Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

4 år med bloggen idag - firar med en DOGMA-bild ;-)


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 Obeskuren osv = DOGMA

Idag för fyra årsedan publicerade jag mitt första blogginlägg här på Fotosidan. Firar med en bild på dottern i farfars hatt. Hon var två år när jag började, nu är hon snart sju. Det är mycket som hänt under dessa fyra år - mycket av det går att läsa om i bloggen!

Det mest relevanta för just Fotosidan är nog DOGMA 07 sällskapet som jag startade tillsammans med Bengt Björkbom - till stor del tack vare att vi fann varandra via våra bloggar :-)

Och så gick jag från analog Leica-fotograf till en digital dito. Mitt mest lästa blogginlägg är min recension av Leica M8 som har lästs över 12000 gånger!
Trots att jag hade en del kritiska synpunkter så köpte jag själv kameran något år senare - "Love minus zero" ;-)

Mitt mest kommenterade inlägg (38 kommentarer) handlade om "Hur man bara får positiv kritik..." i Fotosidans pooler - och det retade tydligen gallfeber på främst naturfotografer ;-)

Det har blivit lite över 800 blogginlägg, men jag har avpublicerat över 20 st - så deta är bara inlägg nr 796 - enligt Fostosidans statistik ;-)

Jag har varit konsekvent när det gäller formen i bloggen: typsnittet är Arial, alltid en anfang i början och bildtexten en grad mindre än brödtexten. Och nästan alltid - minst en bild.

Egentligen började bloggandet som ett experiment, för att jag i min egenskap av marknadschef ville lära mig mer om mediet. Men jag blev biten och på den vägen är det ;-)
Och bloggen har gett mig otroligt mycket, nya vänner, bättre grepp om språket, ett eget forum för mina tankar och bilder, erfarenheter om smått och stort samt en och annan vinnarbild!

Stort tack till alla er som läser och kommenterar!

 

Postat 2011-04-09 23:57 | Läst 9159 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Att fotografera vårtecken - älgar (och den rosa hamstern)


Panasonic Lumix GF1 + Leica Elmarit 135/2,8 :-)

När skymningen sänker sig kommer älgarna fram och söker sig allt närmare trädgården. Vi har inte planterat några träd än så den värsta skada de kan göra är att trampa sönder gräsmattan - eller skrämma slag på en när man går ut ;-)

Nu brukar jag inte plåta av vilda djur med långa telen, så för att upprätthålla balansen (och distansen) så lägger jag in en bild på dotterens rosa mjukis-hamster :-)

Postat 2011-04-09 11:22 | Läst 5895 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det finns fotografer - och så finns det FOTOGRAFER



N
u tillhör jag dem som i mitt arbete regelbundet anlitar fotogtafer. Därför så finns det fotografer och FOTOGRAFER i min värld. När man är beroende av någons kompetens för att lyckas i sitt arbetet så uppstår andra kriterier än när man tex bedömer bilder på en fotoklubb eller för all del kommenterar bilder här på Fotosidan. Ibland så blir den lättaste vägen att ta bilden själv ;-) men absolut bäst är att anlita någon som verkligen har "DET". Bildsinnet - förmågan att få till de bilder som har det där lilla extra, som gör skillnad, som fångar AD:ns vision och som lyfter fram nyanserna i personligheten hos de som står framför kameran.

Rickard Eriksson är en sådan fotograf. Ta en titt på hans portfolio så förstår du vad jag menar :-)

Postat 2011-04-07 21:31 | Läst 11940 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Måste få igång bloggen igen - så vad passar bättre än ett äkta nördinlägg :-)



E
tt av mina stora intressen (efter foto och litteratur) är musik och musikåtergivning - populärt "HiFi". Och då speciellt "vintage-hifi", eller snarare budget hifi. Dvs mesta möjliga välljud till minsta möjliga kostnad.
På den vägen sprang jag in i "Muse MU-15 mkII", en sk "T-amp" eller klass-T förstärkare. En liten - bara 10W - men sjukt bra förstärkare.



Den har bara det absolut nödvändigatse: av/på-knapp, volymkontroll, en linje-ingång och uttag för ett par högtalare - det är allt. Men den låter som en fullfjädrad hifi-pjäs på många fler watt. Allt tack vare den revolutionerande Tripaht TA2024 IC-kretsen. Och det bästa av allt - förstärkaren kostar ny under 1000 Kr, jag bjöd hem mitt ex på Tradera för några hundralappar!



Orsaken till att jag överhuvudtaget var på jakt efter ytterligare en förstärkare var att ena slutsteget i min favorit vintage-uppställning - Dynaco MKIII rör-slutsteg med tillhörande PAS3x förförstärkare behövde ses över. (Bilden ovan.)
 


Så in med T-ampen och läge att prova fram lämpliga högtalare till 10-wattaren. Först ut mina små men mycket tungdrivna Linn Kan (ovan) - funkade inte så bra, de kräver nog minst 50W för att låta hyffsat.



Sedan kopplade jag in ett par JPW Minimonitor, nu lät det bättre. Typ som en finare kompaktanläggning av något välrenomerat märke. Men inte "tung hifi" - inte än...



Med ett par klassiska Carlsson OA-51 lyfte det - rejält! Så mycket att det får bli en mera permanent lösning. Fast det blev väldigt tomt i bokhyllan, så vi flyttade dit TV:n och möblerade om rummet (ovan). Inte helt fel med hifi-ljud till DVD:n (fast jag är ingen vän av sk hemma bio och stooora TV-apparater).



I vardagsrummet står min "referensanläggning" - som är "made in Scotland". Snart vintage den med...

Postat 2011-04-07 01:25 | Läst 7959 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera