Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Islossning, lite tankar om hur barnen har det och så några kvällsbilder

Traskar omkring i Stockholm med min Sony NEX 5N. Den här dagen får kitzoomen följa med. Jag har ingen aversion mot zoomobjektiv, bara de har bra kvalitet, och den här zoomen är riktigt bra. Tvärtom tycker jag att ett zoomobjektiv är idealiskt att använda när man strosar runt på stan. Jag har naturligtvis inget emot fast optik heller utan använder ofta 50 mm och 85 mm till min Sony A850. Ibland saknar jag däremot sökare till min NEX 5N även om skärmfotografering fungerar ganska bra så föredrar jag att se igenom en sökare.

Islossningen på Strömmen är i full gång och snart släpper nog Mälaren ifrån sig sina isflak också. Det är en skön känsla att se flaken segla iväg mellan stadens broar ut mot saltsjön. Jag växte upp på landsbygden och där jag bodde var ytterst få vägar asfalterade. När snösmältningen satte fart rann det vatten överallt och vi smågrabbar dikade och ledde vattnet dit vi ville. Vi tävlande med "båtar" gjorda av småpinnar som vi satte i i någon vattenpöl. Sedan följde vi, springande bredvid rännan, racet ända fram till dagvattenbrunnen ;). Det här var långt före dataspelens intåg i barnens värld ;).

Jag tänker ofta på hur barnen har det i dagens samhälle där de ofta är brickor i politikernas spel om väljarnas röster. Nu har de blivit insatskapital för de fria marknadskrafterna också och blir föremål för diskussioner om avkastning och strategiska placeringar i bolagens styrelserum. Barn är en lönsam business men inte sågade trävaror. Stora Enso lägger ned en mängd sågverk, både här i Sverige och i Finland. Ett stort sågverk i Norrsundet lades ned vid årsskiftet och nu verkar det som om sågverket i Skutskär är på fallrepet också. De får väl satsa på barn i stället Stora Enso, det är en tämligen riskfri business och med lite påtryckning kan man få en kommunal skola för en spottstyver.

Jag ser en liten flicka storgråta vid Sergels torg och hennes mamma försöker trösta så gott det går. Det är skönt att se att det finns en mamma i närheten som bryr sig. Alla barn har det inte så väl förspänt. I Björns trädgård är det full fart på barnens lekar. Det är blankis och de åker pulka nedför den lilla backen. När äldsta grabben var liten åkte vi pulka och snowracer nedför gravkullarna i Gamla Uppsala. Herregud vad fort det gick! Bildbevis finns nog i någon av dialådorna eller negativpärmarna.

Kvällsbilderna tog jag rätt upp och ned handhållet. Jag bländade upp och borde samtidigt ha exponeringskompenserat något för alla reklamskyltar och lampor som lurade mätaren.

På Östgötagatan håller man på att rusta en affär och i ett av rummen står en ensam skyltdocka. Jag tar, eller rättare sagt slänger i väg, ett skott genom skyltfönstret. Jag har ofta sällskap av slumpen när jag tar mina bilder på stan.

Ja, så här kan resultatet bli av en kort runda på stan. Visst är det roligt med den tekniska utvecklingen som förenklar fotograferingen för oss. Fast det är kul att använda enklare kameror också. Omväxling förnöjer. Det är det som är grejen ;).

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-02-23 20:11 | Läst 4345 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevligt svep genom stan!
Tänker ofta på dagens barn, att det för många är svårt att konkurrera om föräldrarnas uppmärksamhet med telefoner och datorer och annat som distraherar. Det bästa man kan ge sitt barn är nog odelad uppmärksamhet. Det slår alla dyra presenter.
/Ylva
Svar från pic-tor 2012-02-25 16:06
Tack så mycket Ylva! Närvaro och att man ser sina barn är nog det viktigaste förhållningssättet för föräldrar. Barndomstiden rinner iväg så snabbt och det är svårt att ta igen det som en gång gått förlorat. Barn tar tid och ska så göra.

/Torbjörn

PS Hur gick det med raketuppskjutningen förresten?
Varierande och fina bilder!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-02-25 16:07
Tack så mycket Ewa!

/Torbjörn
Det var bättre förr.....när man byggde dammar i bäcken och klättrade högt upp i lönnen hos syster Astrid. Hon fanns ju nära om vi skulle ramla ner.
Eller........
Ha det gott i helgen
Marianne
Svar från pic-tor 2012-02-25 16:17
Det var i mångt och mycket väldigt annorlunda i alla fall. Barnens väl och ve var en gemensam angelägenhet och bestämdes inte i direktionsrummen på Guernsey eller Jersey utan på kommunalkontoret i Hamrånge ;). Vad man klättrade i träd på den tiden. Händer och byxor var ständigt fulla av kåda. Kådan på händerna fick man bort med lite margarin och tvål och vatten men till byxorna behövdes kristallolja om jag minns rätt.
Min Kristoffer har fyllt 25 och vi ska ha lite födelsedagsfirande på söndag. Storebror Fredrik med familj kommer också så stugan blir full ;).

Ha det gott
/Torbjörn