Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Better scanning

Jag har en Epson V750 PRO skanner som nog hör till de bästa flatbäddsskannrarna i segmentet upp till tiotusen kronor. Jag använder den tillsammans med SilverFast Ai och till stora delar är jag ganska nöjd med resultatet. Det har skrivits mycket om de dåliga negativhållarna som inte håller filmen ordentligt plan. En annan egenhet de också har är att förorsaka ränder i kanten på den inskannade bilden. Det verkar som om hållarna kastar skuggor på negativet. Mera sällan kan det också bli ljuseflexer i form av vita punktblixtar. Nu finns ju möjligheten att våtskanna negativen för då lär de senare problemen försvinna. Jag är inte så pigg på att testa våtskanning eftersom jag befarar att negativen kan ta skada.

Jag skannar både 24x36 och 6x6 men jag funderar starkt på att skaffa en dedicerad filmskanner för småbildsformatet för de gör ett bättre jobb än vad flatbäddsskannrarna gör. För mellanformatet duger min skanner gott. Tyvärr är det ingen idé att fortsätta använda Epsons negativhållare som alltför ofta ger de problem jag nämnt ovan. Därför har jag beställt speciellt framtagna hållare för V750 från företaget Better Scanning i USA. De tillverkas hantverksmässigt och kön av beställare tycks vara lång. Betalar man i förväg går man före dem i kön som inte har betalat. Jag har nu gjort detta och i går fick jag bekräftelse från Doug att jag hamnat i produktionskön ;).

Så här ser det ganska ofta ut när man skannar 6x6 med Epsons filmhållare. Lägger man negativen direkt på glaset blir resultatet bättre

Nu återstår att se om det var väl investerade pengar. När det gäller ev inköp av småbildsskanner har jag en tid följt auktioner av Nikon Super Coolscan V ED (LS-50). Tyvärr skjuter priset i höjden och hamnar ofta över tiotusen kronor. För mina behov är det alldeles för dyrt. Jag har i stället börjat intressera mig för Reflekta RPS 7200 Professional. Den får i överlag fina recensioner och priset är överkomligt. Det skulle vara intressant att få veta vad de som har erfarenhet av nämnda skanner tycker om den.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2012-02-07 17:00 | Läst 4163 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Torbjörn!

Usch vilken tråkig sorgkant på bilden...
- Hoppas den nya hållaren är bättre, med tanke på namnet!
Ser framemot resultat då jag också går i skannertankar.

Ha en fin kväll /Lasse
Svar från pic-tor 2012-02-07 18:01
För ett bra tag sedan hade vi flera inlägg om de här problemen med Epsons filmhållare och i det sammanhanget nämndes också filmhållarna från Better Scanning. Jag måste erkänna att jag därefter inte följt frågan närmare och jag har heller inte gjort sökningar här på FS om Better Scannings filmhållare har löst problemet. Trots detta vill jag prova dem för jag har tröttnat på allt jobb i PS för att ta bort ränderna eller blixtarna. Jag återkommer så snart filmhållarna har kommit.

Ha det bra
/Torbjörn
Skall bli spännande att följa dina erfarenheter, jag har ju samma skanner för mellan och storformat. Hållarna för storformat funkar bra, men jag har samma problem med mellanformatet. Om det funkar bra får du rapportera så man kan ställa sig i kö. ;)
-affe
Svar från pic-tor 2012-02-08 11:07
Jag hoppas att filmhållaren håller vad den lovar. Nu blir det inte alltid ränder, men ganska ofta, och jag har inte kollat om det är filmrutans position i hållaren som är avgörande i det här fallet. Jag kommer att rapportera så fort hållaren har anlänt.

/Torbjörn
alf109 2012-02-08 15:18
Jag har precis samma problem med min 750 och mellanformatsnegativen.
Kan bli ganska störande på vissa bilder, speciellt en del nattbilder där jag ibland kan få flera skuggränder efter kanterna.
-affe
Hmmmm, nu har jag iofs en Epson V600, och jag tycker att den fungerar förhållandevis väl. Kanske mycket väl.... Jag har iofs inte scannat 6x6 med den men med 24x36 får jag inga kanter eller så.... Tvärtom, så är jag lite impad över hur väl den funkar..... Men så spelar jag i en annan liga....

Ska bli kul att se hur det går med de nya ramarna.... Bra hoppas jag, allt annat är ju Scanndal... ;)) //Peter
Svar från pic-tor 2012-02-08 11:12
Hej Peter! Jag gillar inte hållarna till 24x36 särskilt bra heller men där är problemen med ränder mindre. Däremot förekommer då och då "blixtar" i den skannade bilden. Vid kontakt med Epson verkar de vara medvetna om de här problemen men eftersom skannermarknaden är i nedan så tycks de inte vara intresserade av att lösa problemet.

