EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 505/I eftermiddagsljuset

En varm och fin dag idag. Jag klippte gräset, förhoppningsvis sista gången för säsongen. Sen blev ljuset på eftermiddagen som det brukar när solen står lågt den här årstiden. Ganska hårt och oregerligt med modern optik. Men med en frontlinsvänd Domiplan från Meyer-Görlitz minskar kontrasterna och jämnas ut. Snurr blir det också med rätt avståndsinställningar/förhållande. Tyckte den blev ganska skaplig ändå. Kungsmynta (Oreganum vulgare).



//

Postat 2020-11-06 17:53 | Läst 559 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 504/En vänsternäve med optik från DDR...

Meyer-Optik Görlitz Domiplan 2,8/50mm, inget toppenobjektiv direkt? Massproducerat på sin tid i DDR, för Praktica kameror i M42-fattning. Lite låg kontrast och inte särskilt uppseendeväckande. Snarare lite tråkigt. Jag köpte 2st på ebay för ett par hundralappar. Det ena har jag vänt frontlinsen på och då kan det bli så här. Rätt utnyttjat får man en tunneleffekt med snurr. Kostar de inte mer kan man ta sig friheten att experimentera, och det här blev ganska kul tycker jag. Vänsternäven ger jag till USA, som verkar vara ett land i upplösning. Med en president som säger att man försöker bedra honom för att alla röster som kommit in i tid inte är färdigräknade på morgonen idag. Han ville avsluta rösträkningen på morgonen, innan alla delstater hunnit räkna de röster som kommit in. Ja, det talar för sig själv. Det är ju tvärtom han som vill bedra sitt eget land, och inte låta amerikanska folket bestämma med sina röster. För han vet (tror i alla fall) att poströsterna är mera till hans nackdel). Diktatorfasoner!







//


Postat 2020-11-04 17:41 | Läst 1796 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 503/Out of focus...

Jag har lekt lite med oskärpa. En del letar efter den perfekta skärpan. Här har jag gjort tvärtom, letat efter den perfekta oskärpan. Vanligtvis gör man det för att framhäva ett objekt skarpt mot en oskarp bakgrund. Och då letar man efter objektivkonstruktioner som kan göra det på ett bra sätt och ge en effektfull bakgrundsoskärpa, sk bokeh. Men här har jag försökt skapa bilder enbart med oskärpans (bokehns) hjälp. Att optik kan återge oskärpa på olika sätt har vi sett. Det har inte bara med bländare och avstånd att göra, utan även optikens konstruktion. I dom här bilderna har jag använt en gammal Meyer-Optik Görlitz Primoplan 1,9/58mm och en Zeiss Ikon-Voigtländer Super-Dynarex 4/135mm.



Jag visar resten av bilderna som tumnaglar här så bara att klicka på dom för att förstora upp:



//


     


Postat 2020-11-03 11:55 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 502/ Även Lomo har gjort projektoroptik med Petzval-formula.

Här har jag för dagen (denna dag som är så mörk att analogt foto med 400-ASA film knappt räcker till) använt den ryska motsvarigheten till östtyska Zeiss Jenas Kipronar, en (Be)Lomo KO-140M 1,8/140mm, på min digitalkamera. De finns även i andra brännvidder men jag har bara denna 140mm (än så länge kanske ska tilläggas). På bilden nedan visas KO-120M. Dessa har liksom Kipronarerna samma grundformula med 4 linser, framtagen redan 1840 av Voigtländer, efter beräkningar gjorda av den ungerske matamatikern och fysikern Josef Petzval. Porträttfoto kunde nu utföras med exponeringstider på sekunder, istället för som tidigare, med flera minuter. De sovjetryska projketorobjektiven byggdes i Belarus Optical factory i Minsk, alltså i nuvarande Vitryssland som då tillhörde Sovjetunionen. På bilden ser jag att även de två bakre linselementen är kittade (sammanfogade). På Petzval original är de två bakre fristående, bara de två främre är sammanfogade.



Efterom det duggregnade lite grand idag så blev det bara lite bilder från trädgården och runt huset. Men det får väl duga det också. Jag hade annars lite planer på foto med film idag, men det fick anstå denna mörka höstdag. Fast nu när jag tittar ut så klarnar det lite ändå. Jag har lagt på lite extra vinjettering i några av bilderna, och även beskurit en del. Den sista bilden på bilen är ändå som det blir direkt, utan några justeringar av vinjettering.











Att det inte blir så mycket snurr i bokehn här, beror mest på att jag haft annat förhållande kamera-motiv-bakgrund, än med bilderna från gårdagen. Annars ger även dessa ryska projektorobjektiv såna effekter. Men kanske just den optiken jag använde igår, Kipronar 1,9/90mm, ger lite extra av den varan? Det verkar nästan som det i alla fall. Den här KO-140M har jag knappt använt alls förut, bara nån testbild. Men den verkar vara fin den också, med inte allt för låg kontrast. Antireflexbehandlingen är ju inte direkt av dagens kvalitét, så lite lägre kontrast får man räkna med i originalfilerna.
//

Postat 2020-11-01 15:28 | Läst 628 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 501/Mest porträttbilder på rundan idag...

Margreth och jag tog en tur till fots idag (eller när detta publiceras, igår). Det brukar bli rundan längs Strandpromenaden och vidare upp mot Ekebacken och Flathallen. Säger säkert ingenting för de flesta som läser detta, men det blir kring 5-6 km i alla fall. Och det är fin lövskog hela vägen, som nu skiftat om till höstens färger. Särskilt hasselbuskarna har fått den där fina limegula färgen som riktigt lyser. Det gäller att passa på nu för snart finns varken löv eller färger kvar på träden.







Idag satte jag en Kipronar 1,9/90mm från Zeiss Jena på kamerahuset. En projektoroptik för 35mm biofilm med Petzval-formula. Dom här Kipronarerna ger ganska häftiga effekter som ni kan se av bilderna. Rätt utnyttjat kan det bli väldigt snyggt och effektfullt. Speciellt med porträttfoto. Men jag lär mig fortfarande hur de tecknar och det tar sin tid att förstå hur det fungerar med avstånddsförhållandena kamera-objekt-bakgrund, för att det ska bli bra.





Till rena landskap är det ännu svårare att få till det, för Kipronarerna har ingen bländarfunktion. Full glugg är det som gäller och då får man försöka hitta något objekt att lägga focus på, som sedan kan friläggas mot omgivningen på ett bra sätt. I bilden nedan tycker jag att det lyckades ganska fint.



//

Postat 2020-11-01 00:11 | Läst 613 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4