Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Breaking news - Ricoh släpper sin nya ädelkompakt med utbytbar optik nu på tisadag den 10:e!



P
lötsligt händer det!

Ricoh har bjudit in till förhandsvisning av sin nya ädelkompakt, som äntligen materialiserar sig ur dimridåerna av rykten. Och Ricohfolket har lyckats med att hålla tyst, nästan alla rykten och bilder har visat sig vara fabricerade. Men nu händer det verkligen, men inte den minsta hint om vad som väntar, inte ens kamerans namn vill Ricoh avslöja i förväg ;-)

Så står det i pressmeddelandet:

"...en ny unik kompaktkamera i premiumklassen.
Ricoh ligger sedan länge i utvecklingens framkant när det gäller kompakta kameror med mycket hög kvalitet.
Denna nya kamera är inget undantag, den har både funktioner och egenskaper som gör den helt unik på marknaden."

Om man vill få en aning om vad som väntar så får man återigen söka sig ut bland ryktena, trovärdigast är nog "Ricoh's läcka i Paris" som det går att läsa om i en diskussionstråd på Dpreview.

Skall man gissa lite så kan nog specarna se ut så här:

APS-C sensor
Utbytbar optik med egenutvecklad bajonettfattning
Spegellöst hus med "live-view"
Inte så mycket större än GR-D kamerorna
Samma handhavande/reglage som på GR-D
Elektronisk sökare för tillbehörsskon som tillval

Och enligt andra rykten så släpps inledningsvis två objektiv för kameran.

- Edit -
Kameran heter Ricoh GXR och har inte bara utbytbara objektiv - den har även utbytbar sensor - dvs objektiv och sensor är ihopbyggda i en sk "kameramodul".

Inlagt 2009-11-06 12:04 | Läst 13555 ggr. | Permalink

"Jag tycker fortfarande att det är såååå grymt stor skillnad på fullformats sensorn, mot alla dessa små kompakter. Fullformat är en annan värld. // Robin med 5D och fullformat"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Va jobbigt detta segmentet är, blir totaltrött (på ett positivt sätt). Började med ett intresse för olympus ep1 som nu i januari ska bli ep2, sen kom panasonic med en som ska vara bättre men inte lika snygg, sen har jag tänkt seriöst på ricoh GrIII, denna verkar ju hur spännande som helst men ligger antagligen ytterligare några tusenlappar över GRIII. Jobbigt!!!
Kul att det händer nåt på kompaktsidan utöver de här budgetvarianterna med långzoomar. Själv är jag ganska intresserad av Sigma DP2. Hade tänkt mig Leica X1, men den kommer jag inte att ha råd med (förresten, var blev nikons klon av?).

Märkligt att inte Sony kommit med nån bra kompaktkamera med stor censor, förutom deras R1 då. Den lär ju ha varit/är väldigt bra, men inte särskilt kompakt (för att vara en kompaktkamera) dock.

Förresten, Johan. Du är inte intresserad av en Voigtlander 50mm Nokton f/1.5 i nyskick, inkl m-adapter, uv-filter och motljusskydd? ;)
Det känns skönt på nå't sätt, även om det här är intressant, att kunna sitta bekvämt på en bra läktarplats med en M leica runt halsen och betrakta det hela! ;) :)
B)

Ps.
När kommer nästa Ricoh,
jag menar nästa modell efter den här,
vet du nå't? ;)
Äh skit i den här kameran. Släpp lös din recension av M9an istället :)
ska ha en ljusstark normal, annars blir de nog en olympus
Kanske blir nåt bra innan slutet. Det enda jag vill ha är en snabb APS-C kompakt till ett rimligt pris.
Vissa ske ser detta som hysteri men jag tycker att inom detta segment så finns det så mycket kvar att önska så därför blir det spännande. Jag menar M9 är säkert perfekt och helt underbar men jag vill inte sälja bilen.

Ang Johan Svedin: Detta "enda" verkar inte så lätt för de stackars kameratillverkarna.

Är det någon som FS som ska dit så man kan få raporter om vad de visar ganska direkt?
Jag tycker fortfarande att det är såååå grymt stor skillnad på fullformats sensorn, mot alla dessa små kompakter. Fullformat är en annan värld. // Robin med 5D och fullformat
Så klart FF är bättre. Dock är ju den bästa kameran alltid den man hade med sig. Oftast finns det två anledingar till att man inte hade med sig kameran. 1. Den var för stor och tung. 2. Man har inte ens haft råd att köpa den.
Robin: Det du kallar fullformat kallar andra för småbild.
Iggy: En fullformatare är ju en FF oavsett om det är småbild eller mellanformat.
Menar du att fullformat är fullformat oavsett format, verkar litet kryptiskt, hihi. Olle
Att döma av bilden har den nya kameran en revolutionerande design i alla fall. Märkligt retro på något sätt :-)
Olle: Vad är det som är kryptiskt? Småbildsformatet är 24mmX36mm. Gör man då en kamera som har en sensor med det formatet så är det en fullformatare, även om det är småbild.
APS-C.. har inte Richo en viss historia med K-fattningen? Eller nä förresten, det skulle ju inte bli en kompakt då.
Är det inte dags att skippa den här utomordentligt löjliga benämningnen fullformat? Det säger ju ingenting. En sensor har en storlek, nämn den, punkt. När det gäller mellanformat blir beteckningen "fullformat" än mer idiotisk, vad skulle referensen vara där, 6x4.5, 6x6, 6x7 eller något annat?
Ser ut som en mycket udda lösning. Undrar vad priset blir i sverige.
Jag tycker Canon har ett jobb kvar att göra också. Dom skulle "enkelt" kunna utmana M9:an genom att göra ett kompakthus med småbildssensor anpassat för FD-optik! Det ligger hur mycket gammal och fantastsik FD-optik som helst på hyllorna och bara väntar på ett sådant hus.