DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Fångade en sparvhök i "buren"

I somras satt jag med kameran på altanen och fotade lite hungriga ungar vid min matning.  Jag har ju gjort en "bur" av kompoststängsel för att slippa ge all mat till kajor och skator. Där inne hänger matarna oåtkomligt för de större fåglarna.

Jag har ju inte kameran i beredskap hela tiden men just när jag hade ögat i sökaren så kommer sparvhöken och haffar en lite talgoxe. Jag har bara kunnat klicka till så har jag kunnat få en pangbild. Men tror ni jag gjorde det ? Nää, inte en enda bild, jag blev så chockad över händelsen att jag inte kom mig för. Men jag kan minnas ögonkontakten med höken som försvann lika fort som den kom. Först var jag bara ledsen över den lilla talgoxen, men sen blev jag egoistisk och förbannade mig över att jag inte fick en bild.

I går em. satte jag mig på altanen med en kopp kaffe, hade inte suttit där på hela dagen. Och plötsligt får jag se sparvöken i ögonvrån komma mot matningen i full fart. Hann tänka: Kameran ligger inne i rummet så jag insåg att det inte var någon idé att hämta den. Funderade var den tog vägen, den brukar ju dra snabbt om den kommer för att ta sig en liten fågel. Men så får jag se hur den flaxar där nere ( det är lite buskar runt där nu så jag ser inte hela buren uppifrån ) så jag går efter kameran, ser fortfarande flaxande vingar och jag funderar vad den fastnat i. Går ner, blir lite skakis för det var en ganska häftig känsla.  Då får jag se att höken är där INNE i buren och den kommer inte ut. Tog några bilder innan jag öppnade upp gallret så den fick flyga iväg.

Helt otroligt hur små dom kan göra sig, hålen i gallret är 4,5 x 9,5 . Så utan fart kom den inte ut. Är ju verkligen glad att jag var ute och såg händelsen. Hade den kommit lite senare när jag gått in så kanske den hade suttit där ännu. Och vad jag skulle ha funderat om jag bara sett att den satt där ! Vem har stängt in den här ?  Det har jag nog aldrig fått svar på. Skulle ju inte i min vildaste fantasi trott att den flugit in där

Blev några snabba bilder, hade gärna tagit några fler men jag hade inte hjärta till det, den var så stressad.

Den flög iväg så fint så ingen skada var skedd

Plötsligt bara händer det !

  //  Ing-Marie

Postat 2016-08-29 19:53 | Läst 2712 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Antikrundan

Högbo, ja det är ju ett av mina stamställen när jag vill ut och fota.

 Åkte dit även i går, men då blev det något helt annat framför linsen mot vad det vanligtvis blir.  Antikrundan var på plats. Det var otur med vädret men en timme innan stängning så ljusnade det lite så då bestämde vi oss för att åka upp. Dom största folkmassorna hade gett sig av, några hade köat sedan 6.30 och det var öppning kl.12.  Kul att se hur det såg ut IRL. Efter kl.18 kom experterna ut och kollade igenom vad alla hade med sig, mycket hötorgskonst och många besvikna ansikten. men det är väl så det är, en promille står där med en dyrgrip.

Vi tog med en varsin pryl upp och sa att är det ingen lång kö kan vi väl stanna och få det kollat. Sambon hade en gammal ( runt 60 år )  batteridriven motorbåt utan en skråma, i originalkartong. Men det var inte mycket att komma med, det är bara gamla bilar som gäller, båtar fanns det inget intresse för. ca tusenlappen. Men då vet vi, då kan ju dom små få leka med den. Jag hade en gammal väska efter gammelmormor, var mest nyfiken på hur gammal den var och om den hört till någon dräkt. Från början av 1900-talet med spänne av nysilver. Värde, kanske 500.- Kul info.

Men dom fann nog en hel del intressant här för det skall tydligen bli två program härifrån.

Så här kommer lite bilder på dom "antika" personerna

Go´natt !

   //  Ing-Marie

Postat 2016-08-27 22:41 | Läst 3002 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kungsfiskarspaning. Långt ifrån någon fullpoängare men jag är rätt nöjd......för stunden i alla fall

Redan som liten så blev jag förtjust i just kungsfiskaren. Tror det beror på att min mamma ( som jämt handarbetade ) broderade tre fågeltavlor. På den ena så var det just kungsfiskare och den blev genast min favorit.

( Nu finns den i min ägo )

Har väl inte ägnat den fågeln en tanke i vuxen ålder, inte förrän jag började fota i den digitala världen och fick se alla vackra bilder på sociala medier.

Och i och med att mitt fågelintresse har växt, från nästan noll till rätt stort så har jag naturligtvis drömt om att få se just den fågeln i verkligheten.

Tror det var för två år sedan som jag hörde att den skulle finnas vid en å i Gävle. Åkte dit och spanade. Såg något som flög låååång bort och satte sig i ett träd. Tog en bild och när jag kom hem och förstorade så stort det gick så såg jag en liten färgklick bland löven. Men hade jag inte sett att den flög så har jag nästan  kunnat tro att det var ett flöte.

Förra veckan var det dags igen, var bara dit en stund då jag egentligen var in till Gävle i ett annat ärende. Jag kan ju inte skryta över mitt tålamod, sitter jag och vänta på något så tröttnar jag rätt snabbt. Då går jag hellre iväg och letar motiv.

Jag var på väg att ge upp efter ca 20 min. Spanade på sländor då jag hör något litet skarpt fågelljud alldeles bredvid mig, och där sitter den så fint med solen på sina vackra glänsande fjädrar. Efter ett ögonblick var den borta, och jag förbannade mig att jag inte var mer förberedd. Men en oskarp bild på den blev det. Sen såg jag den mest i farten som en liten blå raket som swishade förbi.

Då blev jag optimistisk, den finns ju här ! Några dagar senare så tog jag min kompis med mig in igen. Vi fick några bilder på långt håll. Men den hade härliga uppvisningar med plask o lek där borta på andra sidan. ( vi såg tydligt att det inte var fiske på gång, utan här var det bara badning )

I går var det dags igen. Vi åkte in på em. efter att jag slutat jobbet. det är då solen kommer fram vid den annars mörka ån. Jag växlade med 70-200 och 80-400, det senare när det blev lite ljusare.

Jag gick en bit i snåren för att försöka hitta en plats lite närmare, för den satte sig hela tiden på andra sidan. Den kom till sina "pålar" några gånger, men tyvärr så blir ljuset inte vad jag önskade då den ofta satte sig så bakgrunden blev alldeles för ljus. Men med tanke på att jag har fångat den så att man i alla fall ser vad det är så känner jag mig mycket nöjd. Det är ju ingen vanlig fågel i mina trakter. Och vi har ju varken gömsle eller camouflage.

Och känner jag mig rätt så lär det bli flera besök där, för ljuset ändrar ju sig hela tiden. Så plötsligt kanske det är just som jag vill ha det. För helt nöjd blir man ju aldrig.

Som ni förstår så är ju en del bilder skapligt beskurna

Avslutade dagen med att bli getingstucken exakt samma sekund  som jag såg och fotade en bivråk för första gången :-)

Go helg på er !

  //  Ing-Marie

Postat 2016-08-12 17:51 | Läst 2589 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera