Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det har kommit en buss med japaner

Jag är på väg till Fåfängan för att äta lunch och går via Fjällgatan, vilket senare skulle visa sig vara en rejäl omväg. När jag precis kommer upp till Per-Anders Fogelströms-utkiksplats stannar några turistbussar och ut väller japanska turister, alla med kameror i händerna, och föreställningen kan börja. För en föreställning är det. Allt verkar välplanerat. Snabbt ställer man upp sig, man byter kameror med varandra och det fotograferas. Alla är glada och trevliga och jag gör allt för att inte stå i vägen. Men trots mina ansträngningar lär jag dyka upp i ett antal japaners fotoalbum vad det lider :-).

Lite tafatt tar jag lite bilder från magnivå med kameran hängande om halsen. Jag är överraskad av den plötsliga anstormningen och har inte gjort lämpliga förinställningar. Det är mycket motljus så jag borde ha kompenserat exponeringen med några snäpp men det glöms bort. Jag använder den "breda" autofokusen och den brukar så gott som alltid fungera i sådana här sammanhang. Stillsamt vandrar jag igenom hopen och försöker ta en genväg genom Erstaparken men blir upplyst av en trädgårdsarbetare att det inte går och måste vända tillbaka. Efter ytterligare en stunds traskande och klättrande sitter jag så uppe på restaurang Fåfängan. Det är första gången för mig och jag njuter en stund senare av den goda maten och den vackra utsikten.

Vår huvudstad är mycket vacker sedd från Fjällgatan och Fåfängan. Man förundras över allt vatten som flyter igenom och omger staden. Många turister gör nog detsamma.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-07-21 16:54 | Läst 5898 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Citerar radioprataren Sven Jerrings uttryck "Japaner, japaner, överallt japaner", från då Japan vann över Sverige i fotboll, under OS, 1936. :-)
Svar från pic-tor 2011-07-21 17:39
Egentligen skulle jag ha stannat och gratulerat till Japans guld i fotbolls-VM för damer som avslutades i helgen men jag var hungrig och ville snabbt ha mat.
Rei Trulsson 2011-07-21 18:26
Ja, det hade de verkligen uppskattat. Du hade sedan inte kommit därifrån, utan blivit medbjuden på deras utflykt. :-)
Själv har jag gått under benämningen "japanen" i min egen familj, hur kan barnen förväxla mig med en japan förstår jag inte.

Men visst är det härligt med likasinnade människor i mängder! Och visst är Stockholm värd mycken fotografering så dessa japaner gör helt rätt när de fotograferar. Och du gör helt rätt när du fotograferar dem fast du gör det ju lite i smyg. Varför det egentligen?
Svar från pic-tor 2011-07-21 17:34
Fotograferar man i tid och otid kanske man får sig epitetet "japanen" påklistrat ;-). Jag ville att de japanska turisterna skulle uppträda så naturligt som möjligt. Därav kameran på magen. Först tänkte jag inte ta några bilder alls men deras entusiasm smittade av sig lite grand.
Japaner, japaner... överallt dessa Japaner. Bra att dom åker till stockholm o spenderar lite pengar. Kul bilder blir det också Torbjörn ;-)
Svar från pic-tor 2011-07-21 23:28
Rubriken är en lättare travesti på den gamla schlagern (som kom alldeles efter andra världskriget); "Det har kommit en båt med bananer" :-). De utländska turisterna drar in mer pengar till Sverige än vad den svenska bilindustrin gör, hörde jag på nyheterna i dag. Den här busslasten drar säkert in lika mycket som SAAB gör – om inte mer ;-). Roligt att du gillade bilderna Tommy.
tomazon 2011-07-21 23:34
Dom drar garanterat in mer cash än SAAB på 100 år. Låt dom komma o låt oss glömma SAAB
Om det var första gången på Fåfängan så var det väl på tiden! En av mina favvisplatser, när jag bodde i Stockholm. Men det är inte superenkelt att hitta dit. Fast jag antar att de skyltat vägen, jag minns inte så noga. Att sitta där och begrunda utsikten över en god fika är verkligen fint. Jag undrar om det fortfarande är Helmut som driver stället? En energisk tysk.

Det blev ju schyssta bilder på japsen i alla fall. så det är väl ett hederligt byte om du finns med på några av deras bilder, en exotisk nordbo :-)

Tyskar och japaner tävlar om första platsen när det gäller att villigt låta sig vallas runt i grupper enligt uppgjorda planer. Om man tittar på det med rätt glasögon kan det faktiskt vara obetalbart roligt att titta på.
Fåfängan har jag länge tänkt besöka men det har bara inte blivit av. Så i går gjorde jag slag i saken men jag skulle ha gått längs vattnet förbi Vikingterminalen i stället för mina irrfärder bland japanerna :-). Jag såg faktiskt ingen skylt där jag gick förrän jag kom till foten av bergknallen. Vem som driver stället känner jag inte till. Den här gruppen var kul att studera för allt verkade så välregisserat och inövat.
Ja du Torbjörn. dessa japaner. Jag minns en gång i Singapore. Vi besökte ön Sentosa och dess vackra park med en alldeles fantastisk spelande fontän. Japanerna gick där i klunga, stannade, alla tog kort och sen försvann klungan i fjärran. Allt verkade väldigt välregisserat.
Jag har hört att dom har så kort semester och ska se så mycket som möjligt, så därför agerar dom så här. En skröna eller sant.......
Sköna bilder
Marianne
Svar från pic-tor 2011-07-22 17:13
Låt mig direkt säga att jag tycker mycket om japanska turister. De ser ut att trivas här och tycks uppskatta de platser de besöker. Annars skulle de inte fotografera så mycket. Disciplin och självbehärskning har länge varit honnörsord för japaner och det har säkert betytt mycket för landets utveckling till en ekonomisk stormakt. Jag skulle tro att de japanska turister vi ser här är ganska välbeställda och vana att resa i grupp världen över. Tack Marianne.
Japaner överallt japaner, vart än jag än befinner mig i stan så ser jag fotograferande japaner som i sin jakt på att hinnan med att se och fota så mycket som möjligaste på kortaste tid. Dina bilder från Ersta gillas skarpt och tänker jag speciellt på mannens blick i bild två.
Kul att du tog dig upp till Fåfängan, en fantastisk plats att besöka, bara sitta och bergrunda utsikten. Att man även kan inta en god lunch är inte helt fel.
/Sven
Svar från pic-tor 2011-07-22 23:21
Tack så mycket Sven. Ja, det var en grupp väldigt entusiastiska japaner som vällde ut ur bussarna och det rådde ingen tvekan om att de gillade vad de såg. Mannen på bild två är verkligen i sitt esse :-). Det som fascinerade mig var, som jag också nämnt ovan, hur välplanerat allting tycktes vara. Det tog inte många sekunder från det att de lämnade bussarna tills kamerorna gick varma. Fåfängan var en trevlig bekantskap och det lär bli fler besök.