DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

En undran om livet vore lättare som pingvin

Tillbringade dagen uppe hos brorsan i Bergby i går. Vi åker oftast gamla E4 hem och tar en avstickare ut mot Norrsundet och Saltharsfjärden. Trots att det är bara ca en mil från Bergby så var det ett helt annat väder, sån dimma så vi trodde först att det var en brand någonstans. 

Restaurangen där ute är stängd måndagar så det var lugnt med folk. Silvertärnans och skrattmåsens ungar hade hela bryggan för sig själv. Svårfotat med dimman men de var så orädda så jag blev kvar där en stund och spanade på dem.

" -Hur länge ska man stå här och vänta då ? "

"-Slit o släp, får väl ut och fånga en fisk åt den lilla då "

"-Nu stack morsan, bäst att följa efter. Ni ser väl att jag har fått en fin ring också, men vad jag vet så är jag inte förlovad ännu " 

"-Hoppas den blir nöjd en stund nu "

"-Titta vad jag fick, det lönar sig att skrika lite "

"-Undrar var morsan tog vägen ? " 

"-Äntligen "

"-Men brorsan, jag är ju mycket mindre än dig, kan inte jag få den där ? " 

"-Snälla ! "

"- Typiskt, nu blev jag utan igen "

"-ibland är det jobbigt att vara silvertärna "  

"- Undrar hur det skulle vara att vara en liten pingvin i stället, man kan ju i alla fall försöka se ut som en "

  // Ing-Marie 

Postat 2024-07-23 11:10 | Läst 261 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Färgstarkt

Vi matar ju fåglarna året runt, inte så mycket men några talgbollar och ibland lite solrosfrön i lilla stubben. Mest för vår egen skull, det är ju kul att ha dem att spana på när vi sitter på altanen. Men tror även föräldrarna behöver lite extra när dom matar sina hungriga ungar. Det har varit massor av pilfink och gråsparvsungar här. Talgoxarna förvann när de lämnade holken men kom tillbaka efter ett tag. Både talgoxarna och blåmesföräldrarna ser väldigt slitna ut. 

( Det kommer många bilder nu, så blir det för mycket så får ni scrolla fort :-) )

Några bilder lite då och då på ungarna har det blivit.

Börjar med en bild på Måzart , han tittar hit ibland. Här med en blomampel i förgrunden så det blev lite färg.

En dag så ansträngde jag mig lite för att fota mer planerat. Praktlysingen lyser så gult så jag tänkte att den får bli bakgrund till bilderna. Flyttade ner lilla stubben och placerade den på en hink så den kom i lagom höjd för att få det gula i bakgrunden. Satte sedan en stol bakom en liten gran. 

Under dagen så kom det lite nygamla gäster, grönsiskor, grönfinkar och domherren. Hackspettsfamiljen brukar vara här, tuffast av dem alla är ungen, föräldrarna flyger lite ängsligt en bit ifrån men den sitter lugnt kvar och äter. Har nog inte förstått att den borde vara "rädd" för mig.

Pilfink, grönfink och talgoxe på väg ner

Gråsparvarna är flitiga besökare här på sommaren

Här bestämmer grönfinken

Familjen pilfink

" - Här vågar man inte sig ner då den kaxiga domherren äter "

Talgoxungarna är så ljusa på bröstet, några nästan helt utan färg 

Två ungdomar

Se upp ! Nu kommer buttra finken

Vissa funkar tillsammans 

Men ingen göre sig besvär att försöka äta när Herr domherre intagit platsen 

Gråsparv och grönfink, vet inte vem som vann platsen men troligtvis finken 

Försökte mig på några bilder med längre slutartid, men det är ju mycket svårare att få en bra suddig bild än en skarp bild

Tidigare en dag i veckan så satt jag ute på gräsmattan i skuggan och fikade, hörde att måsarna förde att ovanligt väsen. Kollade upp och såg att det var en brun kärrhök som irriterade dem. Aldrig sett en sådan här hemma tidigare. Snabbt in efter kameran och hann med några bilder.

