ut. Där sitter en koltrast på telefontråden. Ja vi har luftledningar kvar från en stolpe ut till villorna i kvarteret. Själv använder jag den inte längre då allt går via bredbandskabeln, och jag har haft funderar på att klippa av den. För vi bor ganska högt och det har hänt att blixten gått in i teleledningarna via stolpen och sedan slagit ut i telefonjacket i köket, som inte längre används men finns kvar. Jag har kollat om man kan be Telia ta bort den, men som jag förstår kostar det åtskilliga tusenlappar att få det gjort. Så det har fått bero. Men som sagt, att klippa av den och rulla in den till stolpen (som står på min tomt) det har jag haft funderingar på.  Idag satt en koltrast på ledningen in till grannen. Och på min X-T2 satt en gammal Kipronar 1,9/120mm projektoroptik med både Lens Turbo II och den specialgjorda M42-adaptern med focuseringssnäcka. Acros filmsimulering var inställd och jag satte upp ISO till 6400 och tryckte av två exponeringar. Fick en bild tagen genom fönstret när trasten satt stilla och en precis när den lyfte. Den sista blev bäst så det är den jag visar.



Jag förvånas över hur pass filmlikt det blir när man kör på Acros och sätter upp ISO kring 6400. Riktigt nöjd med detta faktiskt. Och använder man optik som inte heller ger så kliniskt perfekta resultat, utan har lite speciella egenskaper (dessutom ihop med en brännviddsförkortare som knappast förbättrar det tekniska) så kan det ibland bli svårt att avgöra om det är fotat med film eller om det är digitalt? Fast jag tycker att det digitala avslöjar sig lite i att kornsimuleringen och bruset ger ett ganska homogent och jämnt/slätt intryck, i jämförelse med det analoga lite mera oregelbundna och inte så homogena kornet. Men Fuji har kommit långt med sin Acros-simulering, inte tu tal om det.
//

Inlagt 2019-10-26 11:56 | Läst 1691 ggr. | Permalink
Hej Nils.
Her i DK har man gravet næsten alle ledninger ned i jorden, så fuglene har ikke dem at sidde og hvile sig på mere. Især svaler ser man næsten ikke mere her i byen.
Jeg er helt enig med dig omkring Acros. Og har netop besvaret nogle kommentarer i dette blogindlæg:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1517-hjalp-och-bra.htm#comments

En av de många bra sakerna med Acros skulle vara att den beter sig som en analog film. Vid högre ISO visas vad som annars kallas digitalt brus som filmkorn. Och det skulle inte kunde imiteras i LR - jag vet inte. På mitt foto här ställde jag medvetet ISO manuellt till 12 800 för att få ett analogt utseende och med lite mer kontrast.

Jag gillar dit foto, som bør förstoras.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Nils Bergqvist 2019-10-26 22:04
Kul att du tycker det! Tycker du lyckats bra med att imitera Tri-X i din bild!