Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Är du en bloggspammare?


(Samtliga bilder tagna med Ericsson X10 Mini Pro och "Vignette-appen" ;-)

J
ust nu pågår en debatt här på Fotosidan.se om den för oss unika företeelsen "bloggspamming" :-) Forumtråden finner du här.



Kortfattat så är "bloggspamming" något som uppstår då en person som bloggar på Fotosidan publicerar flera inlägg under en kortare tidsrymd. Det som händer då är att listningen "Blogginlägg" som visar de senaste 10 publicerade inläggen på Fotosidans startsida domineras av "spammaren". Och att andras blogginlägg pressas ner från listan. På samma sätt påverkas listan som visar senaste inlägg på Fotosidans bloggindexsida, fast här exponeras inläggen 27st åt gången.



Varför är nu detta ett problem? Därför att de flesta FS-bloggarna är beroende av exponeringen på start och index-sidan för att attrahera läsare. Förenklat så får ett inlägg som ligger kvar på startsidan initiellt flera hundra läsare medan ett som "tvingas bort" för snabbt kanske bara hinner få ett tiotal. Detta är speciellt märkbart för de som inte "annonserar" sin blogg på annat sätt och/eller har få prenumeranter på sitt RSS-flöde.



Nu menar dessutom kritikerna av företeelsen att den typiske "bloggspammaren" skriver meningslösa inlägg, ofta parade med mediokra - om inte rent av dåliga bilder. Och att "spammaren" därför istället borde samla materialet till ett längre och kanske lite mer genomtänkt inlägg. Observera att detta är en tolkning av kritiken och inte nödvändigtvis min personliga åsikt.



Men kritikerna stannar inte bara vid själva kritiken - de ropar även på förbud. Främst i form av en begränsning av antalet möjliga inlägg, alternativt en begränsning av möjligheten att bli exponerad i listorna.

Jag tycker personligen att alla begränsningar vore synnerligen olyckliga. Har man valt bloggen som uttrycksmedel och Fotosidan som plattform så vill man såklart själv råda över hur många inlägg man publicerar. Likaså vill man att alla inlägg exponeras lika och på lika villkor - oavsett hur ofta man väljer att publicera.



Istället för förbud och begränsningar vill jag komma med en uppmaning:

om du som FS-bloggare läser detta och känner igen dig i beskrivningen av "bloggspammaren", snälla - ta till dig kritiken och undvik att provocera fram ev begränsningar. Ok?

Om du inte känner igen dig - vg bortse från detta inlägg ;-)

Inlagt 2010-10-28 00:26 | Läst 11965 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Personligen ser jag inget fel i att tekniskt begränsa antalet blogginlägg per dag till 1. Alternativt att begränsa antalet visningar på löpsedelsidorna till 1 per bloggare, även om de har publicerat flera inlägg under dagen. Jag tror att det i själva verket är en utmärkt lösning på de problem du beskriver.
Som icke-bloggare men väl någon som nyligen funnit intresse i att läsa bloggar kan jag inte annat än hålla med de seriösa bloggarna. Kanske behöver man gå så långt som att begränsa, Ernst nedan har en bra ide med att bara visa en blogg i listan, de andra finns på bloggarens sida att finna för den/de intresserade. Det är smått omöjligt att leta sig fram till de läsvärda bloggarna i det hav av ogenomtänkta och ointressanta bloggar som finns. Det är just detta som hållit mig borta från att ens läsa bloggar tidigare, jag har helt enkelt inte orkar ta mig igenom filtrerings processen. Lite som den berömda FB som jag heller inte orkar med - vem i hela… är intresserad i om jag går och tar mig en kopp te, badar ungarna eller städar huset??? Inte ens jag själv annat än att jag kanske tycker om stunden jag befinner mig i!

/Malin
Många av dom som frekvent "bloggspammar" får ju inte heller så många kommentarer och det hela brukar självsaneras och lika snabbt som dom kom är dom borta igen. Men sen kommer det hela tiden nya medlemmar som inte hört uppmaningar om frivillig tagelskjorta och som tror att det hela är en variant på Facebook eller kontaktannons. Jag tycker att man ska gå direkt på dom som man retar sig på istället för att anonymisera dom som vissa tydligen retar sig på. Låt huvuden rulla och få igång en livlig diskussion om kreativitet och fotografi.
Sverige!

9miljoner mätta invånare utan andra levnads- eller sociala problem än antalet bloggare per person och dag.

Själv jag har 52 inlägg på 130 dagar så jag antar att det inte retar upp särskilt många. Däremot skriver jag sällan långa djupt personliga brev om mig själv, vilket kanske retar upp en o annan som har fått för sig att man absolut måste skriva en roman varje gång.

Allvarligt talat, jag ser inte problemet och då känns det konstigt att diskutera en lösning, även om "en om dan" låter rimligt.

Jag önskar dig en riktigt fin dag Johan
Om bloggare lär sig att blogga på ett bra sätt, så slipper man begränsa möjligheterna. Tycker jag...
Hur bloggar man på ett bra sätt undrar jag, angående förra kommentaren? Vem bedömer vad som är bra? Undrar jag..