Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Han fixade mitt bud

Åkte in till LP-Foto för att hämta min Yashica Mat 124, som varit inne för rengöring eftersom bländarlamellerna fastnat. Väl där erinrade jag mig att jag hade en kamera på bevakning på eBay och att tiden gick ut vid tvåtiden. Hade tänkt lägga mitt bud innan jag for till Stockholm men glömde bort det. Kameran som jag bevakade var en mycket fin Yashica Mat 124, modellen som var föregångare till 124 G. Jag har båda modellerna, och ville alltså nu ha ytterligare en. Jag tycker modell 124 (utan G) är både en rejälare och snyggare kamera. Dessutom har den en riktig spegel medan G-modellen har silverfolie.

De här kamerorna förekommer alltmer sällan till försäljning på eBay, speciellt modell 124. Så vill man ha en så gäller det att passa på när de dyker upp.

Han fixade mitt bud

I affären fanns en kille som just lämnat in sin kamera på lagning. Jag frågade honom om han kunde hjälpa mig att lägga ett bud på eBay. Min telefon är för gammal för sådana tjänster. Väl ute på gatan fixade han mitt väl tilltagna bud lätt som en plätt. Jag ville bjuda på fika men han hade en tid att passa och drog iväg på hojen längs Regeringsgatan. Själv gick jag därifrån mycket nöjd. Nylagad kamera som fungerade alldeles utmärkt och dessutom ytterligare en till klenod på gång. Funderade också på om jag skulle skaffa mig en modernare och smartare mobil. Funderar fortfarande.

Nyss hemkommen kollade jag i datorn och kunde till min stora besvikelse se att jag blivit överbjuden. Trots att jag, i mitt tycke, lagt ett rejält tilltaget högsta bud. Ibland har man tur och vinner en auktion till måttligt pris men ibland drar det iväg till oanade höjder, som det t ex gjorde i det här fallet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-01-22 13:33 | Läst 4898 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det blev en spännande historia om inte annat =)
Svar från pic-tor 2014-01-22 14:59
Tack Tommy. Ett blogginlägg behöver inte vara så spektakulärt. En god historia räcker :).
Fin historia Torbjörn , om än inte med ett helt lyckligt slut. Det var jag som frågade dig om scannrar förut och jag har inte kommit till skott än, men vill börja med den för mellanformat, V750. Är det helt otänkbart att lägga in nå´t enstaka svartvitt småbildsnegativ i en sån?
Huvudsyftet med just den är annars dels mina första svartvita 6x6 tagna med en Zeiss Ikon Nettar runt 1954-1955, dels de 6x6 jag tog några år senare med en Yashica Mat. Den har jag kvar och tror att den fortfarande fungerar, skulle vara roligt att prova. Förstår av ditt inlägg att den finns i flera varianter - hur ser man vilken jag har? Vad jag kan se står det inget annat än Yashica-Mat på den och huvudobjektivet är ett Lumaxar 1:3,5/ 80 mm. Slutaren är en Copal-MXV. Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2014-01-22 14:57
Hej Björn, och tack för din kommentar! Epson V750 är alldeles utmärkt till mellanformat och visst fungerar den till småbild också. Fast en dedicerad småbildsskanner är bättre. Gör du inte större förstoringar än A4 funkar V750 bra och till nätet alldeles utmärkt. Yashiva Mat är en äldre modell än 124 och 124 G. Du kan läsa om de olika modellerna via Lars Olovs länk nedan. Yashinon 80/3,5, som bl a sitter i modell 124 och 124 G, är en kopia av Zeiss Tessar 75/3,5 och anses vara ett lika bra objektiv som det senare.
Khalad 2014-01-22 15:27
Tack för svar! Tror jag köpte min 1957. Den har serienummer 74124 och det verkar stämma med att jag köpte den 1957 enl LO:s inlägg som jag bara ögnat vissa bitar av. Kollade just priset på V750 och ser att den är ganska dyr - har haft mkt sista månaderna.
Här kommer lite Yashica 124 historia, LO
http://www.tlr-cameras.com/japanese/Paul_Sokk_Yashica_6x6_History.htm

Kul läsning, har också en svart 124G i gott skick, men skulle vilja ha en Minolta Autocord, en riktigt fin tvåögd.
Hälsn, LO
Svar från pic-tor 2014-01-22 15:02
Hej Lars-Olov. Jag bjöd på några väldigt fina Autocord i höstas men de blev alla väldigt dyra och jag blev utan. De tycks vara väldigt eftertraktade. Annars är de väldigt sällsynta på eBay.
Då får det väl bli en ny telefon i stället !
Alltid trevligt att träffa på hjälpsamma människor.
Ing-Marie
Svar från pic-tor 2014-01-22 15:07
Hej Ing-Marie. Ja, det är nog dags att köpa en Smartphone nu :). Hade jag haft en då i somras hade jag nog fixat auktionen. Ja, hjälpsamma människor är alltid trevligt att stöta på.
Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig
Du får väl helt enkelt fortsätta att bevaka.
När man minst anar det så....
Trevlig berättelse
Marianne
Svar från pic-tor 2014-01-22 23:39
Jag var nog för splittrad den här dagen. Vi karlar klarar ju inte av mer än en tanke i taget sägs det :). Jag var faktiskt in och kollade i dag på eBay men kunde inte se ett enda ex av modell 124 medan det fanns ett tiotal av 124 G. Ibland är det kul att plåta med de här lite äldre 6x6-kamerorna. Det går långsamt så man får inte ha bråttom. Tack för in kommentar Marianne.
Du måste nog skaffa en smartphone, för att inte missa fynden.
Svar från pic-tor 2014-01-22 23:41
Ja, det är nog hög tid nu. Ska konsultera Kristoffer, min yngste, han kan branschen.
Skönt att höra att det finns sådana som han. Tråkigt att du inte fick kameran, så nu får du fortsätta kolla om det kommer ut någon mer.
Ha de gott
B-O
Svar från pic-tor 2014-01-22 23:45
Det var en väldigt trevlig och hjälpsam kille och jag hade gärna fikat en stund med honom och snacka lite foto. Hans fru ringde dock precis efter budgivningen och ville träffas på stan så det blev tack och adjö.
Visste inte att LP kan göra reparationer! Det var en trevlig historia! :)
Svar från pic-tor 2014-01-23 23:22
De har en duktig tekniker där, Werner Schaden, som egentligen är pensionerad men arbetar några dagar i veckan. Kul att du gillar min lilla berättelse.