Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Gamla hamnen

"Gävle Hamn har en lång historia som en av de största hamnarna i Sverige. Redan på 1700-talet utfördes linjetransporter till södra Europa från Gävle. Idag är Gävle Hamn, Sveriges tredje största containerhamn efter Göteborg och Helsingborg. Den är ostkustens största containerhamn. Dessutom en av Sveriges största oljehamnar. Gävle Hamn utgör ett förstklassigt logistiknav för samordning av fartyg, tåg, bilar, containers och kombi.

Hamnen är sedan många år utpekad som riksintresse och har strategisk betydelse för näringslivet i hela mellansverige. Hamnen hanterar förutom containers, framförallt skogs- och oljeprodukter. Sedan 2006 lossar Gävle Hamn flygbränsle för vidare transport till Stockholm-Arlanda Airport." (Källa: MellanSveriges LogistikNav)

Det ovan sagda gäller den nya hamnen i Fredriksskans. Den ligger en bit utanför staden. Den gamla hamnen däremot ligger vid Gavleåns utlopp. Förr tillbaka i tiden var det hamnverksamhet längs åns kajer ända in till staden. I dag byggs bostäder i det gamla hamn- och industriområdet Alderholmen. Lagerlokaler och verkstäder rivs till förmån för flerfamiljshus.

Efter det senaste snöfallet gjorde jag en sväng till gamla hamnen. Ren, vit nysnö ger ofta bra ljus och kontrast så här mitt i vintern. Jag ville också testa mitt nyinköpta Sigma 50 mm/1.4 Art. Det kan jag säga med detsamma. Vilket fantastiskt fint objektiv! Behöver inte säga mer. Kul att använda.

Jag koncentrerade mig mest på detaljer den här gången. I en hamn finns ju massor av nautika, som jag gillar att fotografera. Solen var nyss uppstigen och letade sig fram mellan höghusen på Brynäs. Den ligger fortfarande för lågt för att lysa upp hela hamnområdet och mycket ligger i en tråkig skugga. Men den här tiden på året är man tacksam för det ljus som ändå ibland erbjuds.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-01-08 21:57 | Läst 1692 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gävle på vintern är säkert en fin upplevelse.
Är det något jag själv tycker om är det ta exakt sådana bilder som du visar här.
Jag kan känna hur du gick omkring och njöt av alla härliga motiv du samlade på dig.
Gillar detta gör
Gun-Inger
Svar från pic-tor 2017-01-09 21:49
Tack så mycket Gun-Inger. Gävle med omgivningar är fint både sommar som vinter. Visst är det kul att plocka russinen ur kakan :). Man ska kanske variera med lite fler översiktsbilder men den här gången blev det inte så många.

Ha det gott Gun-Inger
Gun-Inger Arvidsson 2017-01-09 22:19
Gillade det.
Gia
Roligt att ha "tillgång" till en riktig hamn, såna brukar kunna bjuda på många motiv. Du har också en hel serie fina detaljbilder. Och Art-serien är ju känd för att vara bra, det blir nog fler fina bilder tror jag!/ Björn T
Svar från pic-tor 2017-01-09 21:54
Tack Björn. I gamla hamnområdet är det ingen hamnverksamhet längre utan här finns mest sightseeing- och privatbåtar. Där ligger också båtar som fungerar som bostäder, och båtar som används för reparation och underhåll. Jag brukar gå hit på somrarna och titta på alla fina båtar som passerar.
Vissa av dina inlägg från Gävle gör mej alldeles nostalgisk. När jag gick sista året i högstadiet var det en arkitekttävling om hur man skulle göra i ordning gamla hamnområdet för att det skulle bli mer tillgängligt för folk. Vi var fyra elever som gjorde ett förslag ivrigt påhejade av vår teckningslärarinna. Det var ju egentligen en tävling för etablerade arkitekter men vårt förslag belönades ändå med ett hederspris. Jag växte för övrigt upp i den fina små gökuren på Brynäs. Andra huset i första längan på Rodergatan (fast det hette Eriksbergsgatan då)
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2017-01-09 22:04
Tack Lena. Jag hade en klasskompis på gymnasiet som också bodde i ett av gökuren. Vad blev resultatet av arkitekttävlingen? Genomfördes några förslag? Det arbetas en del med förstärkningar av kajkanterna. På Alderholmen blir det nog bostäder så långt ut det går att bygga. Det finns fortfarande en del byggnader kvar, bl a silotornen. Två gamla kranar står också kvar längst ut och det är många som vill att de ska restaureras och inkluderas snyggt i kommande byggnadsprojekt. Det finns också en hel del att göra på området mitt emot Alderholmen. Det ligger ju alldeles intill gasklockorna så något som harmonierar med dem skulle vara fint. Fast jag vet inte vad kommunen planerar där.