Annars är det mest målning som gäller nu för tiden, jag kanske visar några nya i en blogg framöver

  // Ing-Marie

Postat 2024-07-15 13:03 | Läst 294 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kungsängen - Lejondal - Hjälstaviken

I veckan blev det en tur ner till sambons dotter med familj i Kungsängen. Jag tänkte att då kan vi ta två flugor i en smäll och besöka Hjälstaviken dagen efter. Ville inte sova över i Kungsängen då dom skulle iväg på bilsemester neråt i Europa dagen efter. ( Med den nya jobbleasingbilen, vi fick en provtur, ugha ! ) 

 

Tyvärr var det fullt på Ekolsunds slott, så jag bokade rum på Lejondals slott som låg lämpligt till.

Vackert slott med fin omgivning men för övrigt var det inte så mycket att hurra för. Väldigt små rum och det stod i all info, både på webben och på rummet att frukosten serverades kl  7-9. Fint tänkte jag, då hänger vi på låset så vi kommer till Viken i skaplig tid. Men de hade ändrat till kl 8-10 av någon anledning. Nåväl efter en god frukost så kom iväg. 

Väldigt lugnt och skönt vid reservatet, endast en bil på parkeringen. Förstod att det inte skulle vara så mycket överraskningar med fåglar men det är avkopplande att traska runt där på spången.  En gulärla var fint kamouflerad.

Från gömslet skymtade några ungar lång bort, jag tror att det är sothönans ungar. Såg ingen förälder så jag är inte säker.

Svalorna underhöll så man fick jobba lite med kameran. Dom är snabba men funkade rätt bra med Z 8:an här. 

Dom vilade lite vid gömslet emellanåt. 

Sambon fotar lite med min lilla Canonkamera som jag fick som vinst från Cyberphoto för X antal år sedan.

Det kom en liten regnskur ( som snabbt avtog ) så vi tog en biltur till Biskops Arnö, där man åker över på en grusväg, känns som att man åker på vattnet. Där låg en svanfamilj på vägen, körde sakta mot dem men de gjorde ingen antydan av att flytta på sig. Det blev väldigt nära med mitt 300 så några mobilbilder blev det också. Visste inte om jag skulle våga mig ur då svanar kan vara rätt ilskna men de brydde sig inte ett dugg. Fick gira långt ut på kanten för att komma förbi. 

Åkte sedan bort till tornet.

En del fåglar fastnade på bild. Är osäker på art på flera här. 

Men att det här är en häst, det vet jag i alla fall :-) Stall Mattias Djuse har sitt stall här ( ni som är intresserad av trav vet vem han är ) 

Avslutar med en typisk sommarbild, den ljuger lite för det var inte fullt så skönt som det ser ut. Kyligt och väldigt blåsigt.

  // Ing-Marie

Postat 2024-07-08 12:29 | Läst 278 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Skäl för sitt namn

Det blir inte många turer med kameran när det är så varmt. Men kvällarna är ju sköna så jag åkte ut en sväng rätt sent i början på veckan, hamnade vid Tunaområdet utanför centrum. 

Ett område under utveckling, Microsofts stora hallar, storkök , gym, div. firmor mm. finns redan här men många ytor är förberedda för nya verksamheter. Tänkte att det kanske finns lite fåglar där bland buskar och stenar då det är mycket skog i närheten. 

Blev kvar där tills solen försvann bakom träden. Det var fåglarna som mestadels stod på toppen av de stora stenarna som underhöll mig och här har man ju full förståelse varför de fått sitt namn. Stenskvättorna.

Så här kommer ett gäng bilder på både vuxna och ungar.

Gokväll ! 

   // Ing-Marie 

Postat 2024-06-30 00:33 | Läst 281 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Midsommar

                                                 

                                              Önskar er alla en trevlig Midsommar

// Ing-Marie

Postat 2024-06-20 19:42 | Läst 327 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 180 Nästa