Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Tummen upp för tummen och det här med egen skrivare

Jag har ända sedan jag skaffade mig kamera med autofokus använt avtryckaren även för fokusering. Ända tills nu. Nu är det knappen till omkopplaren AF/MF/AEL som jag använder och då får tummen göra det jobbet. Nu vet jag att väldigt många gör så här, eller liknande, så det är naturligtvis ingen nyhet. Men för mig är det ett nytt sätt att arbeta. Bakgrunden är den att jag ibland får några oförklarliga Af-missar. Jag antar att mitt "skjutgalna gamla finger" blir för ivrigt och trycker ned avtryckaren i en för stor rörelse med oskärpa som följd.

Gick en runda i dag i min stadsdel Sätra i Gävle och satte min tumme i arbete. Den visade sig inte alls vara lika skjutgalen, som pekfingret, utan uppträdde lugnt och städat hela tiden. Inte en enda Af-miss blev det på dagens runda. Ska sanningen fram så handlade det ju inte om särskilt svårfokuserade motiv heller.  Men ändå, bra för en nybörjare tycker jag.

Tamrons 24-70/2.8 satt på min Sony A7RII i dag. Tänkte ett tag sälja objektivet. Det är ganska stort och tungt och har A-fattning. Måste alltså användas med adapter. Men jag tycker mer och mer om det.  Det gifter sig väldigt bra med min kamera, och ska jag köpa ett nytt 24-70 med E-fattning från Sony eller Zeiss kostar det vansinnigt mycket. Det blir m a o kvar. För övrigt fungerar det alldeles utmärkt med adapter.

Funderar på det här med fotoskrivare. Jag har en alldeles utmärkt Epson R3000 som ger fantastiskt fina utskrifter. Problemet är bläckpatronerna. Eller rättare sagt, de är i minsta laget, ca 25 ml, om man är flitig fotograf som ibland ställer ut och deltar i diverse tävlingar där bilder ska skickas in. Dessutom har vi alltid bildvisningar i fotoklubben varje månad. Är man lite mindre flitig fotograf är skrivaren däremot ypperlig. Att fritt kunna välja olika typer av papper är den främsta fördelen med att ha egen skrivare. Anlitar du Crimson m fl så har du i stort sett bara blankt eller matt fotopapper att välja emellan. Om du nu inte använder dig av Crimsons proffstjänster där det finns fler pappersvarianter att välja. Men då kostar det naturligtvis en rejäl slant också.

Jag vill nog fortsätta med att själv skriva ut mina bilder på egen skrivare. Förutom att det ger bättre kontroll av fotoflödet, så ger det även ett mervärde till själva fotograferandet. Det blir mycket roligare helt enkelt. Ungefär som det var att använda ett fint mörkrum på den analoga tiden. 

En ny skrivare med större bläckpatroner står alltså högt på önskelistan. Köp nu betala sedan, lockar fotobutikerna med. Betala aldrig hade naturligtvis varit bättre, men så flotta erbjudanden lär man aldrig få uppleva.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-03-07 16:52 | Läst 2064 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint vinterljus i dom bilderna! Gillar också Tamronen men hos mig sitter den bara på 99:an, jag köpte ju ett begagnat Carl Zeiss 24-70/4 till A7:an, fördelen är just att det blir ett behändigt ekipage. Själv är jag väldigt nöjd med den men den har väl fått lite blandade betyg, nu finns bättre (men dyrare och tyngre alternativ).

Att skriva ut själv är ett sant nöje nu när jag fått ordning på mina utskrifter. Jag skaffade en 3880 för ett par år sen då den fortfarande kostade 11995, jag slog till när jag fick klart för mig att eg kostade bara skrivaren 6995, ett fullt bläckset var ju med och det kostade då ca 5000 (80 ml-patroner). Nu ser jag att den hos Dustin ligger på15995.
Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-03-07 17:41
Tack Björn. Tamronen är mycket fin och får följa med på min resa genom livet. Epson 3880 borde väl säljas till reducerat pris nu eftersom dess efterföljare Epson SURECOLOR SC-P800 redan finns på marknaden. Det är den skrivaren jag f ö har blickarna på. Den har 80 ml bläckpatroner och kan skriva ut i A2- format.
Howdy!
Hade en Epson A3+ skrivare tidigare som jag var mycket nöjd med men patronerna som var på 11 ml tömdes oroväckande snabbt.

Nu använder jag en SC-P800 sen några veckor och måste nog åka in till Kalmar och köpa mig ett förstoringsglas för det går inte att se någon minskning i 80 ml-patronerna för blotta ögat ;-)

Skämt åsido, den är precis vad jag önskade. Lite krånglig startprocedur men bara att följa instruktionen och därefter funkar det bra både med Lightroom och PS cc.

Knappast billigare än Crimson men snabbt, säkert och möjligt med olika varianter av papper eller canvas.
/nic
Svar från pic-tor 2016-03-07 21:16
Kul att höra Nils Erik. Lite småsnålt av Epson att inte skicka med ett förstoringsglas :).
Hello Torbjörn.
Jag har använt "Back-Button AutoFocus" under många år. Plus inställd på kontinuerligt läge. När man vänjer sig det, är det den mest naturliga sättet. Både rörliga och stillastående motiver. Kom ihåg att ställa tillbaka till "normal" om det finns andra som behöver använda kameran :-)
Mycket vackra vinterbilder - speciellt nummer 3.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från pic-tor 2016-03-08 10:22
Tack så mycket Erik. Vi fastnar ofta i beteenden som inte alltid är optimala för slutresultatet. Jag kör vidare på den inslagna vägen. Bättre sent än aldrig.
Bra att låta hela handen få jobba. ;)
Kanske inte hela men både tumme och pekfinger i samspel, kul beskrivet.
Det där med fotoskrivare är ett kapitel för sig, inte lätt när de finns så många på marknaden att välja mellan.
Min gamla trotjänare är ingen pålitlig trotjänare längre, men jag kan inte bestämma mig för vilken som ska få bli min nya.
Svar från pic-tor 2016-03-14 15:34
Tummen har ännu inte fattat galoppen helt och hållet. Den sover över ibland, men med tiden lär den sig nog :). Jag vet vilken skrivare jag helst vill ha. Det är en A2-skrivare från Epson med 80 ml bläckpatroner. Någon gång i framtiden kanske det blir en sådan.