Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Att lägga på en rem

Jag har en gammal bandspelare från mitten av sextiotalet. Det är en Tandberg, modell 12 från 1966, fyrspår i stereoutförande. Den har mycket länge stått ospelad. Den blev med tiden "klen" och orkade inte med att dra bandet från den ena spolen till den andra. Visst skruvade jag då och då loss några skruvar och kikade in i innandömet, eftertänksamt hummande om vad det kunde vara för fel. Jag tyckte det mesta såg normalt ut. Lite gummihjul här, remmar där och fjädrar både här och där. 

Lite funderade jag också på hur det kunde komma sig att man kunde frambringa en sådan tekniskt avancerad produkt i lilla Norge. Den här tingesten var ju hur långt som helst från torskryggar, backhoppare och en tur på fjället. Fördomarna kom rejält på skam för bandspelarna från Tandberg var fantastiskt bra och min fick jobba hårt i många år. Men nu hade den som sagt var blivit lite "klen".

För några år sedan sedan fattade jag mod och öppnade bandspelaren igen. Av en bekant hade jag fått en gammal drivrem som han plockat bort från en reservdelsmaskin. Det är drivremmen som är slut, hade han kort och gott konstaterat. Full av iver gick jag till verket, inget eftertänksamt hummande längre utan full aktion. Av någon anledning avstannade dock reparationsarbetet och bandspelaren lades ånyo i malpåse. Varför vet jag inte i dag. Vad jag kan se av bortpillade gummihjul och annat smått och gott hade jag nog tänkt mig en större genomgång än vad jag mäktade med. Jag minns att jag bl a saknade lämpliga verktyg. Varför nöjde jag mig inte med att enbart byta drivremmen? Eller kräver det att man nästan plockar isär hela maskinen?

I alla fall så blev jag nyligen återigen sugen på att få i gång den "klena". Jag hade nämligen sett och hört "min" bandspelare på Youtube. Den spelade perfekt och inga spår av klenhet kunde skönjas. 

Från firma Svalander Audio beställdes drivremmar och i dag kom de med posten.

Ja, då är det väl bara att sätta igång då.

Jag återkommer med rapport hur det gick – den här gången.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-03-23 15:09 | Läst 5773 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En gammal bekanting från skolan. Men de var kanske i mono? Hemma blev det Revox A77 istället.
Svar från pic-tor 2015-03-23 15:50
En Tandbergbandspelare fanns i nästan varje klassrum när jag gick i skolan. Men det var monomaskiner. Modell 12 är som synes en stereomaskin. Jag har en del inspelningar som jag vill digitalisera och det är därför jag försöker få igång den. Fast det är ju inte säkert att banden går att spela i dag. Kopieringseffekten har kanske ruinerat inspelningarna.
Väcker minnen från skoltiden, själv skaffade jag en Teac. :)
-affe
Svar från pic-tor 2015-03-23 16:06
Rullar den fortfarande Alf?
alf109 2015-03-23 16:14
Jag sålde av den för en massa år sedan, skaffade ett tandberg (faktiskt) kassettdäck tcd 330 i stället innan jag gick över till det digitala. Sålde även av alla mina vinyl och min spelare (Heybrook TT2 med en Helius Aurum arm) för ganska många år sedan nu så nu är det en Naim CD som gäller. :)
-affe
En sån hade jag i många år; sålde den inför en flytt för tre år sen. Till att börja med gjorde den dubbel tjänst som min första stereoförstärkare och drev ett par Carlssonhögtalare med viss möda. Jag lyckades också ta ut likspänning för att driva en hembyggd förförstärkare till en Shurepickup (på en skivspelare). Just drivremmen var väl det enda på denna stridsvagn som behövde service då och då (jo, tryckkudden mittför tonhuvudet fick man visst också byta när den började gnälla).

Din verkar sakna diverse rattar och vred, men den kanske inte är färdigmonterad efter servicen.
Svar från pic-tor 2015-03-23 16:52
Som jag nämnde har jag skruvat lite då och då på bandspelaren och jag förstår inte riktigt vad jag har hållit på med. Kanske ville jag byta ut alla gummihjul också, men de ser OK ut tycker jag. Får ta mig en funderare.
Som dom flesta, minnen från skoltiden, och hur många meter band har rullat
ut när man tappade spolen i golvet, till lärarens stora förtret.
Men det var kul att slita och rycka i "joysticken"!
Lycka till med remmen!

Kenneth
Svar från pic-tor 2015-03-23 17:15
Vi hade en lärare som aldrig lärde sig att rulla på ett band och sätta igång bandspelaren. Det blev avigt och härs och tvärs. Det blev naturligtvis lättare sedan när kasettbandspelaren kom. Joysticken är genialisk på Tandberg tycker jag. Den försvann senare på de nyare modellerna.
Även här står det en Tandberg som blivit lite klen med åren. är nog drivremmen även där för den verkar lite seg. Vår heter Cross Field och några siffror (mins inte vilka) Din liknar den första jag hade den for till himmelen för många år sedan. Spelade väl för mycket på den. ;)
Hoppas din blir pigg igen men nya remmen.
Svar från pic-tor 2015-03-23 17:38
Jag är rädd för att min bandspelare snart gör din gamla sällskap :). Jag saknar ett detaljerat blad där det beskrivs precis hur man går tillväga vid ett rembyte. Kanske försvann det vid flytten.Tyvärr står inte det i serviceboken. Får söka vidare på nätet.
Jag hade också en Tandberg, en fyrspårig. Minns så väl att jag spelade in Hotenanny Singers från radion och tyckte att det var världens finaste musik. Det lät nog inget vidare.
Den står i nå´n skrubb.
Hoppas du får fart på din
Marianne
Svar från pic-tor 2015-03-27 18:30
Spelade man in med kabelanslutning till radion blev det mycket bra kvalitet. Jag spelade in massor med LP-skivor och det blev toppenkvalitet. Fast i dag finns förestås bättre grejer. Jag behöver komplettera med lite mer verktyg innan jag sätter igång. Sedan får vi se om jag har tillräckligt med tålamod.
Fin gammal pjäs. Tror du kan få all information du behöver på nätet.
Hemma hade vi liten Uher Report och en större modell.

/Stephan
Svar från pic-tor 2015-03-27 18:33
Jag hade ett blad som visade precis hur man skulle göra, vad man skulle plocka bort mm. Nu kan jag inte hitta det bladet och jag hittar inte motsvarande på nätet heller. Men skam den som ger sig. Uher var ju ganska stora när det begav sig vill jag minnas.
Intressant! Norrmännen gick vidare i utvecklingen och började göra digitala TV boxar. När dom var tillräckligt bra så köpte svenska Ericsson bolaget.

Så om du ska ha support på den där får du ringa Hans Vestberg :-)
Svar från pic-tor 2015-03-27 18:37
Ja, det här var de duktiga på. Senare Tandbergmodeller var verkliga fina och jag skulle väldigt gärna vilja ha en sådan rullbandspelare. Det är så fint att se hur bandet rör sig från den ena spolen till den andra :). Det visuella har också betydelse.