Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Pimp my camera - the single most important


Från vänster: Fujifilm X-Pro1, Vogtländer Bessa R, Leica M6 TTL och Vogtländer Bessa L, samtliga med en softrelease i olika varianter moterad.

D
et är enligt mig det viktigaste tillbehöret till kameran (bortsett från självklarheter som till exempel filter och motljusskydd) är den geniala "softreleasen" eller "mjukavtrycket" på svenska. Den lilla "knappen" som skruvas i trådutlösargängan i kamerans avtryck och förstorar  och höjer avtryckets kontaktyta med fingret. Vilket gör det lättare att krama av bilden med fingrets sista led och inte med fingertoppen. Att använda en "softie" och krama av avtrycket som på en pistol - mellan andetagen och med fingrets led - gör att men får ett stadigare avtryck. Vilket i praktiken gör att man kan använda en något längre slutartid utan synlig skakningsoskärpa. Hur långt ner man kan gå är individuellt men för mig hadlar det om ca två steg beroende på aktuell optik, tex 1/15 sek utan vidare med 18/2 på Fujifilm X-Pro1. Med en analog Leica M med vidvinkel så handlar det om tider som 1/8 sekund - tyvärr är den digitala tekniken, speciellt med en mindre sensor, inte lika förlåtande för skakningsoskärpa som film.
Softreleasen, eller "softien" finns i olika storlekar, färger och med plan, konkav och konvex yta. Själv föredrar Tom Abrahamssons lite större konvexa som kan köpas direkt från honom på: http://www.rapidwinder.com/ - en svart sådan sitter i Leica M6:ans avtryck på bilden ovan. De lite mindre röda kommer från en japansk tredjepartstillverkare och kan köpas från Amazon.co.uk - jag tror att det är samma som även Kameradoktorn för.


iFujifilm X-T1 med 18/2 och ett handgrepp MHG-XT monterat och ett batterigrepp VG-XT1 bredvid.

Ett annat tillbehör som jag inte kan leva utan är det obligatoriska handgreppet som ofta finns i en mängd olika utföranden. Så och för Fujifilm X-T1, jag använder både batterigreppet VG-XT1 och handgreppet MHG-XT- Det senare finns i tre olika storlekar: MHG-XT small, som är en bottenplatta som saknar grepp men ger stöd för lill eller ringfingret, standarstorleken som jag har på kameran ovan, och slutligen MHG-XT large, som har en ännu större greppyta i själva handtaget. Då X-T1 är en liten kamera behövs ett extra handgrepp, åtminstone för oss som har lite större händer (än japanerna i allmänhet ;) - inte minst tenderar lillfingret att "hamna utanför". Och använder man lite stötte objektiv som till exempel 23/1,4 eller en tele-zoom så behövs greppet ännu mer. Batterigreppet VG-XT1 adderar ytterligare ett batteri till kameran och fördubblar kapaciteten men gör också kameran märkbart större. Vilket som är mest praktiskt varierar beroende på situation och jag använder alltid ett av dem!

Inlagt 2015-05-31 23:41 | Läst 11413 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag har märkt att det är mest ni med stora labbar som behöver ett extra grepp på kameran. När det gäller softien, så förutsätter ju den en avtryckarknapp med gänga för trådutlösare. Ack om min kamera det hade! Å andra sidan tror jag avtryckarknappen på min Nikon känns ungefär på samma sätt som softien. Jag har märkt att vibrationsdämpningen i objetivet betyder väldigt mycket för att förebygga skakningsoskärpa. 1/8 s tror jag dock inte att jag klarar med min telezoom.
Svar från Johan Ericson 2015-06-01 11:13
Hej!
Moderna DSLR-kameror med elektroniskt, ofta lätt lutat och i övrigt välplacerat avtryck minskar behovet av "avtryckar hjälp" och jag håller med om att vibrationsdämpningstekniken gör "andningsövningarna" mindre viktiga. Men kombinationen kan nog vara svårslagen, har bara tillgång till ett tele med den tekniken - men jag måste testa hur långt ner jag kan gå i praktiken ;-)
Mvh
/Johan
Vad är det för grej du har till vänster på den högra Bessan?
Svar från Johan Ericson 2015-06-01 11:08
Hej!
Ett vattenpass från Voigtländer som med fördel används i deras dubbla tillbehörssko, Hjälper till att hålla linjerna raka - speciellt med brännvidder från 28mm och nedåt - till 15mm är det oumbärligt ;-)
Finns tydligare bilder i ett par gamla blogginlägg:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/den-optiska-sokaren-en-fotografisk-fetishism.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/skane-slussen-och-lite-dogma-beslutsangest.htm
Går fortfarande att beställa tror jag...
Mvh
/Johan