Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Predikaren

Jag var i stan för att uträtta några ärenden när jag plötsligt hör en tordönstämma ljuda mellan husväggarna. Till att börja med reagerade jag inte alls för jag trodde det var någon försäljare som ovanligt högljutt bjöd ut sina varor. Men det dröjde inte länge förrän jag förstod att det här var någonting annat och gick mot det håll de höga utropen kom. Då ser jag en kille som står på fundamentet till en fontän och predikar högt och ljudligt. En folksamling samlas kring honom och de får höra att de bl a ska sluta leva i otukt. Nu kände jag mig inte särskilt träffad, och det verkade inte som om någon annan gjorde det heller, så jag stod kvar en stund. Jag fiskade upp Nexen ur axelväskan och började fotografera det hela. Killen tog inte alls illa upp, tvärtom tycktes han bli ännu mer inspirerad av mitt fotograferande.

Politikerna i Uppsala har på försök ställt ut en talartribun på Vaksala torg, som är tänkt att fungera som "Speakers corner". Problemet är bara att torget för det mesta är en stor och öde plats och vem vill prata för ett stort öde torg. Det här har därför blivit ett praktfiasko. Den ideala platsen är naturligtvis där den här killen stod. På gågatan där det ständigt rör sig massor med människor.

Naturligtvis gjorde sig en del människor lustiga över Predikaren men de flesta stod kvar en stund och lyssnade på vad han hade att säga. Det här var ett fint exempel på yttrandefrihet, en rättighet vi tar för givet men som inte alls är en självklarhet i stora delar av världen.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-09-28 21:52 | Läst 4860 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Spännande bilder. Jag jobbar i ett av husen med utsikt över den platsen, men vi tittar bara ut åt det hållet när vi fikar, så jag missade predikanten :)
Svar från pic-tor 2012-10-03 10:47
Det var några som öppnade fönstret såg jag. Inte så konstigt egentligen för killen var ovanligt högröstad. Tack så mycket för din kommentar.

/Torbjörn
Yttrandefrihet, (n)jaa kanske det... - En tiggare, på sitt sätt? Varför inte? - En skådis som övar monolog och improvisation? - En individ som har fallit utanför ramarna och som skulle ha varit inlåst inte så länge sedan? - Vad vet man egentligen.
De fnittrande tjejerna som är med i flera av bilderna är bäst!
Svar från pic-tor 2012-10-03 10:52
Vad som är normalt eller inte har förändrats en hel del de sista åren. Många som tidigare satt på institution vistas nu fritt i samhället. Om det beror på bristande resurser eller landvinningar inom forskningen vet jag inte. Var den här killen ska placeras in "på skalan" vet jag inte men nog är han en liten udda fågel i sammanhanget. De fnittrande tjejerna var helt klart roade av föreställningen :)

/Torbjörn
Fin serie bilder där omgivningens reaktioner på predikaren är helt underbara!
Svar från pic-tor 2012-10-03 10:56
Tack Anne-Sophie. Folk reagerade lite olika, från skratt till förundran, och det är intressant att studera.

/Torbjörn
Livets ord är också ord även om det för det mesta bara finns i Uppsala...

Yttrandefrihet ska vi vara rädda om speciellt om man kan ta bild på det. Riktigt bra bilder!

Undrar hur man får igång liknande galenskap i Västerås?

/nic
Svar från pic-tor 2012-10-03 11:01
Tack så mycket Nils-Erik. Yttrandefriheten är verkligen värd att kämpa för även om den utnyttjas till stolligheter. Kanske är det lättare att trigga igång dylika aktiviteter i Uppsala än i Västerås och kanske är den här killen engagerad i Livets ord. Van att predika var han i vilket fall som helst.

/Torbjörn
Han kanske blev inspirerad av skulpturen på platsen....?
/Annika
Svar från pic-tor 2012-10-03 11:03
Platsen var nog väl vald för där passerar många människor och talarstolen var nog också inspirerande.

/Torbjörn
Intressant, snyggt dokumenterat, och så vackert i svartvitt!
Ha en skön helg!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-10-03 11:07
Tack så mycket Ewa. Jag valde en hård, men ingen extrem, konvertering den här gången för att få fram lite "domedagskänsla" över det hela :).

/Torbjörn
Han verkar väldigt egangerad och talat med inlevelse.
Tjejerna till höger verkar väldigt roade och mannen med cykeln ser mest förundrad ut.
Svar från pic-tor 2012-10-03 11:11
Den här killen har med största sannolikhet hållit domedagspredikningar förut. Både gester och tonfall var väl inövade. Det lockade både till skratt och eftertänksamhet. I min ålder har man ju hört det mesta så för mig hade han inget vettigt att tillföra, annat än själva föreställningen.

/Torbjörn