Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Starka varumärken väcker starka känslor - eller hur är samtalstonen på Fotosidan? #blogg100



Hur är samtalstonen oss emellan här på Fotosidan - i bloggar, i bildkommentarer och i de olika diskussionsforumen? Har vi tappat bort "god ton" och "allmän hyfs"? Eller har vi aldrig haft det? Eller låter vi enskilda incidenter, allmänna surpuppor samt verkliga eller upplevda påhopp ta för stort mentalt och verbalt utrymme?

Eller är det så enkelt att starka varumärken väcker starka känslor?  
Och allt som inte passar perfekt in i den allmänna "så skall vi vara" mallen - som tex DOGMA - är väldigt provocerande för vissa? Kanske med all rätt?

Så om man inte vill provocera någon fotosidan-medlem i onödan ska man helst fotografera fåglar, gärna med Canon eller Nikon och sedan blogga om det i allmänna, möjligtvis lätt humoristiska ordalag…  ;-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-24 23:58 | Läst 8468 ggr. | Permalink | Kommentarer (28) | Kommentera

Breaking news - de första officiella bilderna på Leica T #blogg100


Nya Leica T med M-adapter och Summilux-M ASPH 50/1,4.

P
lötsligt råkade Leica tända upp T-systemets sajt en dag för tidigt. Men de plockade bort den lika plötsligt… Först den 24/4 kl 15.00 blir den offentlig. Men sajter som Leicarumors.com var snabba nog att screendumpa grafiken och ladda hem bilderna och därför kan jag bjuda er på några av bilderna. 



Nu väntar vi md spänning på specarna - om bara några timmar får vi veta!



Och här kan du läsa en första "hands on review"!

--- EDIT ---
Lavidaleica.com lyckades få hem nästan hela T-sajten, både bilder och text, innan den stängdes!

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-23 23:22 | Läst 7604 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

Får nya Leica T Fujifilms X-bajonett? #blogg100



N
u har jag läst om och studerat bilder som antas föreställa Leicas nya "T" eller "typ 701" - en liten EVIL-kamera som med största säker kommer att ha en APS-C sensor. Om man ska tro ryktet. Och som förväntas bli offentlig 24/4. 

Du lan läsa mer om kameran på Leicarumors.com och på Stevehuffphoto.com.



Om jag förstått allt rätt så vet vi inte vem som är Leicas Asiatiska partner - men många tror att det är Panasonic. Fast de har inga APS-C kameror i sitt program, bara en proffsvideo-kamera med "super35" sensor vilket motsvara APS-C...

Så en tanke, efter att ha tittat på alla tillgängliga bilder - tänk om kameran har en Fujifilm X-bajonett? 
Det skulle vara logiskt, Fujifilm X är den bästa APS-C kameraserien på marknaden, optiken är mycket bra och Zeiss tillverkar redan objektiv för fattningen. Och tanken tilltalar mig - tänk om jag kunde köpa Leica-gluggar anpassade till sensorn och med autofokus till min Fujifilm X-Pro1 :-)

Men som sagt - ren spekulation - den 24:e får vi antagligen veta!

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-16 22:42 | Läst 6281 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Idag anlitade jag en fotograf… #blogg100


Ricoh GR-D III - bilderna är tagna med lång slutartid för att få med blixten (och i vanlig ordning obeskurna ;-)

I
dag anlitade jag Rickard - igen. Börjar bli en vana, men han tar grymt bra bilder och vi är vana att jobba ihop. Vad det handlar om tänkte jag återkomma lite längre fram i tiden - här i bloggen.


 
Han hade med sig sina Profoto B1 aggregat - de imponerande verkligen med sin litenhet och med hur lättkontrollerade de var. Profoto har verkligen lyckats, inte bara med att skapa ett super kompakt batteriaggregat, utan även med användargränssnittet. För att nu inte tala om tillbehören som det fantastiska paraplyet som i praktiken gjorde en traditionell bouncer överflödig.

 Detta var mitt blogginlägg 999 på Fotosidan, i morgon firar jag sjuårsjubileum och publicerar samtidigt inlägg nummer tusen - det kallar jag timing :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-08 23:59 | Läst 6073 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Omega Seamaster 300 #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 64/2,4 - nya Omega Seamaster 300 i platina och då med blå urtavla och vridringsinlägg presenterades här på Baselworld.

O
mega släpper en fantastisk "remake" av sitt mest berömda dykarur - Seamaster 300. Den är mycket lik den ursprungliga modellen förutom några mindre detaljer som vridringens index. Luminovan i index och visare är krämfärgad för att likna vintageklockornas gulnade tritium - snyggt!
Bilden ovan är på modellen i platina med blått index och tavla, den väger nästan 500 gram och kostan närmare 500.000 Kr :-)
Stålmodellen har svart urtavla och vridring och kostar "bara" dryga 40.000 Kr. Men det som gör klocka så speciell är inte bara designen - det är urverket. Under huven tickar ett "Master Co-Axial" urverk, i princip samma som sitter i "15000 Gaus" Omegan - dvs helt okänsligt för magnetism. 
Så den nya Omega Seamaster 300 är faktiskt väldigt mycket klocka för pengarna :-)


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-29 19:49 | Läst 12192 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 59 Nästa