Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Skaters and bikers

Till skillnad mot svenskan är det väldigt enkelt att bilda nya substantiv och verb i engelskan. Vad skulle rubriken ha hetat på svenska? Skateboardåkare är ju halvsvenskt bara men jag vet inte om det finns något svenskt ord för "skateboard". Skridskobräda? Nej, det har jag aldrig hört talas om. "Bikers" är lättare för där har vi ju cyklister på svenska. Skateboardåkare och cyklister kanske? Nej, visst låter det lite töntigt? Det låter som en broschyr från NTF eller Vägverket.

Norrmännen försöker ju översätta de mesta av de utländska orden till norska. Deras översättning av "broadcasting" till "kringkasting" tycker jag är helt suverän. Liksom den svenska översättningen av den tyska schlagern "Bei mir bist du schön" till "Bär ned mig till sjön"! En avvikelse från ämnet? Javisst men jag kunde inte låta bli.

Jag tycker att man så långt det bara går ska använda svenska ord. "Varför använda en massa utländska ord när det finns adekvat, inhemsk vokabulär", lär ju Gunnar Sträng ha sagt en gång i tiden. I denna sena timme kan jag inte komma på någon adekvatare benämning på rubriken så det får bli "Skaters and bikers". Fast "Bikers and skaters" går ju också bra förstås. I alla fall kommer här några "skaters and bikers" - och cyklister - från min promenad i Västerås häromdagen.

 

Jag glömde att ställa om till brett fokusområde så på de flesta av bilderna är huvudmotivet oskarpt. Det förstärker i och för sig rörelsen i bilden

 

Avslutar med ett gäng karlar som med portföljer och unikaboxar cyklar till sina jobb på Metallverken och ASEA. Det här är absolut inga "bikers".

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Inlagt 2010-03-28 23:36 | Läst 6387 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Norrmännen... Första gången jag jobbade där hade jag en dialog där det pratades om "linjeskift". Jag såg ut som ett frågetecken och var tvungen att fråga. Linjeskift är vad vi kallar ENTER-tangenten!

Var är bilderna tagna?
Svar från pic-tor 2010-03-29 10:02
Linjeskift låter skrivmaskinsmässigt tycker jag. Bilderna är tagna i centrala Västerås.
Dom här bildserierna skulle nog göra sig jättebra ihopslagna till en bild. Jag testade lägga in dom i PS, lite offsetade är dom men inte mycket jobb för att få samma utsnitt
Svar från pic-tor 2010-03-29 12:26
Det låter spännande. Nu är jag ju inget PS-proffs så du kanske kan ge mig en hint om hur jag ska gå tillväga.
Lägg alla bilder från en serie i samma dokument men olika lager. Börja med att ha dom två understa lagren synliga, det övre med 50% transparens. Flytta och skala (ctrl+t) det övre lagret tills det ligger ovanpå det undre, bänken är en bra referens.
Lägg en lagermask på det övre lagret och måla fram skatern eller bikern.
Repetera med övriga lager.

Om något känns otydligt är det bara att fråga.
Svar från pic-tor 2010-03-29 16:14
Jag ska ta fram handboken och göra ett försök. Tack så mycket för dina tips.