Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En klocka måste inte vara dyr eller från Schweiz för att vara vacker, bra och unik! #blogg100


FRicoh GR-D III - Seagill1963 flygkronograf på läder-natoband.

B
eställde nyligen hem en klocka ända från Kina - en Seagull 1963. Vilken är Seagull-fabrikens egna sk re-edition av deras berömda flygarur framtaget för "Folkets Befrielsearm´s Flygvapen" just 1963. Och det är ingen "kopia" - under huven tickar ett Seagull ST19 som egentligen är ett Venus caliber 175 - ett beprövat schweiziskt urverk. Seagull, som är Kinas (och en av världens) största ur-tillverkare köpte helt sonika in både patentet och maskinerna från Schweiz. Åt Flygvapnet var bara det bästa gott nog :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 --- Edit ---

Seagull 1963 finns i flera varianter, den jag har är trogen originalet med en boett-diameter exklusive kronan på 38 mm och med plexi-glas. Det finns även "modern" variant med samma urtavla som mäter 42 mm och har safirglas. De kan beställas från olika webbshopar som tex amazon.co.uk - men tillgången är begränsad och de är ofta slut. En handlare som har 38mm varianten på lager är holländska watchunique.com - de tar motsvarande ca 2500 kr för den med glasbaksida och frakt.

--- Edit 2 ---

Jag har skrivit ytterligare en bloggpost om klockan: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/varning-for-forfalskningar-av-seagull-1963.htm  som berättar att versionerna av Seagull 1963 med 42mm boett och/eller safirglas istället för plexiglas är förfalskningar. Eller rättare sagt - icke auktoriserade versioner. Urverken är de samma, från det riktiga Seagul, men de övriga delarna kommer ifrån, samt själva tillverkningen sker på - någon mindre nogräknad fabrik...  
Den ända auktoriserade återförsäljaren i Europa är nämnda  watchunique.com !

Inlagt 2014-03-16 19:31 | Läst 17704 ggr. | Permalink

"hej! köpte nyligen en 1963 själv(super nöjd). undrar var du köpte det där läder-natobandet?"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den var riktigt fin.
Svar från Johan Ericson 2014-03-19 01:22
Tack :-)
Mvh
/Johan
Väldigt snygg klocka, men jag gillar inte riktigt de färgade visarna. Hade hellre sett att de var silver/krom färgade likt urets ram med tritium indikatorer; de är ju trots allt menade för flygvapnet. :D

Får man fråga vad det kostade?
Svar från Johan Ericson 2014-03-19 01:27
Kineserna valde att tillverka originalet utan tritium eller annan självlysande medel på visare och index. Varför? Kanske pga materialbrist eller av kostnadssjäl? Hur som helst så ger de klena färgglada visarna och de guldfärgade indexsiffrorna klockan en helt unik look.
Den kostar mellan ca 2500 kr och 4500 kr beroende på var man köper den, tull och moms inräknat om man beställer från länder utanför EU.
Mvh
/Johan
Num Vistbacka 2014-03-19 10:54
Guldsiffrorna är super-snygga. Men det är just det som jag stör mig på; att allt med denna klocka ser så super snyggt ut utom just de plastiga visarna. Att de är röda och blå är kanske inte så farligt, men de kunde ha varit gjorda i metal; just dessa färger kunde ha blivit väldigt snygga i t.ex. eloxerad aluminium (samma färger).

Men smaksak. Hur som helst tycker jag att du gjort ett bra köp, och ja: unik är den sannerligen!
Svar från Johan Ericson 2014-03-20 00:09
Tack, men visarna är garanterat i netall, det är nog min bild som luras! I verkligheten går det inte att missa…
Mvh
/Johan
Fin. En Venus 175 är ju inte fel.
Är det glas på baksidan så man ser all kronografmekanik?
Svar från Johan Ericson 2014-03-19 01:29
Tack!
Man kan beställa både med solid boett och boett med safirglas så att man kan beundra urverket :-)
Mvh
/Johan
Är detta samma företag som tillverkar Seagull-kamerorna?
Svar från Johan Ericson 2014-03-19 01:35
Tror inte det, många kinesiska varor heter Seagull - fiskmås. Men det kan finnas ett koncern samband - värt att kollas upp. jag återkommer i ämnet!
Mvh
/Johan
Lite fascinerande med klockor. Verkar som du köper en del? Jag har sugen på en som känns mer personlig, men det finns ju så många ... Och jag är inte säker på att mekaniska klockor som drar sig är min grej. Jag har i alla fall en fin Ebel från 60-talet när jag vill vara uppklädd.

Litet förslag till justering av rubben:
"En klocka måste inte vara dyr eller ens från Schweiz för att vara vacker, bra och unik!"
Anders F. Eriksson 2014-03-18 00:40
Efter att ha läst det här inlägget snokade jag reda på att det finns Seagull med automatiskt urverk också, men det vore ju kul om klockexperten själv svarade.

Själv har jag en gitarr som heter Seagull, men jag tror inte den är släkt med klockan :)
Svar från Johan Ericson 2014-03-19 01:41
Tack, klockor är ett fascinerande sidointresse men också ett ämne som jag skriver om i olika tidskrifter. Det roligaste, rent privat, är att hitta de lite udda och ovanliga klockorna, gärna med en historia. Om du frågar min fru så köper jag för många klockor ;-) Men jag håller mig till de mer modesta prisklasserna…
Ska blogga inom kort om något av mina favorit kvarts-ur. Mekaniskt eller kvart är ju den ständiga frågan - jag gillar båda!
Och tack för tipset om rubrikan - jag har ändrat den nu ;-)
Mvh
/Johan
Svar från Johan Ericson 2014-03-19 01:47
Just denna är "hand-jaggad" men de flesta Seagull-verken är automatiska. De är som sagt en av världens största tillverkare av urverk och även färdiga klockor - både OEM och under eget namn.
De tillverkar även "high end" urverk - du kan få en turbillion från Seagull från ca 30.00 Kr och uppåt. Och då ska man ha i minnet att en Schweizisk klocka med turbillion kostar från ca 800.000 och uppåt!!!
Mvh
/Johan

Ps.
Ursäkta om jag inte svarar snabbt nog… ;-)
Blev väldigt sugen på att beställa en sån där, även om automatiskt urverk skulle vara att föredra. Jättesnygg ju :)