Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/M42 + 42Mp = sant (3)

Det finns säkert en gräns vid användandet av gamla objektiv på moderna digitala kameror. Gamla objektiv tål inte hur högupplösta sensorer som helst. De är konstruerade för det medium som fanns då – film. Moderna objektivkonstruktioner fungerar naturligtvis bäst.

De M42-objektiv jag använt i mina anspråkslösa tester visar sig dock kunna användas med Sony A7RII:s högupplösta sensor om 42 Mp. Man ser dock en hel del CA, och kanske förstärks det t o m av den högupplösta sensorn. Skärpan är inte helt lätt att bedöma neutralt då den är satt manuellt. Jag har säkert missat en del. Trots det tycker jag att den är OK om man inte granskar alltför nära. Kanske skulle dessa objektiv ge bättre resultat tillsammans med en mindre högupplöst sensor. 

Den här gången har jag använt tre Pentaxobjektiv: Super-Takumar 85/1.9, SMC Takumar 135/2.5 samt Tele-Takumar 400/5.6. Det första är en trotjänare som jag haft sedan 1970. Objektiven är gediget byggda och är alla fortfarande i perfekt skick.

Super-Takumar 85/1.9

Super-Takumar 85/1.9

SMC Takumar 135/2.5

Tele-Takumar 400/5.6

Tele-Takumar 400/5.6

I samtliga fall är objektiven nedbländade några snäpp. Vad vill jag visa med de här testerna? Inget annat än att gamla objektiv kan användas tillsammans med moderna digitalkameror. Var och en får avgöra om kvalitén är tillräcklig. Mina nya objektiv ger bättre bildkvalitet rakt igenom och är naturligtvis mycket mer lättanvända. 

Mina testobjektiv är nu förpassade tillbaka till glasskåpet efter väl förrättat värv. Det var kul att råkas, nu får de moderna ta över ruljangsen igen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-10-11 18:15 | Läst 1974 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja, nog duger dessa objektiv till bilder som matas in här på bloggen! Det visar dina bilder här tydligt tycker jag! Håller själv på och testar mina 36 år gamla Canon FDn objektiv ihop med min moderna men lilla Nikon 1 AW1, och det fungerar över förväntan! Nedbländat några steg blir skärpan riktigt bra, men på full öppning känns det lite som resultatet är lite 'soft' på något sätt.. Men det är förväntat! Får också känslan att dagens 'skarpa' kameror (censorer) avslöjar en del brister som objektiven har.. Men det är ganska kul ändå att få vrida på 'riktiga' mekaniska skärperingar igen.. mitt gamla 50 mm f/1,4 känns dock som en pärla, även på full bländaröppning! Jag kommer nog ta fram de gamla analoga gluggarna igen, lite då och då.. Det krävs lite mer av mig som fotograf med dessa!
Hälsn!
Svar från pic-tor 2016-10-20 09:06
Tack Jan. Det är i dag inga större svårigheter att använda gamla objektiv på nya kameror. Många adaptrar finns att välja mellan. Fast det är mera sällan du kan utnyttja den nya kamerans alla finesser. Ibland kan det vara "hela grejen".