Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det nya sättet att fotografera - på halvdistans

Vi har i dag mycket som utförs på distans. T ex arbete och studier. De senaste åren har det tillkommit ytterligare en sak som kan utföras på distans, fotografering. Fast här är det väl snarare fråga om halvdistans. Eller kanske medeldistans. Fast då handlar det för mig om löpning, så halvdistans är nog den rätta beteckningen för den här typen av fotografering.

Distans i det här fallet har alltså med ögats avstånd till kamerans sökare/skärm. Vad vi fotograferar befinner sig ju alltid på en viss distans. Även en medeldistanslöpare :).

Med ögat på halvdistans från kameran sker mycket av dagens fotografering. Man använder kamerans skärm i stället för dess sökare. Förändrar det sättet att fotografera den slutgiltiga bilden på något vis? Använder man sökare kan man med ögat vandra runt i bilden innan man bestämmer sig för det slutgiltiga utsnittet. Fotograferar man däremot på halvdistans är det mycket svårare. Själv använder jag båda sätten. Till snapshots går det i regel utmärkt att använda skärmen, men vid mer kritiska kompositioner fungerar sökaren bäst. I alla fall för mig.

Distans till sig själv och sin fotografering är inget nytt utan fungerar lika bra i dag som för hundra år sedan.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-03-27 11:25 | Läst 3728 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Var inte principen densamma för gamla tiders fotografer som under ett skynke beskådade en bild på matt glas?
Fredrikpersson 2013-03-27 12:01
Finns helt klart likheter med mattskivan på en gammal storformatare (förutom att bilden var spegelvänd och upp-och-nedvänd).

Ännu mer likt dagens halvdistansforografering är väl schaktsökaren på t.ex. Rolleiflex. Dock med den stora skillnaden att kameran då oftast inte var placerad framför fotografens ansikte. En av de största fördelarna med schaktsökaren (vid porträttfotografering) var att fotograf och de personer som skulle plåtas hade ögonkontakt. Det tror jag är positivt. Det här kan man ju för övrigt testa på sin digitalkamera om man har en display som kan vikas upp så att man kan titta på den uppifrån.

F
Christer Sjöberg/BF/NV 2013-03-27 12:36
Vi får väl se när de första "skynkförsedda" kompakterna kommer!::)))
Svar från pic-tor 2013-04-01 18:42
@ Raffe. Jag köpte ett löst schakt till min NEX-5N men det ramlade av hela tiden så det var i praktiken oanvändbart.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2013-04-01 18:46
@ Jaan. Principen är förvisso densamma men ändå inte. Nu har det tillkommit en massa tekniska hjälpmedel som underlättar fokusering mm men till skillnad mot gamla storformatskameror fungerar de moderna ganska dåligt om skärmen träffas av starkt ljus.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2013-04-01 18:48
@ Fredrik. Uppvikbar skärm à la Sony A99 är suveränt bra i vissa situationer, t ex vid makrofotografering.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2013-04-01 18:51
@ Christer. Kanske blir det i form av en keps med lite längre skärm, fästanordning för kompaktkamera samt behändig, trådlös fjärrkontroll :).

/Torbjörn
Bättre medel- och halvdistans än distanslösa bilder av distanslös fotograf!
Det är lite roligt med den bakåtlutande akrobatiken, är det för att komma längre från motivet...

Glad påsk!
/j-o
Svar från pic-tor 2013-04-01 18:55
Distans är viktigt i alla dess former :). Förut tog fotografen, eller modellen, gärna ett steg tillbaka. Det är gammaldags – nu lutar fotografen sig bakåt några grader i stället:). Sedan använder denne sig naturligtvis också av zoom för att spara på skorna. Nytänk även där alltså :).

/Torbjörn
Härlig distans du har :)
Svar från pic-tor 2013-04-01 18:56
Tack Lennart. Kul att du uppskattar mitt förhållande till distans :).

/Torbjörn