Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Det heliga tretalet

Tretalet förekommer inom många områden. Det kanske mest kända för oss är inom religionen. Fadern, sonen och den helige anden inom kristendomen. Den heliga treenigheten, det heliga tretalet. Kanske är det därför det är så djupt rotat i oss människor? Men det förekommer i många andra sammanhang också. Idrotten har sitt klara, färdiga, gå för att nämna ett exempel.

De allra flesta fotografer känner till det gyllene snittet. Delar man upp en bildyta i tre lika delar både vertikalt och horisontellt skapar man ett rutnät som i kompositionssammanhang kallas tredjedelsregeln. I rutnätets fyra skärningspunkter placeras gärna motivet. Bilden upplevs då som balanserad och harmonisk. Man kan också placera bildelementen i var sin tredjedel. 

Den här bilden är väl kanske inte något praktexempel på tredjedelsregeln, men här finns kanoter i nedre delen av bilden, i mitten (någorlunda) och i övre delen. Tre gör sig oftast bättre än två.

I de flesta systemkameror finns möjlighet att lägga ut ett rutnät i sökaren som visar tredjedelsregeln. Det är ett bra hjälpmedel och jag använder det ibland. Nu menar inte jag att man slaviskt ska följa den här regeln, men den är bra att kunna och ha i åtanke när man fotograferar. 

Många menar att horisonten inte ska ligga mitt i bild utan i gränsen mellan den nedre tredjedelen och mitten, eller i gränsen mellan den övre tredjedelen och mitten. Var någonstans det beror naturligtvis på motivet. Själv tycker jag att de placeringarna också ger det snyggaste resultatet.

Att placera motivet mitt i bild strider mot kompositionsreglerna. Ibland finns ingen annan möjlighet och då får det bli så. Ibland kan det t o m bli bättre. Men i de allra flesta fall blir bilden bättre om motivet placeras i någon av rutnätets skärningspunkter. Med dagens högupplösta kameror går det oftast att i efterhand beskära så att bildelementen hamnar i gyllene snittet.

Färdigskuret för denna gång.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-12-15 09:09 | Läst 1234 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är bra att kunna regler så man vet vilka man bryter mot. ;)
Eller som jag lärde mig en gång att Regler är till för att brytas, bara man kan dem.
Snyggt blev det i alla fall med de tre kanoterna.
Svar från pic-tor 2016-12-15 16:00
Tack Margareta. Visst är det skönt att få vara olydig ibland :). Det alltid perfekta kan bli tråkigt i längden.
En bildmässigt fin triss! Ja, det här med regler... bra att hålla sig till...ibland...men inte alltid.
Svar från pic-tor 2016-12-15 16:03
Tack Sture. Så är det, men det skadar ändå inte att ibland påminna om de gamla reglerna. Här finns säkert många som just börjat med fotografering. Vi gamla uvar har väl hört det till leda kanske :).