Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Verkstad

Min Yashica Mat 124 G behövde göras ren. Tittade men ned i sökaren såg man att det var fullt med damm och sökarbilden blev aldrig riktigt klar. Efter att ha sett filmen här på FS hur man rengör optik köpte jag två mikrofiberdukar och en sats små skruvmejslar på Clas Ohlson och en flaska isopropylalkohol på apoteket. Sökarhuven hålls på plats av fyra pyttesmå skruvar men de gick lätt att lossa med en liten skruvmejsel. Sedan är det bara att lyfta huven rakt upp. I botten på huven sitter mattskivan. I schaktet sitter den snedställda spegeln och sökaroptiken. Spegeln var grådaskig av smuts och damm, likaså mattskivan. I övrigt såg det väldigt rent och snyggt ut. 

Först blåste jag rent så mycket det gick med gummiblåsan. Sedan tog jag den ena mikrofiberduken och vätte en yta stor som en femkrona ca med isopropylalkohol. Försiktigt rengjorde jag både spegel, optik och mattskiva. Jag eftertorkade med den torra mikrofiberduken. Det blev verkligen rent men jag är inte helt nöjd med mikrofiberdukarna. De släpper ifrån sig ludd som det tar lite tid att få bort. Jag tänker köpa nya putsdukar från en annan leverantör. Kanske någon av läsarna här på FS har några bra tips?

Efter att ha satt sökarhuven på plats var det så dags för ett test ute på fältet. Vilken skillnad! Sökarbilden är mycket klarare och det är lättare att ställa in skärpan. Men visst hade det varit kul med en mattskiva som hade snittbild och en ring med mikroprismor runt on. Man har blivit bortskämd med autofokus.

Allt är på plats. Det är bara att sätta i gång

Sökarhuven har lossats och den smutsiga mattskivan och spegeln blir åtkomliga. Spegeln lossar jag inte utan den går bra att rengöra där den sitter liksom sökaroptiken

Det tog inte särskilt lång tid det här och inte är det särskilt svårt heller. Det gäller att vara lätt på hand så att man inte repar de känsliga ytorna. Ankorna är nöjda liksom jag

 

Resultatet av testfotograferingen kommer jag att redovisa senare. Filmen hänger på tork just nu.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-04-24 20:57 | Läst 5039 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tror du ska tvätta trasorna i maskin först.
Utan mjukmedel
Det tar bort ev ludd i trasorna
Svar från pic-tor 2011-04-24 23:53
Jag ska testa att tvätta dem för att se om luddet försvinner. Mjukmedel använder jag aldrig så det blir inget problem. De jag köpte ska tvättas i 60 grader. Hjälper inte detta får jag skaffa mig nya från annat håll.
I senaste numret av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har man gjort en test av just microfiberdukar. Vann gjorde dukarna från ICA och deras eget märke Skona. Man hade också testat dukar av fabrikatet Smart. Det är det fabrikat som Clas Ohlson säljer. En av dess nackdelar var bl.a. just att den luddar. Men ICA:s hade inga sådana anmärkningar.
Svar från pic-tor 2011-04-24 23:55
Se där, då var mina iakttagelser korrekta. Bengt tipsade om att de ska tvättas innan användning och det ska jag testa. Kanske försvinner luddet då.
Jisses va'du är modig. Nå't sån't hade jag alsdrig vågat mig på. Bra att jag kör digitalt och auto dammrengöring :-))
Hur är de här små dukarna som följer med glasögen. Just för att göra den sista "torkningen". Tror inte de släpper ifrån sig ludd.
Hoppas du har en fin Påsk//Kurre
Svar från pic-tor 2011-04-25 00:00
Jag har tvekat en längre tid men jag läste på nätet om en person som hade rengjort en likadan kamera och enligt honom var det inte svårt alls. Det visade sig också stämma. Lite försiktig får man förstås vara för det är lätt hänt att man kan repa. Kanske blir mina mikrofiberdukar bättre efter en tvätt. Hoppas att du också har en fin påsk.

/Torbjörn
Jag liknande problem med min Mamiya C3. Men det verkar som om smutsen satt i sökarobjektivet. Kanske jag misstar mig? Jag får bestämt våga mig på att skruva isär grejorna jag också!
Svar från pic-tor 2011-04-25 00:05
De här kamerorna är ju inte så effektivt tätade så visst kommer det in smuts. Yashican var i alla fall ingen större konst att göra ren. Hur din Mamiya är i det fallet vet jag inte. Kolla på nätet så kanske du finner bra instruktioner. Det mesta av smutsen satt på spegeln och mattskivan. Sökarobjektivet var inte så smutsigt men när jag i alla fall höll på så blev det också rengjort. Skaffa bra minimejslar innan du sätter igång.