EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 198/Kvällsarbete i välståndsfabriken.

Det byggs och investeras som aldrig förr i Sverige, Det går bra för oss helt enkelt. Så även på mitt jobb. Moder Svea är det enda land i Europa där antalet anställda inom industrin ökar. Ett trendbrott mot tidigare, där antalet anställda under många år minskat inom industrisektorn. Sverige hamnar i topp vad gäller de flesta undersökningar om välstånd mm. Visst finns saker som kan bli bättre, men jämförelsevis ska man nog vara glad att vara född i detta land som just nu går på högvarv, trots den stora flyktingvågen hösten 2015 (vem hade trott det?).



Här har jag faktiskt ställt ner bländaröppningen på Mitakon-optiken från 0.95 till 1.4. 6400 ASA och Acros svartvitt. Mycket lite efterarbete i denna bilden. Fujifilm X-T2 + Mitakon Speedmaster 35mm/0.95 är en fin kombination!

Postat 2017-11-08 18:24 | Läst 2198 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 197/Rustad för vintern.

Fick däcken bytta i eftermiddag på bilverkstans däckhotell. Alessa kom som flykting  från Assads terrorbombningar i Syrien till lugnet i Sverige, hösten 2015. Nu byter han däck i Lessebo.














Fotat i svartvitt med  förinställning Acros och 6400 ASA. Mitakon Speedmaster 35mm/0.95 på full glugg och X-T2. Lite efterjustering av ljus/kontrast som vanligt och en svag sephia-ton pålagd. Den här Acrosinställningen är helt i min smak när höga ISO används. En analog svartvitentusiest som jag har inte så mycket mera att önska.

//

Postat 2017-11-07 19:33 | Läst 2719 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 196/Provfotografering i skymningen...

Skulle gjort detta igår men då blev det för tajt med tiden efter affärs/kyrkogårdsbesök med svärmodern. Men idag blev den av, testfotograferingen. Har planer för denna platsen till våren, kanske även inne i byggnaden? Men som sagt, detta är bara prover och vi får se vad allt slutar i så småningom. Spännande är det i alla fall, att prova på bildtyper och teknik man tidigare inte pysslat med. Här har jag haft hjälp med extra belysning av motivdelar, och det kommer jag behöva även när de slutliga bilderna ska göras till våren. Förmodligen behövs ytterligare en ljuskälla då, utöver de två som används här.














Ingen extra belysning i denna bilden, befintligt ljus.

//

Postat 2017-11-04 22:35 | Läst 2416 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 195/Funderingar om framtiden...

Mitt fotograferande under senaste tiden har genomgått en teknisk förändring. Jag har börjat fotografera svartvitt digitalt, och jag har även börjat använda konstbelysning och provat på modellfotografering. Mera av den varan kommer det säkert att bli framöver. Ska t.ex göra en testfotografering i morgon em i en tänkt miljö "on location" för en idé jag har.  Meningen är att detta sedan ska genomföras under våren 2018 och blir resultatet bra kommer kanske några av bilderna att visas på jubiléumsutställningen för Fotogalleriet i Skruv 2018? Jag har flera sådana idéer och även en del redan bestämt och inplanerat. Det är ju 10-årsjubiléum nästa år för mitt galleri, som är beläget vid JGA Emballage i Skruv och där jag också har mitt ordinarie arbete. Det är mest mina egna bilder som visas där, men jag har även haft andra fotografer, t.ex Lennart Nilsson med fantastiska elektronmikroskopbilder 2015-16 och Gerry Johansson 2016 som då lät mig visa 45 av sina Sverige-bilder.


Venedig 2006.

Mitt analoga svartvita fotograferande kommer fortsätta, men det blir säkert mindre av den varan nu när jag börjat få fason på det svartvita digitala, mycket tack vare Fujifilms nya flaggskepp X-T2 och de fina svartvita resultat man får med Acros-inställningen direkt i kameran. Men jag ska nog även försöka lära mig att använda raw-filerna som utgångspunkt i svartvitt. Fast allt kan inte göras på en gång, det får komma efterhand. Fortsätter dock att göra lith-printar i mörkrummet och möjligen kommer mitt svartvita analoga fotograferande framledes att koncentreras på just detta? Att ta bilder med tanke på att de ska slutföras just som lith-printar i mörkrummet?


Venedig 2006.

Lith-printning i mörkrummet är ju ganska speciellt, med speciella resultat. Otroligt svårt att lära sig kontrollera, men kul. Och jag har stora lager av fina papper som är utmärkta att lith-kopiera på. En del tillverkas inte längre, men jag hamstrade när de fanns och det är jag väldigt glad för nu. Försvunna högkvalitétspapper som Fortes Polywarmtone, och Emaks K888 har jag t.ex stora kvantitéter av.


Venedig 2006.

När man nu börjat fota svartvitt även digitalt så kommer funderingar på att avyttra det som inte används så mycket. Har t.ex en jättefin mellanformatsutrustning Pentax 67 med 6 st högklassiga objektiv som jag tänker sälja. Även en del av min småbilds mätsökarutrustning kommer säkert läggas ut till försäljning. Behåller dock mina småbilds Contax T2 och S2, som jag är allt för fäst vid, liksom alla mina Toycams Holgor och Dianor. Negativen från dom funkar bra att lith-kopiera. Lithprintarna som jag visar här är t.ex fotade med ett par av mina Dianor som fick följa med till Slovenien och Italien den där sommaren 2006. Hade inga andra kameror med då, bara två av mina leksaks plast-Dianor. Men det går att få bilder även med sånt som synes.


Venedig 2006.

Hade även gul-, orange- och rödfilter med. Detta för att kunna variera exponeringen mera med Diana-kamerorna, vilka annars bara har tre bländare och en enda tid att spela med. Separat exponeringsmätare givetvis och några packar med Tri-X och Plus-X. Ganska primitivt men det går om man bara vill och anstränger sig. Om det blir bilder hänger på andra saker, inte tekniken.


Venedig 2006.

Jag gillar det grova och lite råa resultatet man får med lith-kopiering. Svårt att efterlikna digitalt, speciellt om man använder en kamera som Diana. Men det kan bli snyggt även med mera ordinära analoga kameror. Så visst ska jag behålla en del av dessa. Men som sagt, det ligger lite för mycket oanvänt, nu när man börjat göra en del digitalt även i svartvitt.


Venedig 2006.


Venedig 2006.


Venedig 2006.


//

Postat 2017-11-02 19:38 | Läst 1163 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera