Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Om en bok och ett litet blad i A4 format

Jag sitter på min balkong och äter en sen frukost. VM-fotbollen styr mitt liv lite grand just nu, och det blev sent i natt när matchen mellan Holland och Costa Rica gick till både förlängning och straffsparkar. De latinamerikanska lagen har gjort väldigt bra ifrån sig i VM med högt tempo och briljant teknik. Just det höga tempot är något man i efterhand kommer att minnas från den här turneringen.

Som sagt, jag sitter på balkongen och äter frukost. Jag sitter där ensam, om nu inte en bok kan räknas som sällskap förstås. Solen skiner och det är varmt ock skönt. När jag fyllde på bokhyllorna i min nya lägenhet med böcker ramlade en bok ned på golvet. Owe Wikströms "Långsamhetens lov", som jag köpte för många år sedan men som på något vis hamnat i bakvatten och blivit bortglömd och oläst. Långsamhetens lov i praktiken alltså. Efter några kapitel blir jag medveten om hur snabbt utvecklingen går i dag, med ständigt nya företeelser som vi människor väljer att ta till oss, eller inte. Naturligtvis finns inte de allra senaste företeelserna med i denna bok. Men resonemanget i boken är naturligtvis intressant och tankeväckande.  Han skriver den utifrån sin fasta tro på Gud och tillhörighet i svenska kyrkan. Jag, som varken är troende eller tillhör svenska kyrkan, läser den ändå med stor behållning. 

När man flyttar kommer det fram en massa saker ur det fördolda, inte bara olästa böcker. Ett papper singlade också ned på golvet. En kopia från familjesidan i Gefle Dagblad den 13 mars 2004. Det är min mors dödsannons. Hon gick bort den 9 mars, på min namnsdag. Mitt eftermäle har också kommit med på den här kopian. Erik Östblom, Sandviken, avled den 8 mars och Barbro Sahlsten, Hille, den 6 mars kan man också se här. Det finns fler dödsannonser den här dagen men de har inte fått plats på den här kopian.

Inga Sundkvist i Hofors och Inger Åsberg (ort framgår inte) vill inte (eller vill egentligen väldigt gärna?) bli uppvaktade på sina respektive födelsedagar.

Man kan också läsa att tennisspelaren Thomas Enqvist, som jag såg spela några gånger när han var junior, fyller 30 år den här dagen liksom Sveriges ambassadör i Frankrike Frank Belfrage. Jeanette Lönn i Sandviken och Mårten Jäderholm i Gävle fyller båda 18 år. Jenny Wiksten och Daniel Holmgren har fått dottern Villemo. Petra Kautzky och Peter Kautzky Andersson har fått pojken (tror jag) Theo.  

Mer finns inte att läsa från detta blad.

...but the underdog stays cool


Annars då,  som man säger ( eller sade?). Det känns bra att ha klivit av arbetslivet. Dagarna fylls med vad det blir, almanackan är nedstoppad i en låda. Pysslet med inflyttningen verkar aldrig ta slut, och det har blivit många besök på återvinningen för att bli av med gammalt gods. Jag har börjat vandra runt på gatorna i Gävle, men de här jaktmarkerna är betydligt mer svårjagade än de jag besökt tidigare. Kanske blir jag tvungen att lägga om stil, som Jokkmokks Jocke en gång sjöng om.

På återseende

Torbjörn


Inlagt 2014-07-06 13:58 | Läst 3955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Pappa hade en urklippsbok, som jag brukar kolla i ibland. Det är spännande att se vad som hände och försöka minnas.
Jag kan rekommendera några andra böcker, som är bra läsning. Bodil Jönssons - Tio tankar om tid och Christina Doctares- Skapa andrum är båda läsvärda.
Ha det så skönt i " gamla " Gävle. Kommer kanske förbi när jag åker till graven på Österhed
Skön sommar. Kommer du till Säter? Skulle vara kul att ses
Marianne
Hej Marianne! Jag hoppas att du har urklippsboken kvar? Jag vet inte om jag kommer till Säter för jag tycker inte jag har något särskilt att visa. Kanske jag kommer förbi ändå för att titta. Jag håller med om att det skulle vara kul att träffas och umgås en stund kring bilder och gamla minnen. Passerar du Gävle så slå en signal, jag kan ju vara i stan.
Marianne Bengtsson Rosander 2014-07-07 12:18
Ja, den är jag rädd om.
Mats Andersson är värd att lyssna på i Säter. Jag känner honom, en fantastisk fotograf
Marianne