Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Nu är Hasselbladaren ljustät igen

Min gamla Hasselblad 500 c/m har varit otät och släppt in ljus. Jag köpte den i vintras av en kompis. Det har varit 2-4 rutor som hela tiden varit ljusskadade. Nu är jag inte så bekant med kamerasystemet så jag har fått söka på nätet vad som felat. På eBay fann jag nya packningar och för några dagar sedan bytte jag ut de gamla, som av konditionen att döma nog suttit i magasinet i massor av år. Själva bytet är enkelt och kan fixas av de flesta. På YouTube finns ett flertal instruktionsfilmer som jag kan rekommendera om man är osäker.

Alderholmen

En solig dag tog jag med mig bladaren ut för att testa om jag gjort ett bra jobb. Vid framkallningen visade det sig att ingen ruta var ljusskadad.  Skönt att konstatera. Nu går den säkert 20 år till utan mankemang.

Fast jag vet ju förstås inte om det då kommer att finnas film att köpa till vettiga priser. Just nu verkar det vara Fomapan som ligger lägst i pris av de kända märkena. Jag har ingen större erfarenhet av det fabrikatet, men blir det någon fortsättning med film ytterligare ett tag så lär filmvalet bli ganska lätt.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-10-19 23:07 | Läst 2265 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Du behöver nog byta igen inom 20 år, men nu vet du hur.
En del av nöjet är ju att kunna pyssla om kameran. :-)
Svar från pic-tor 2015-10-20 07:44
Kanske blir det så Olle. Visst är det kul att se hur fint Hasselbladkameran är konstruerad. Svensk ingenjörskonst av prima märke. Lita lagom pyssel gillar jag.
Tmax 400 framkallad i rodinal rekommenderar jag dig att testa, man får då en härligt krämig gråskala som för tankarna till de gamla silverrike emulsionerna. :)
-affe
Svar från pic-tor 2015-10-20 07:45
Vilken spädning använder du till TMAX 400 Affe? Jag har ett antal rullar i kylen.
alf109 2015-10-20 08:28
1+50 vill jag minnas.
-affe
Bra gjort tycker jag! Och en alldeles utmärkt bild/ Björn T
Svar från pic-tor 2015-10-20 17:40
Tack så mycket Björn. Lite pilligt var det, men inte särskilt svårt. Bilden visar den nya bebyggelsen på Alderholmen, kallas Gävle Strand av marknadsförarna, som ligger vid Gavleåns utlopp i havet. På området har tidigare funnits en hel del industrier och verkstäder. De gamla byggnaderna rivs nu och lämnar plats till bostäder. Det lär dröja ytterligare några år innan området är färdigplanerat.
Då ska jag nog ta tag i mina magasin också.
Sista rullen var hälften av bilderna ljusskadade