DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Smalnäbbad nötkråka

Jag är ju långt ifrån någon fågelexpert, även om jag lärt mig en hel den de sista åren. Och det blir ju roligare ju mer man lär sig. Men jag hade ingen aning om att det fanns två sorters nötkråkor. Den smalnäbbade skall visst inte vara allt för vanlig och hör hemma i Sibirien sägs det. Vad den skall här och göra just nu i vårt klimat med de temperaturer vi har för tillfället kan man ju fråga sig :-)

Det passade ju bra att den setts i Hamrånge då jag skulle ta en tur upp dit för att åka till brorsan där uppe. Jag tog nog två timmar på mig att åka de 5 milen, startade rätt tidigt så det blev en del bilder efter vägen. Hittade snabbt på kråkorna, vika roliga fåglar, inte ett dugg rädda ( sån´t gillar jag ) lite svårt med ljuset i de mörka tallarna men dom poserad både här o där så jag fick en hel del bilder.

När man väl fått dom där "artbilderna" så är det kul att ta lite annorlunda bilder. Så det blev några  "smygbilder" också

Nu var det bara bilder på kråkan, de andra bilderna kanske kommer i en annan blogg. Lite ont om tid just nu så vi får se när tillfälle ges.

Go´kväll !

 // Ing-Marie

Postat 2016-09-14 21:36 | Läst 3241 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Stackars kungsfiskare

På lördag morgon åkte jag in till Gävle för att besöka kungsfiskarna. Men hann inte mer än sätta mig i bilen så mulnade det på. Inte så lämpligt ställe att vara på då det är väldigt mörkt utan solljus. Men nu hade jag bestämt mig för det så jag åkte. Det är ju bara ett par mil så det är ju inte mycket att fundera på.

Det var en väldigt fart på paret som matade sina ungar, synd att det inte var bättre fotoväder. Men man kan ju inte låta bli att trycka av även om det nu inte blir några bra bilder.

En medvetet underexponerad bild då ljuset endast föll på grenen och den blå.

När jag kom hem och fick upp bilderna på skärmen så såg jag något som inte alls såg bra ut. Hanen har en krok m lina i munnen. Har dragit i spakarna rejält och beskurit hårt för att det skall synas.

Kontaktade en man vid namn Ola som har bra koll på fåglarna där. Han kontaktade Gävle fågelklubb som tyckte att han skulle åka dit dagen efter och fota o kolla vidare. Men tyvärr, han såg aldrig hanen på hela dagen. Han var dit ytterligare en dag och endast den stackars honan som får flyga skytterafik med fisk till dom små. Så tyvärr så finns han nog inte i livet mer.

I går åkte jag dit, solen sken och jag vill ju så gärna ha en bild på den i solljus. Jodå, honan var i farten. Men det var inte så många gånger hon satte sig på pinnen nedanför boet. Jag stod väl gömd bakom buskar så hon såg mig inte.

Men jag ville ju gärna komma närmare så jag ålade mig ner bakom bryggan och intog en knasig ställning. Kroppen började domna men till slut kom hon så jag hann ta några bilder innan hon flög in i boet.

Håller nu tummarna att hon klarar av detta själv och att ungarna snart är färdiga att lämna boet.

  //  Ing-Marie

Postat 2016-09-08 22:07 | Läst 2842 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Säsongens första

Så var det dags igen. Att försöka fånga norrskenet. Jag hade inte en tanke på att man kunde se det så tidigt på året så jag blev lite besviken när jag missade det häftiga skenet som var för X antal dagar sedan. 

 I går var det chans till att se det igen även om det inte skulle vara lika starkt denna gång. Det var molnfritt, varmt och man hade ledigt  kommande dag. Så det fanns ingen anledning till att inte chansa och åka upp till Öjaren.

Det där med inställningar blir jag inte klok på. Olika varje gång. Så det krävs en hel del övningar och tester, men det blir ju inte så många tillfällen att öva på så det får bli som det blir och så får man lära av misstagen.

Dom är inte så mycket red. i LR  lite uppljusade, men det blir väldigt grönt ibland så på en del har jag dragit ner mättnaden på det gröna men glömde det på en hel del :-) Så nu är det som det är.

Tyvärr så kom molnen strax efter midnatt när det började bli som vackrast. Men var väl ändå ganska nöjd med det jag fick se.

 Trevlig helg !

  //  Ing-Marie

Postat 2016-09-03 13:15 | Läst 3317 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera