Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Ettorna

I samband med Dagnyfikat i lördags gjorde jag en sväng till mitt gamla Knivsta. Jag bodde här i 36 år och det har naturligtvis satt sina spår. Nu bor jag sedan knappt två år tillbaka i Gävle. I centrala Knivsta fanns i många år ett sågverk med tillhörande timmerupplag och en byggshop. För ett antal år sedan lades sågen ned och alla byggnader revs. Marken såldes till en privat exploatör som under flera år inte satte igång någon byggnation alls, vilket var avsikten. Kommunen blev tvungen att köpa tillbaka marken för en betydligt högre summa än vad de fick för den vid försäljningen. Allt det här trixandet har fördröjt bygget av bostäder med flera år.

Nåväl, nu har det hänt en hel del på den stora sågentomten och jag tog en runda för att främst titta på de nybyggda ettorna. Innan jag flyttade hade man precis påbörjat resningen av betongblocken, nu var allt klart och de boende på plats. Naturligtvis finns det många åsikter om de här husen. Jag gillar dem. Loftgångarna och den öppna passagen mellan huskropparna gör att man ser människorna som bor där på väg till eller från sina lägenheter. Under varje hus finns parkeringsmöjligheter för bilar och cyklar.

I samband med projekteringen lät man ställa upp några ettor för allmän beskådning. Idealiska som ett första boende. Om det inte vore för priset förstås. Vilka ungdomar kan slanta upp 1,2-1,3 Mkr? 

Här kan ni se en etta till salu.

En egen bostad ligger långt borta för många, och byggandet av bostäder för vanligt folk har varit en icke-fråga för ett antal regeringar. Vi lär nog få se en tilltagande social oro om inte bostadsbyggandet omgående hamnar högre upp på dagordningen. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-04-04 22:21 | Läst 2538 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sista bilden är jättefin med den enda personen där mot den "grafiska" bakgrunden!
Kanske ser husen mänskligare ut i verkligheten, mitt intryck är annars hårt exploaterade ytor, avsaknad av synliga buskar och träd (ok, en trädallé i mitten på gatan) och lite för enskalat funktionalistiskt för min smak.
Men jag är ju också bortskämd med massor av natur och grönt omkring mig både i Korsheden och Finspång.
Och direkt billigt var det ju inte!
Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-04-05 17:26
Tack Björn. Det här området är inte färdigt på långa vägar. Jag antar att det blir ännu fler hus intill (större lägenheter). Enligt planen så ska en park anläggas här och naturligtvis blir det mer planteringar, träd och gräsmattor när alla husbyggen är klara. "Naturen" (det här är också natur) finns inom promenadavstånd. Priset är naturligtvis för högt för de allra flesta, men det finns alltid de som kan betala.
Som den sanna minimalist jag är så tycker jag att bostadsområdet ser snyggt och spännande ut...iofs så kunde det nog lyftas av lite grönska. Men det kanske kommer...
Sista bilden är en riktig kanonbild....super super snygg! (Jag skulle kunna åka till Knivsta bara för att få en liknande.... =)
Svar från pic-tor 2016-04-05 17:28
Tack så mycket Lena. Det blir till att planera in en resa till Knivsta hör jag :). Jag blev positivt överraskad när jag fick se de färdiga ettorna i verkligheten. Under byggnationen såg det inte så kul ut.
Gillar verkligen sista bilden. I övrigt tycker jag husen ser hemska ut.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2016-04-05 17:31
Tack Lena. Ja, tycke och smak kan ju ständigt diskuteras. Jag behövde inte vänta länge alls på att någon skulle komma ut på passagen. När så den här killen dök upp höll jag på att missa honom.
Läcker sista bild och lite sterilt med husen men det kanske blir bättre med lite grönt o färg om det kommer i framtiden.
Svar från pic-tor 2016-04-05 17:33
Tack Dan. Det återstår en hel del att göra här och ettorna kommer förmodligen att omgärdas av fler hus. Så var i alla fall den ursprungliga planen. Grönska kommer med tiden.