/Torbjörn
Själv har jag en Epson V500. Den är inget vidare på 36x24, men OK på mellanformat. Till småbild kör jag Plustek 7200 och känner mig rätt nöjd med den.
Inbillar mej att jag får dåligt resultat med Tri-X oavsett format och bättre med T-max. Håller nu på att testa att skanna olika diafilmer.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2464513.htm?set=mp

Vilken film kör du med?
Svar från pic-tor 2012-02-08 11:18
Hej Björn! När jag fotograferar analogt blir det bara svartvitt och filmerna jag använder är TMAX 100, TMAX 400 och Fuji Acros 100. I mina gamla negativpärmar är det mest Tri-X och Plus-X. Jag har också en hel del gamla Kodachromedior som väntar på att bli skannade men jag avvaktar nog tills jag får tag i en dedicerad filmskanner.

/Torbjörn
Hej Torbjörn!
Har en Epson V500 Photo och scannar mycket i mellanformaten 4,5x6, 6x6 samt 6x9 och har aldrig upplevt att jag får dessa ränder som du verkar ha problem med.
Däremot gillar jag inte negativhållaren för småbild och där lägger jag filmen under en glasskiva och det funkar bra.
Men till småbild bör man ha en filmscanner helt klart, tyvärr så är kostnaden ganska hög.
Lycka till med nya negativhållaren för mellanformatet.
Ha det gott//Rolf
Svar från pic-tor 2012-02-08 11:23
Hej Rolf! Jag vet inte vad som skiljer modellerna och filmhållarna åt men problemen med ränder och blixtar verkar bara förekomma hos V750. Tråkigt för skannern är annars väldigt bra. Ränderna försvinner när jag lägger negativen direkt på glaset och det tyder ju på att det är hållarna som är boven i dramat.

/Torbjörn
Har bara erfarenhet av Plustek 7200 och den tycker jag är ok till svartvitt, dock ej dia. Tror att de kostar något liknande.
Tycker det är märkligt att nyutvecklade modeller inte kommer i närheten av Nikons nedlagda. Har varit lite intresserad av Reflecta MF 5000 till mellanformat ända till FOTO nu testat den. Kostar 18.000:- , inget anständigt scannerprogram ingår och helt chanslös mot gamla LS8000 för att inte nämna LS9000. För tre år sedan kunde man köpa lättbegagnade LS9000 för 10.000:- på ebay men nu är det dyrgripar om man nu hittar någon.

/Stephan
Svar från pic-tor 2012-02-08 11:30
Det skulle vara trevligt om nu Kodak släpper allt annat och koncentrerar sig på film också intresserar sig för skanning. Alla som använder film i dag har inte tillgång till mörkrum och många vill inte gå den vägen heller. Här finns ett "glapp" som i alla fall Reflecta och Plustek har upptäckt. Jag läste också testet av Reflecta MF 5000 och den fick ju inte översvallande bra kritik så den är knappast prisvärd. Men det är ju roligt att de satsar och nästa modell kanske blir en fullträff ;).

/Torbjörn
Har en V700 som jag är nöjd med. Har aldrig råkat ut för de konstiga kanterna. Däremot har jag köpt glasinlägg till originalhållarna. Hjälper till med planhållningen men ger ibland newtonringar på bilderna och är ganska besvärligt att hantera (inte minst pga sladdrigheten hos originalhållarna). Men överlag är jag nöjd med skannern.

För småbild har jag en Minolta 5400 som ger bättre resultat än V700 på småbild. Jag använder Vuescan som mjukvara och det har ett hemskt gränssnitt. Men kommer man bara förbi det och lär sig hur "spakarna" funkar så blir skanningarna MYCKET bättre. Mitt bästa tips till alla som skannar är att sätta sig ner och experimentera med sin mjukvara och helt enkelt "learn by doing". Ger garamterat utdelning.

Isen på Valloxen ser inte så åkvänlig ut...

Hälsn.

/F
Svar från pic-tor 2012-02-09 15:20
Skannar du med skiktsidan uppåt (enl anv) eller nedåt? Själv skannar jag med skiktsidan uppåt. För bra resultat med småbild är det en dedicerad filmskanner som gäller. Jag har beställt en Reflecta RPS 7200 Professional och det ska bli spännande att se vad den presterar. Epson V750 kommer jag enbart att använda till mellanformat och större (om det senare blir aktuellt)
Valloxens is är full av sprickor som förmodligen beror på den "ojämna" vintern. Men det är många som åker där också och nöter ned den ;).

/Torbjörn
hej Tobbe
har du fått filmhållaren och vad tycker du i så fall?
mvh
Bo
Svar från pic-tor 2012-04-22 16:47
Hej Bo! Ja, filmhållarna har kommit men jag har inte testat dem ännu. Jag lovar att återkomma så snart jag gjort det. Tack för påminnelsen ;).

/Torbjörn