Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Bildtexter

Jag börjar tröttna på bildtexter. Inte på bildtexter med fakta om bilden, utrustning mm men bildtexter av typen "Early morning dew", "Miss you", "Ensam".... Jag är medveten om att jag själv författat en och annan meningslös bildtext på det här temat men det är aldrig för sent att tänka om ;). I det sammanhanget har jag alltid undrat varför så många skriver bildtexter på engelska? Den här typen av bildtexter har inget annat syfte än att styra betraktaren i en viss riktning. Texten förstärker bilden, ett slags symbios. Vad händer om man tar bort texten? Betraktaren får då ingen hjälp på vägen utan får själv bilda sig en uppfattning om bilden. Gillar man bilden så står bilden för sig själv, och det är väl det som är huvudsaken. Eller?

Vi kan ta nedanstående bild som exempel. Antag att jag lägger in den i Gatufotopoolen. Vilken version tror ni får störst uppmärksamhet?

Han kilar runt hörnet


#1213

Bilder utan bildtexter ger inga lättköpta poäng och de kräver mer av betraktaren. Givetvis krävs det också mer av fotografen. Förhoppningsvis leder det till en ökad professionellitet hos dem båda.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-02-18 17:51 | Läst 5653 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Svårighet ligger väl i att finna på en bra text, en krystad/skruvad text riskerar att sänka bilden i betraktarens huvud.
Svar från pic-tor 2012-02-19 14:42
Jag håller med dig om att det är svårt att hitta rätt balans på texten. Någon form av informativ text tycker jag det ska vara här på FS. I ett annat sammanhang kanske något annat passar bättre. Var och en gör naturligtvis som de själva vill.

/Torbjörn
Det är svårt det där med bildtexter, men jag tycker så här: hellre bildtext än 1234 som är så opersonligt. Men bildtexten får du i alla fall fotografens tanke med bilden.....
Ha det gott
Marianne
Svar från pic-tor 2012-02-19 14:54
Jag var medvetet lite grand provokativ i inlägget. Detta för att få igång diskussionen och förhoppningsvis få uppriktiga svar. #1213 är en extrem och det ser inte så trevligt ut och inte ger det någon information heller. Jag gillar det inte i de här sammanhangen men kan fungera i en bok där bildtexter finns på särskild plats. Du är en mästare på att hitta fantasieggande bildtexter och du gör det naturligtvis för att du vill förmedla den känsla du hade när bilden togs. Det är förskräckligt svårt att förmedla den känslan till en betraktare som inte var närvarande men jag beundrar verkligen dina försök. Personligen föredrar jag den informativa texten för där är riskerna för missförstånd mindre.

Ha det gott
/Torbjörn
Du är inne på helt rätt spår Torbjörn. Jag sitter och vrider på mig när jag själv skriver en ledande titel. Just nr #1234 är ju jäkligt trist samtidigt, så jag brottas fortfarande med mig själv.

För övrigt gillar jag bilden skarpt!
Svar från pic-tor 2012-02-19 15:08
Tack så mycket Tommy. #1234 är exempel på bildtext som inte fungerar särskilt bra i sammanhangen här på FS men kan fungera i andra sammanhang. Som Bengt nämner nedan så är utformningen av bildtexten väldigt styrd av i vilket sammanhang bilden presenteras. I en fotobok med lyriskt innehåll t ex ska bildtexterna naturligtvis ha liknande stämningsläge som texterna i övrigt har. Jag kan ibland tycka att bildtexterna styr för mycket i t ex Gatufotopoolen. Samtidigt som jag säger detta är jag väl medveten om att jag själv varit med i den "matchen". Det här är inte lätt men jag önskar att bildtexten ska påverka betraktaren i så liten utsträckning som möjligt. I dag tycker jag inte att det är så. Tvärtom förekommer ofta kommentarer om att bildtexten är fyndig, väldigt passande o dyl.

/Torbjörn
Ja det där med bildtext är svårt. Att säga något med få ord som inte är alltför ledande.. Men hellre det än ett nr under bilden. Dessutom skulle det ibland vara ett plus med några förklarande ord från fotografen vad han eller hon har tänkt inför bilden. Det kan hjälpa en att både se och förstå. Ibland hamnar man framför en bild som jag inte ser vad som är meningen med den. Den kan tekniskt sett vara bra men ett frågetecken innehållsmässigt../Margaretha
Svar från pic-tor 2012-02-19 15:20
Nej, det här med bildtexter är inte så lätt. Det är vi nog alla överens om. I en blogg kan man ju berätta om de bilder man lägger ut och där behövs sällan ytterligare text under respektive bild. I andra sammanhang behövs naturligtvis bildtext och det står naturligtvis var och en fritt att utforma hur den ska se ut. Som jag redan nämnt ovan så föredrar jag informativa texter. När man tittar på mycket bilder tycker i alla fall jag att det är väldigt tröttsamt att läsa alla "stämningsskapande" bildtexter. Det kan fungera ibland men sällan "hela vägen".

