Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det där med ramar igen

Jag har precis ramat in mina bilder till utställningen i Säter. Jag använde IKEAS ram Ribba som levereras med färdigskuren passepartout. Bekvämt och bra kan det tyckas. Visst, inramningen tar inte särskilt lång tid men det är inte helt problemfritt. Ramarna skräpar ned glaset. De är tillverkade av sammanpressade fibrer av något slag och de lossnar ständigt från ramverket och fastnar på glaset. Det är väldigt svårt att bli av med dem. Jag har försökt med s k magisk fiberduk utan större framgång. Lätt fuktad disktrasa fungerade något bättre liksom en mycket gammal torkhandduk i kraftig bomull. Likt förb. så ser man massor med lösryckta fibrer när man väl monterat ihop ramen. Ett annat problem är att glaset dessutom ofta är rejält smutsigt när man öppnar förpackningen. Blåsor i glaset förekommer också.

Jag har länge använt IKEA:s ramar men tänker nu se mig om efter något annat. Helst ramar av något massivt material, inte pressat. Fördelen med IKEA:s ramar är naturligtvis priset och där kan väl knappast några andra konkurrera men som alltid får man vad man betalar.

Egentligen ska man väl kanske skaffa större kontroll över bildkedjan. Då tänker jag på egen skrivare med stor möjlighet att välja egna papperskvaliteter och storlekar. Sedan vore det inte helt fel att lära sig tillverka sina egna passepartouter heller. Idag är det inte så mycket pyssel kring fotograferandet. Bearbetningen i datorn går ju tämligen fort och sedan skickar man iväg sin bildfil till labbet och efter några dagar har man dem i postlådan. Inramningen med färdiga ramset går sedan i ett ögonblick – dock inte helt utan problem som jag beskriver ovan. Ibland saknar jag pysslet, hantverket.

Bröder

Hastigheten är, tror jag, en viktig faktor för lust och tillfredsställelse. Fartens tjusning kan säkert finnas på annat håll men knappast inom konstnärligt skapande. Här är definitivt en lägre hastighet att föredra. Tillfredsställelsen över att se något man skapat med sina egna händer ska inte underskattas. Frågan är bara hur vi ska kunna nå dit med den moderna, digitala tekniken. Är det överhuvudtaget möjligt?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-07-24 12:03 | Läst 6566 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker som du...smutsiga glas som inte går att få rena. Sen har paspartouerna konstiga proportioner....men det är ju IKEA. Jag har sån tur så jag har en kompis med tryckeri och en annan som skär paspartouer efter storleken. Blir super.
Jag kanske dyker upp på torsdag, vi får se. Skulle vara kul att träffas
Marianne
Svar från pic-tor 2012-07-24 12:17
Jag har också känningar i tryckeribranschen men har inte rekat där ännu. Tack för tipset. Det är klart att du ska komma till Säter och jag har förstått att du inte ska var med i år. Är det så? Det skulle i alla fall vara väldigt roligt att få träffas och umgås en stund.

/Torbjörn
Vi andra kanske kan anlita dig så småningom för inramning! :-) Tack för tipset! Det kan ju bli en stor besvikelse när bilden väl är bakom glas och det inte är ett 100% tillfredsställande resultat.
Lycka till med utställningen!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-07-26 10:51
Ha inga sådana förhoppningar Ewa :). Ram och passepartout ska anpassas till bilden och inte tvärtom. Den ordningen är nog att föredra i de flesta fall. Med IKEA:s färdiga koncept blir det tvärtom.

/Torbjörn
Har också användt IKEAs ramar och instämmer i att glasen alltid är så väldigt smutsiga. De måste alltid putsas och dessutom ser man inte blåsor eller märekn i glasen innan man tar bort skyddsplasten.
Gallerix ramar är tyvärr dyrare men har både bättre kvallité och är nog lite snyggare också.
Svar från pic-tor 2012-07-26 10:54
Du verkar ha haft samma erfarenhet som jag beträffande IKEA:s ramar. Ska kika på vad Gallerix har att erbjuda. Priset har naturligtvis betydelse men det ska ju ställas i relation till vad man får. Precis som vanligt alltså.

/Torbjörn
"Clas i sjön" har lite ramar har jag för mig, men hur kvaliteten är vet jag inte.
Något Säter blir det inte tyvärr, för jag hinner inte det då båda dagarna är avhuggna. Det ligger lite för ocentralt för att spontant glida förbi.
Svar från pic-tor 2012-07-26 10:59
Jag antar att Clas Ohlsons ramar följer samma koncept som IKEA med färdiga ramset. Men ramarna kan ju vara bättre och mindre skräpiga förstås. Rent geografiskt ligger ju Säter mer centralt än vad t ex Uppsala gör men jag förstår naturligtvis vad du menar.

/Torbjörn
Har själv köpt mina ramar på gallerix, de kanske kostar lite mer män har funkat fint. De skär dessutom passepartout efter angivna mått till hyfsad kostnad. Men som sagt, det blir ju en slant men ramar av bra kvalitet sliter man ju inte ut i första taget.

En egen skrivare är en investering jag rekommenderar. :)
-affe
Svar från pic-tor 2012-07-26 11:13
Jag kände inte till att Gallerix skär till passande passepartout. Jag ska rama om en av mina Säterbilder med en ram från Gallerix samt be de skära ut passande passepartout. Kanske blir det hädanefter min melodi :). Investering av egen skrivare blir det nog och den som jag funderat en tid på är Epson R3000.

/Torbjörn
Gå in och kolla på, Ritkonsult.se dom har tex aluminiumramar till bra pris. Eller så såga ramar själv en geringssåg, geringslåda så går det lätt som en plätt.
Svar från pic-tor 2012-07-26 11:15
Själv är ju som bekant bäste dräng och kanske hamnar jag där en vacker dag. Tack för tipset om Ritkonsult

/Torbjörn
Galleri x är mest prisvärda. Ikea går inte att använda om du ska flytta bilder, tål ingenting. Att skära passep.. kräver en riktig kniv, kostar multum,,,ha det gott
Svar från pic-tor 2012-07-26 11:25
Det är flera som rekommenderar Gallerix ramar och tjänster så de verkar vara ett bättre val än IKEA. Håller med dig om ömtåligheten vid flytt och kvaliteten i övrigt, i alla fall på ramen Ribba, är inte särskilt bra. Bra verktyg kostar ju i regel mycket pengar men det garanterar ju inte per automatik att slutresultatet av hantverket blir förstklassigt.

/Torbjörn