Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Måste få igång bloggen igen - så vad passar bättre än ett äkta nördinlägg :-)



E
tt av mina stora intressen (efter foto och litteratur) är musik och musikåtergivning - populärt "HiFi". Och då speciellt "vintage-hifi", eller snarare budget hifi. Dvs mesta möjliga välljud till minsta möjliga kostnad.
På den vägen sprang jag in i "Muse MU-15 mkII", en sk "T-amp" eller klass-T förstärkare. En liten - bara 10W - men sjukt bra förstärkare.



Den har bara det absolut nödvändigatse: av/på-knapp, volymkontroll, en linje-ingång och uttag för ett par högtalare - det är allt. Men den låter som en fullfjädrad hifi-pjäs på många fler watt. Allt tack vare den revolutionerande Tripaht TA2024 IC-kretsen. Och det bästa av allt - förstärkaren kostar ny under 1000 Kr, jag bjöd hem mitt ex på Tradera för några hundralappar!



Orsaken till att jag överhuvudtaget var på jakt efter ytterligare en förstärkare var att ena slutsteget i min favorit vintage-uppställning - Dynaco MKIII rör-slutsteg med tillhörande PAS3x förförstärkare behövde ses över. (Bilden ovan.)
 


Så in med T-ampen och läge att prova fram lämpliga högtalare till 10-wattaren. Först ut mina små men mycket tungdrivna Linn Kan (ovan) - funkade inte så bra, de kräver nog minst 50W för att låta hyffsat.



Sedan kopplade jag in ett par JPW Minimonitor, nu lät det bättre. Typ som en finare kompaktanläggning av något välrenomerat märke. Men inte "tung hifi" - inte än...



Med ett par klassiska Carlsson OA-51 lyfte det - rejält! Så mycket att det får bli en mera permanent lösning. Fast det blev väldigt tomt i bokhyllan, så vi flyttade dit TV:n och möblerade om rummet (ovan). Inte helt fel med hifi-ljud till DVD:n (fast jag är ingen vän av sk hemma bio och stooora TV-apparater).



I vardagsrummet står min "referensanläggning" - som är "made in Scotland". Snart vintage den med...

Inlagt 2011-04-07 01:25 | Läst 7970 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Carlsson OA52 och 10W-förstärkaren Audio Innovation Series 300 (rör) låter inte heller helt fel. Min nördighet när det gäller ljud finns inte längre, dessa produkter är ett arv från den tiden, men man kan misstänka att Carlsson visste hur man bygger lättdrivna högtalare som låter bra.
Mitt musikintresse som även har utmynnat i att jag har skaffat en High End musikanläggning är vilande just nu och rörförstärkarna ligger väl inpackade i garderoben. Men en dag ska de få komma fram igen och jag ska åter ta mig tid att njuta av mina vinylskivors välljud! En del snackar om surroundljudets förträfflighet jag brukar snacka om 3D ljud :)
//Chasid
Varför är jag inte förvånad över kombinationen Linn/Leica?? ;-)

Nu har fotot tagit över Hifi-intresset helt - jag får mer frisk luft på det sättet - men jag ägde ett par OA51 i många år, drev dem med en rörhybrid från Luxman... Numera är CD-spelaren ersatt av en squeezebox med en separat DAC, låter bra och är mycket praktiskt! :-)

/Per
Blev väl ändå ett "vasst" steg från rör till t-amp? Vad jag menar är att de bidrar med en helt annan ljudbild.

Är själv en stor fan av gamla musikanläggningar, plockade ofta hem gamla feta pjäser (främst 70-tal) från alla möjliga håll och lagade dom om så behövdes..
Päronen har sedan den var ny en fin gammal Luxman-reciever med årgång ca ~76 En fin klenod med dualmonosteg och allt som var i princip standard förr i en bra anläggning. Dessvärre är den lite klen för att driva deras ganska nyköpta b&w som införskaffades då de underbara Kef-högtalarna ansågs förstora...
För min del blev det hk för en sådär tjugo år sedan, tillsammans med ett par Dahlquist DQ-8:or. LP12.an däremot, är skotsk. :-)
Nördigt värre! Jag förvånades över de allt annat än optimala högtalarplaceringarna, tills jag kom till nedersta bilden, då rätades frågetecknet ut till ett utropstecken. Snygga Tintin-affischer för övrigt =)