Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Vi har det tråkigt

När jag helt nyligen vistades en vecka i Berlin besökte vi en dag Berlins Zoo. En mycket stor anläggning där också ett akvarium finns inrymt. Massor av olika djur och det ser i huvudsak fint ut för dem. Men kanske inte för alla. Gorillorna såg ut att vantrivas och satt mest och stirrade med tom blick. De afrikanska elefanterna hade inte mycket utrymme att röra sig på och tittade på oss med ledsna ögon – liksom vädjande. Babianerna satt och glodde rätt ut på sin klippa, fast ungarna busade förstås på ungars vis.

Jag har full förståelse för att man har utrotningshotade djur i fångenskap. Det är oftast deras enda chans till överlevnad. Men att spärra in djur som inte alls är hotade, inte än kanske man ska tillägga, känns inget vidare att se. 

Djuren behöver inte söka efter föda. De matas med jämna mellanrum. Födosöket är annars det som tar upp det mesta av djurens tid i fritt tillstånd. I fångenskap ser det mest ut som de har det tråkigt. Inget meningsfullt att göra. Deppade helt enkelt.

Å andra sidan så är ju ett besök på zoo den enda möjligheten för många människor att få se de här djuren. 

En annan som hade det tråkigt på zoo var kvinnan som tappade ned sitt läppstift i piggsvinsgropen. Hon försökte flera gånger att sträcka sig ned efter det, men gropen var för djup. Ett tag såg det ut som om hon tänkte klättra ned men då kom en vakt och hindrade henne. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2018-09-18 20:54 | Läst 1660 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder är det, men dom gör mig lite ledsen, nog syns det att dom här djuren inte har det så bra. Och dom här hålls nog inte för att säkra en framtida överlevnad, till det behövs utrymmen och andra förhållanden som får dom att trivas och att vilja fortpanta sig. Men det är ju inte ditt fel.....Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2018-09-19 11:34
Tack Björn. Djur i fångenskap är en styggelse. De har i mångt och mycket samma känslor som vi människor och de visar det också.