/Torbjörn
Är en av dom som skriver precis det du inte gillar....och gärna på engelska för att svenska inte är så himla internationellt.... Jag blandar friskt! =)
Jag brukar skriva det ordet som bilden förmedlade till mig själv... ...känslan jag hade precis i det ögonblicket jag tog bilden.......
Vad andra tycker eller vad dom associerar bilden till bryr jag mig inte så mycket om. Är inte ute efter att styra någon i en viss riktning då jag sällan lägger upp bilder i pooler, men visst händer det...
Hellre bildtext där folk tänkt till ordentligt än ett nummer under bilden.... Orden kring bilden är precis lika viktig som själva fotandet......men det är ju vad jag tycker! =)¨
Ha en underbar kväll Torbjörn!
Svar från pic-tor 2012-02-19 15:42
Hej Heléne! Jag förstår naturligtvis att du vill förmedla "känslan (du) hade precis i det ögonblicket (du) tog bilden". Det är absolut inget fel i det och du är väldigt skicklig på att formulera dina känslor. Som jag skrev till Marianne är det dock väldigt svårt att förmedla sådana känslor till personer som inte var med vid tagningstillfället. Det är att kräva mycket av betraktaren att de ska komma i samma känsloläge som du hade när du tog bilden. För mig fungerar det i alla fall väldigt sällan och därför föredrar jag informativa bildtexter här. I andra sammanhang, t ex i lyriska texter, fungerar stämningsskapande bildtexter bättre. Återigen det här är mina personliga åsikter, inget annat. Dina bilder är bra oavsett vad du skriver för bildtext ;)

Ha det bra
/Torbjörn
Fyller inte bildtexten även en funktion i att ge bilden en identitet? Ser framför mig följande situation:
"Gillade din bild! Du vet, bild nummer,...eh...den där bilden på han som kilar runt hörnet!"
:-)
Per
Svar från pic-tor 2012-02-19 15:48
Visst är det så Per. På något vis "döper" man en bild genom att förse den med en bildtext. Sammanhanget styr och påverkar utformningen. Jag ville med mitt inlägg uppmärksamma att bildtexter många gånger styr betraktaren i en viss, för fotografen, önskvärd riktning.

/Torbjörn
Tror det här är trender, i vissa pooler i alla fall,
och det fungerar nog ofta som en uppmaning till att kommentera bilden,
mao att skapa en liten dialog, med kul och hej och tack!!

En bra bild, men kanske i ett annat sammanhang förstås, behöver ingen rubriktextdialog,
(Om det inte är en instruktionsbild förstås)

Om man inte vill förklara vad ens bild skall betyda, så skall man nog undvika bildförklaringar, tycker jag.
Däremot kan plats och år vara mer neutralt, tex New York 2011.

Men som sagt, det upptår vissa saker,
och då tycker man att det även i fortsättningen skall vara så i just det sammanhanget! Typ! ;)
/B
Svar från pic-tor 2012-02-19 15:55
Jag ställer upp på ditt resonemang Bengt. Det är väl bra att vi alla tänker till lite grand när vi skriver våra bildtexter och också tänker på i vilket sammanhang bilderna ska publiceras. Ibland kanske det inte blir helt lyckat när den mycket fyndiga och genomarbetade bildtexten överglänser bilden den står under ;).

/Torbjörn
Jag tycker att bilden kan tala för sig själv. Håller med Bengt om att plats och årtal ibland kan vara bra information. I många fotoböcker är sidorna numrerade och längst bak i boken finns text till bilderna. Då kan man titta i lugn och ro.
Här på FS är det trevligt att läsa bloggtexten och den vill jag inte vara utan.
/pia
Svar från pic-tor 2012-02-19 16:04
Som jag redan skrivit så föredrar jag i de flesta fall informativa texter men visst finns det sammanhang när stämningsskapande bildtexter också kan fungera. Jag kan tycka ibland att bildtexterna har större tyngd än bilden och då fungerar det inte för mig. Någon form av information ska bilderna naturligtvis ha och den bör, i mitt tycke, i de flesta fall vara neutral. I bloggen har man stor möjlighet att ge en bakgrundsbeskrivning till de bilder man visar man jag tycker inte man ska skriva för mycket på betraktarens näsa ;).

/Torbjörn
Jag tycker att det är knepigt med albumen. Att låta servern sätta numret ser ju inte alls kul ut och då blir det lätt att hänfalla till krystade rubriker för att sätta någonting. Bra titlar är rätt svårt att få till, så det blir gärna alltför beskrivande eller putslustigt. Att bara sätta plats och datum går förstås som alternativ enligt ovan, men har man många från samma ställe ser det inte heller så roligt ut. Även om man bakar så sitter bakdelen bak...
Svar från pic-tor 2012-02-19 16:09
Det är knepigt det här med bildtexter Martin. Jag tycker i alla fall att man ska lämna mycket av bildtolkningen till betraktaren och inte styra denne alltför mycket genom bildtextens utformning. Det är en tvåvägs symbios och det ska vi alla vara medvetna om när vi plitar ned våra bildtexter ;).

/Torbjörn