Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vårligt vid Valloxen

I Knivsta finns flera sjöar och Valloxen är den största. Åker ni motorvägen mellan Uppsala och Stockholm kör ni över sjön på dess smalaste ställe. Förr i tiden var omgivningarna kring sjön populära för storstadsborna och många byggde också sommarstugor här. Många av dessa är nu borta men en del byggdes om och förvandlades till permanenta bostäder. Sjön betyder mycket för bygden och det är många som nyttjar den som badsjö på sommaren och på vintern plogas en isbana runt den västliga delen av sjön som flitigt utnyttjas av skridskoåkare.

Jag bor inte så långt från sjön och går ofta dit för att följa årstidernas skiftningar och det händer att jag tar mig ett dopp också. Det är oerhört svårt att få kajplats vid sjön och jag har frågat flera gånger utan resultat. Här skojar man att kötiden är minst 100 år och då är naturligtvis chanserna små ;). Många tycks dock strunta i bestämmelserna och förtöjer vid närmsta träd.

Så här såg det ut för några dagar sedan.

När jag går förbi den här bryggan kan jag inte låta bli att tänka på bryggdans. De uppklädda kvinnorna sitter på bänken och väntar på att någon gentleman ska bjuda upp. Dragspelaren står lutad mot trädet

Båtarna gonar sig i solen

Från den här björkbacken har man fin utsikt över sjön

Den här båten har jag aldrig sett i sjön. Kanske blir det i sommar?

Ett gäng glada människor grillar korv och fikar i det varma vädret

Friluftsfrämjandet har sina kanadensare här vid sjökanten

Båtar ligger långt upp i skogen. Några lär aldrig mer plöja Valloxens vågor

Isen är mörkt blågrå och den lär nog inte ligga så värst länge till. Vid Pepparkaksudden gapar bryggorna än så länge tomma men snart är det fullt med båtar här

Namnet Pepparkaksudden lär komma från den tiden fina damer vistades vid sjön sommartid. Korna gick och betade runt sjön och naturligtvis låg det koskit överallt. De fina damerna kunde emellertid inte ta det avskyvärda ordet "koskit" i sina mycket känsliga munnar så de sade "pepparkakor" i stället. Finkänsliga var de men man kan inte klaga på deras uppfinningsrikedom ;). Nu säger man bara "Pepparn" om platsen.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-03-27 11:47 | Läst 4200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder Torbjörn!
Svar från pic-tor 2012-03-27 16:34
Tack Heléne! Trevligt att du gillar bilderna ;).

/Torbjörn
Trevligt berättat och fina bilder!
Svar från pic-tor 2012-03-27 16:35
Tack så mycket Kjell!

/Torbjörn