Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Sommargylling och lågt vattenstånd

"På min väg ut till T-udden i Gävle möter jag en man med hörlurar på huvudet, och i ena handen håller han en liten parabol. Jag förstår att han håller på med någon form av inspelning. När vi möts stannar jag till och mannen tar av sig hörlurarna. 

– Vad är det du spelar in, frågar jag?

– Sommargylling, svarar mannen.

– Är den vanlig här ute, fortsätter jag?

– Man har hört den i Söderhamn och jag chansade på att den också skulle höras här. Men här finns ingen att spela in, svarade mannen besviket.

– Vad gör du med inspelningarna, frågar jag?

– Jag ger ut skivor med fågelsång som folk sedan får köpa, svarar mannen och vänder därefter på klacken. Han verkar djupt bedrövad efter att ha missat sommargyllingens sång.

Jag vänder också på klacken och fortsätter ut mot udden."

Palawan Star ska angöra Gävle hamn klockan sex den här morgonen. Det har basunerats ut av gävletidningarna. Anledningen till det är att fartyget är ett av de största som någonsin anlöpt hamnen. Därför är jag naturligtvis lite nyfiken. Fartyget är en gigantisk oljetanker som kommer med flygbränsle från Ryssland. Flygbränslet ska sedan transporteras vidare med järnväg till Arlanda. Jag ser till att vara ute på T-udden i god tid före sex. Härifrån ser man hamnen snett över vattnet. En liten holme skymmer visserligen en bit av inloppet, men jag känner just nu inte till någon bättre plats. 

Medan jag väntar tar jag lite bilder på omgivningarna. En fritidsbåt kommer med full fart utifrån havet på väg in till stan. Skäggdoppingar dyker och plaskar alldeles intill där jag står, och skriande måsar kretsar ovanför mitt huvud. Det är besvärligt motljus ut mot hamnen och ett blådis hänger över havet. Medan jag står där och funderar så händer plötsligt något. En stor båt närmar sig inloppet till hamnen. Jag hinner slänga iväg några skott innan den försvinner bakom en udde. Till slut dyker den upp igen och jag matar på med bilder. Spotmätning mot fartygsskrovet försöker jag med. Försöker se vad fartyget heter men uppfattar bara ett enda namn. "Anaba"? Vad märkligt. Jag beger mig hemåt för frukost och uppladdning av bilder i Lightroom.

När bilderna så poppar upp på skärmen ser jag att fartyget, visserligen är stort, men inte är det en oljetanker inte. På däck finns massor av containers staplade. Vad betyder det här? Jag ringer omedelbart Gävle hamn. En mycket vänlig och serviceinriktad kvinna svarar att vattenståndet är för lågt för Palawan Star, så den ligger på redden och väntar på "mer vatten." Just nu ligger vattenståndet 0,26 m under normalvattenståndet får jag veta. Det måste upp till minst "noll" innan fartyget kan angöra hamnen. Innan vi avslutar samtalet får jag tips om vart jag ska åka för att få se fartyget där det ligger ankrat på redden.

Jag packar fotoväskan igen och drar iväg.

Fartyget som "spökade"

Palawan Star på redden utanför Gävle hamn

Nu kan man ju undra hur vattenståndet i Bottenhavet kan sjunka efter allt regnande? Förmodligen är det månen som drar ut vattnet i Bottenhavet för närvarande. Jag ser att vattenståndet nu har sjunkit ytterligare så Palawan Star lär få ligga på redden ytterligare några dagar. I avvaktan på att månen ska släppa sitt grepp.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-06-01 08:28 | Läst 1052 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vad du är duktig som frågar folk vad dom håller på med :-) Jag kommer mig aldrig för med det utan jag går hem och är nyfiken i flera dagar om jag skulle sett något liknande.
Undrar om du får någon bild på den stora båten.
ing-marie
Svar från pic-tor 2016-06-01 13:46
Det är bara att fråga Ing-Marie. Många berättar mer än gärna vad de håller på med. De stora båten ser du på bild två, men den ligger långt ut på redden och bilden är rejält croppad (brännvidd 200 mm). Förhoppningsvis stiger vattnet snart så att den går att fotografera när den angör hamnen.