Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 435/Vilka bilder vill jag ta?

Kom visst fel i numreringen av bloggposterna. Tillrättat nu, och här är nummer 435.

Vilka bilder vill jag ta? Vill jag ta bilder som illustrerar det jag skriver, eller tvärtom? För en fotograf borde svaret vara givet. Bilden ska väl kunna stå på egna ben, genom komposition och/eller bildspråk? Den ska tala på ett eller annat sätt. Och tala med de byggklotsar som man har till hands som bildskapare. En känsla, en intressant/originell komposition, en "knorr" av något slag? Något som gör att man kan associera, få fantasier eller fundera? Så vill jag att mina bilder ska fungera i alla fall. Men om man lyckas är en helt annan sak. I alla fall försöker jag sträva åt det hållet.

För mig personligen spelar motivet mindre roll. Oavsett jag är i naturen/landskapet eller i staden/tätorten, så blir det nog samma sorts bilder, även om motiven varierar. Christer Strömholm skrev i sina kloka ord: "Låt inte motivet skymma bilden!" Det är tänkvärt. Men det är svårt, t.om mycket svårt att få till något som man själv blir nöjd med. Men man strävar vidare och letar och letar, undersöker och försöker se. Under tiden utvecklas man förhoppningsvis, och en dag så kanske man hittar de där riktig bra bilderna och kompositionerna, som man hela tiden  försöker få till med sina kameror och med sitt mörkrumsarbete?


BW 7 2020 - Årsta, juli 2020.


BW 8 2020 - Gustavsberg, juli 2020.


BW 9 2020 - Södermalm, juli 2020.

Bilderna här är från mörkrummet idag och kopierade på Fomatone 532II. Tog dom förra veckan vid besök i huvudstaden. Inget man gått och planerat, utan sånt som kommer i ens väg under färden genom livet. Precis som det är för det mesta.
//




Inlagt 2020-07-15 21:39 | Läst 750 ggr. | Permalink
Intressanta kompositioner ur det urbana. Gillar det CS sade ...
- hawk
Gillar dina funderingar. Och intressanta bilder.
//GöranR
Väl formulerat om resan och strävandet mot att hitta bilden. Förmodligen är det väl just den resan som gör fotografering så kreativt, roligt och utvecklande. Så länge man har glöden och viljan att fortsätta utforska och leta så är man nog på rätt spår. Och kanske är det inte ens meningen att man ska komma fram.

Bra bilder från Stockholm. Bilden från Gustavsberg gillar jag speciellt.

/F