Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Målaren i Gamla Stan

När jag i går gick genom Gamla Stan, på min väg upp till Ellens bageri på Hornsgatan, såg jag att man höll på att restaurera en av butikerna på Västerlånggatan. Nyfiket stannade jag till och kollade vad som pågick och strax kom en målare ut med pensel och färgburk och började måla fönsterbågen utvändigt. Jag tycker det är roligt att måla och har nyligen restaurerat mitt sovrum. Efter att ha stått och tittat på målarens penselföring ett tag frågade jag vilken typ av färg han använde:

- Mmm, blev svaret. Jag tänkte inte så mycket på svaret så jag frågade nyfiket vidare:

- Börjar det inte bli sent på året nu för att måla utomhus?

- Mmm, blev åter svaret. Men varför svarar inte karl'n, tänkte jag? Han kanske hör dåligt, tänkte jag vidare, och formulerade ytterligare en fråga, denna gång sakta och ganska högt:

- Vad ska det bli här då när allting blir klart?

- Mmm, svarade mannen för tredje gången i rad.

Jag stod tyst en stund och betraktade mannen. Då såg jag att han inte hade arbetskläder på sig utan sina egna. Då, och först då, förstod jag att det var en målare från något annat land. Kanske från något av länderna i Baltikum, eller Polen? Jag nickade åt mannen, som för att visa att jag förstod situationen, och fortsatte sedan min promenad genom Gamla Stan.

Ja, så här har det blivit. Träffar du en målare på stan, eller hemma i lägenheten, är det inte säkert att han förstår vad du säger. Det är nya tider nu. Jag ser inget fel i det men jag hoppas att mannen har avtalsenlig lön och alla andra förmåner som råder på den svenska arbetsmarknaden. Men nog hade väl arbetsgivaren kunnat bekosta honom riktiga arbetskläder?

- Vilken typ av färg använder du, frågade jag? "Mmm," svarade mannen.

- Börjar det inte bli sent på året nu att måla utomhus, frågade jag? "Mmm," svarade mannen.

Målaren

- Vad ska det bli här då när allting blir klart, frågade jag? "Mmm," svarade mannen.

Det är roligt att studera skickliga hantverkare i deras arbete. Har jag kameran med mig blir det också några bilder. Tyvärr är det många gamla hantverk som försvunnit och med dem utövare som tidigare fört traditionen vidare från generation till generation. Det är utvecklingens gång och inte mycket att göra något åt. Men nog fotograferar jag hellre en målare än en byråkrat som sitter i sammanträden hela dagarna.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-10-27 15:09 | Läst 4560 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
:D Han var så koncentrerad så att han inte kunde prata och måla på samma gång? :D

Eva
Svar från pic-tor 2011-10-27 17:35
Kanske har du svaret där Eva för målarens ointresse. Karlar är ju kända för att inte kunna göra två saker samtidigt :).

/Torbjörn
Intressant spontant ögonblicksreportage med fina talande bilder =) Man kan verkligen se hans fulla koncentration på att få penseldragen rätt! Det är garanterat därför han svarar "Mmm".
Svar från pic-tor 2011-10-27 20:02
Tack Annika. Jorå, nog var han koncentrerad på sitt arbete men jag tror ändå att han åkt en bit för att måla i Gamla Stan :). Såg du förresten hur han höll i penseln på sista bilden?

/Torbjörn
Men Torbjörn då.... du vet väl att karlar inte kan göra två saker på samma gång. Prata och måla, det blir för svårt.
// Marianne
Svar från pic-tor 2011-10-27 20:04
Hörru Marianne, nu ska du vara snäll. Jag kan både promenera och tugga tuggummi samtidigt. Så det så :).

/Torbjörn
Schysst fångat. Andra bilden gillas. Tycker graffitin på elskåpet tillför en hel del. Olika sätt att "måla".
En massa bra//Kurre
Svar från pic-tor 2011-10-27 23:07
Tack så mycket Kurre. Jag måste erkänna att jag inte såg så mycket av graffitin för jag var så koncentrerad på målaren och hans mjuka, fina penselföring.

/Torbjörn