Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ny skanner och randiga negativ

Så har min nya skanner Epson V750 anlänt. Programvaran Silverfast AI är installerad och testkörd och bilden på museet i Persnäs på Öland är mitt första skanningsförsök med de här grejerna. Silverfast har jag inte arbetat med tidigare och programmet verkar vara ytterst kompetent men så här i början ganska så komplicerat.  Med lite träning och goda råd på vägen räknar jag med att så småningom i alla fall lära mig utnyttja de delar av programmet jag har nytta av.

Ibland uppträder en mörkare rand lodrätt vid den ena kanten av mina negativ. På den bifogade bilden finns den mörka randen även till höger, fast inte lika uttalad. Här finns också en "smutsrand" längs den övre kanten. Filmen är Fuji Acros 100 ISO i 120-format. Den framkallare jag har använt är Paterson FX-39 i spädning 1+9 precis enligt instruktionerna. Är det något fel på kemikalierna jag använder eller gör jag något fel under framkallningen? Framkallningsdosan? Vattnet - från Görvälnverket vid Mälaren? Eller är det så att min Yashica 124 G släpper in ljus - ibland? Jag har inte så stor erfarenhet av mellanformatskameror och film i 120-format. Jag har precis köpt en ny Paterson framkallningsdosa men har inte framkallat någon film i den ännu. Tidigare använde jag en dosa från Jobo.

Jag kastar ut det här betet och hoppas att någon där ute i cyberrymden nappar :).

Testbilden

Museum

 

Annars så ska det bli spännande att arbeta med V750 och Silverfast i fortsättningen.

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-08-18 18:55 | Läst 5342 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
"Ibland uppträder en mörkare rand lodrätt vid den ena kanten av mina negativ."

Det är den förplåtade filmhållaren! Jag har precis samma problem med Epson V700. Filmhållaren reflekterar ljus på filmen, vilket ger en ljus rand i bilden (mörk när bilden är negativ förstås). Prova att skanna en större yta så kommer du se själva speglingen i filmhållaren.

Nu kanske vi inte menar samma sak, märker jag. Du har en mörk rand högst upp till vänster i din bild, men det är inte den jag menar.

Tillägg: Se till att skanna med filmemulsionen uppåt. Det ger en aaaaning sämre skärpa, men du slipper mycket av problemet med ränder längs kanterna.
Svar från pic-tor 2010-08-19 13:28
Hej Martin. Nej, de här ränderna har inget med negativhållarna att göra. De syns på negativen. Jag har köpt en Patersondosa ( hade tidigare Jobo) och ska framkalla två filmer i den i dag. Den ena filmen är tagen med en Yashica-Mat 124 G och den andra med en Rolleiflex från 40-talet. Jag har tagit samma motiv och använt samma inställningar vad gäller tid och bländare. Nu har ju Rolleiflexen ett 75 mm objektiv medan Yashican har ett 80 mm. Det blir olika utsnitt för jag har inte flyttat fötterna. I alla fall ska det bli kul att se utfallet för de två kamerorna samt om ränderna försvann med den nya dosan.