Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 618/BW 3 - 2021, Risinge Öland.

En kvarbliven bild från september förra året, som inte kommit på papper förrän nu på nyåret. Gjord på mitt standardpapper nuförtiden, Fomabrom Variant. Jag har både det matta och det blanka och gillar båda. Här är det det matta Variant 112. Mina äldre papper av olika fabrikat, som jag har i stor mängd, får mest gå till lithkopiering. Men jag har en del inte allt för gammalt Emaks K888 och Forte Polywarmtone, som också används till och från till vanligt svartvitt. Men Fomas Fomabrom Variant är ett utmärkt papper så det är mest det som går åt nu.



Såg förresten att Adobe nu gör reklam för sitt Elements 2022. Där kan man göra om sina foton till konst genom  funktioner som efterliknar kända konstverk och populära konststilar. Har man hört något så jävla dumt? Kan inte vanlig fotografi vara konst utan dessa digitala datoreffekter? Nej, tydligen inte enligt Adobe.
//

Inlagt 2022-01-16 19:28 | Läst 789 ggr. | Permalink
Håller helt med dig. Är naturen, motiven inte tillräckligt vackra som dom är. Varför måste man förvränga bilden, göra den färgrikare än vad verkligheten är. Tänkte på det här redan på filmens tid. Jag vågade nästan inte visa vilken film jag hade i kameran. Alla hade FUJI annars var man ingen fotograf. I min satt det AGFA.
Din bild får högsta betyg från mig. Kan inte bli bättre.
Sten
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-16 20:16
Tack, det var fina ord! Jag håller ju själv på med lithkopiering också, det ger annat tekniskt utseende på bilderna. Inget fel i det, eller det man kan göra i datorn heller, man väljer ju själv. Men detta att Adobe prånglar ut sitt nya Elements med reklam som säger att dina bilder blir konst när du använder såna metoder, det är rent bedrövligt. Bilder blir inte konst för att en speciell teknik användas, det beror på helt andra saker. Jag använder ju i alla fall 100% fotografisk metod när jag lithkopierar, så dom är åtminstone fotografier ;-)
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-16 20:26
Förresten, Agfachrome 50S och 100, det var fina filmer. Använde dom en del i både mellanformat och småbild. Färgerna var oslagbara tycker jag, milda och fina, inget överdrivet.
Snyggt! Och så håller jag helt med Dig betr nya Elements 2022. Själv använder jag numera Lightroom Classic som jag är nöjd med. Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-17 11:25
Tack! Själv behöver jag egentligen bara ett vanligt Elements, hade länge Elements 5.0 men skaffade sedan Elements 2020, man behöver ju camera raw som inte finns i det gamla jag hade.